10 artikelen over “Local Patch”

De meeste fotografen hebben een favoriete plek of (natuur)gebiedje dicht bij huis waar ze nog steeds regelmatig komen. Zo’n plek wordt een ‘local patch’ genoemd. Hieronder 10 artikelen die het de moeite waard maken om op een plek dicht bij huis te fotograferen. Dicht bij huis valt namelijk erg veel te ontdekken.
Badderende eend. Fotograaf: Jan Boer

Natuurfotografie Magazine

Dicht bij huis fotograferen doet eigenlijke elke fotograaf. De huidige coronaregels stimuleren om het gebiedje “om de hoek” te bezoeken. Het is daarbij een uitdaging om te experimenteren en je creativiteit te prikkelen. Het thema voor Natuurfotografie Magazine nummer 3 van 2021 (editie 53) is ook Local Patch. We tonen in dit nummer van Natuurfotografie Magazine de local patch van Danny Slijfer, Marjo Snellenburg, Simon Vandepitte en Franka Slothouber. Hieronder staan tien artikelen over het fotograferen in de “local patch”.

1. Local Patch door Johan van de Watering

Het is nuttig om een hele serie van dit soort gebiedjes dicht bij huis te hebben, die elk wat ‘anders’ te bieden (kunnen) hebben! Een soort maandoverzicht van al die plekken met de daarbij horende foto-onderwerpen is dan erg handig! Zie hier het artikel over: “Local Patch”.

local patch
Doordat in bepaalde perioden van het jaar de waterstand in dit ven behoorlijk gedaald is, kun je met laarzen tot vlakbij deze waterlelie komen. Fotograaf: Johan van de Watering

2. Vijf redenen voor een local patch door Bob Luijks

Een local patch hoeft niet altijd een spectaculair Natura 2000 natuurgebied te zijn. Een stadspark, een rommelig overhoekje, een braakliggend terrein voor een toekomstig bedrijvenpark, een simpele sloot, alles is geschikt. Zie hier het artikel over: “5 redenen voor een local patch”.

Ga op zoek naar nieuwe onderwerpen/ perspectieven. Fotograaf: Bob Luijks

3. Fotograferen in de wijk (in tijden van lockdown) door Karin Hovenkamp

Een local patch leert je ook anders kijken. Doordat de fotografische mogelijkheden niet altijd voor het oprapen liggen, wordt een beroep gedaan op je creativiteit. Hierdoor ga je anders kijken. Zo kom je met hele andere foto’s thuis dan wanneer je in een populair en alom bekend natuurgebied bent geweest. Zie hier het artikel over: “Fotograferen in de wijk (in tijden van lockdown)”.

Familie eend. Fotograaf: Karin Hovenkamp

4. Op safari in Borgerhout door Filip van Boven

Stel dat iedereen minstens 20% van z’n tuin aan de natuur zou laten, op welke manier dan ook, dan zorgen we op die manier allemaal samen voor het grootste natuurreservaat van België en Nederland. Zie hier het artikel over: “Op safari in Borgerhout”.

Mijn kleine stadstuintje in het centrum van Antwerpen. Fotograaf: Filip van Boven

5. Geef je natuurfotografie een impuls met bekende soorten door Ronald Zimmerman

In en rond het huis zie je met grote regelmaat dezelfde diersoorten, zoals de huismus, koolmees, pimpelmees, kauw en kruisspin. Ook zie je in de verschillende natuurgebieden in jouw eigen omgeving veelvoorkomende diersoorten zoals bijvoorbeeld de meerkoet, kuifeend, gewone pad, bruine kikker en zilvermeeuw. Zie hier het artikel over: “Geef je natuurfotografie een impuls met bekende soorten”.

Konijn
Heb je wel eens geprobeerd een konijn in volle sprint vast te leggen? Fotograaf: Ronald Zimmerman

6. Vind het verhaal vlak naast het pad door Mark Kras

Als je op avontuur in je eigen tuin gaat is er vlakbij veel te vinden. En niet alleen de planten, maar ook de dieren die er leven. Afgelopen jaar heb ik onze tuin regelmatig afgezocht naar insecten. Twee bijzondere ontmoetingen wil ik jullie niet onthouden. Zie hier het artikel over: “Vind het verhaal vlak naast het pad”.

Een intiem moment tussen twee stokroossnuitkevers. Fotograaf: Mark Kras

7. De voordelen van een local patch door Rudy van Miltenburg

Ga voor jezelf eens na waar je bij jou in de buurt een stukje groen met struiken en bomen of een plas vindt. Maak een wandeling of fietstocht door je woonplaats en je zult zeker iets vinden. Zie hier het artikel over: “De voordelen van een local patch”.

Zwaan
Een local patch is een plekje bij jou dicht in de buurt waar je lekker kunt fotograferen en waar je graag terugkomt. Fotograaf: Rudy van Miltenburg

8. Verantwoord met natuurfotografie bezig zijn tijdens de coronacrisis door Ronald Zimmerman

Van ons wordt verwacht dat we verantwoord met natuurfotografie bezig zijn tijdens de coronacrisis. Ronald Zimmerman heeft 15 activiteiten voor jullie op een rijtje gezet die je als natuurfotograaf de komende tijd zeker mag doen. Zie hier het artikel over: “Verantwoord met natuurfotografie bezig zijn tijdens de coronacrisis”.

Ransuil
Waarschijnlijk bevind zich in jouw directe buurt ook een geweldig onderwerp om te fotograferen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

9. Wolken door Karin Broekhuijsen

De meeste weerfoto’s kun je in je eigen omgeving maken, waarbij alle elementen zich toch op grote afstand van de camera bevinden. Zie hier het artikel over: “Wolken”.

Hoge sluierbewolking in combinatie met lager hangende stapelwolken Fotograaf: Karin Broekhuijsen

10. Zorg dat je een local patch hebt door Bob Luijks

Deze plek hoeft niet groot te zijn, maar wel binnen één tot hooguit enkele kilometers van je woning liggen. Zie hier het artikel over: “Zorg dat je een local patch hebt”.

Viervlek in mijn local patch. Fotograaf: Bob Luijks

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: