Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 favoriete vogelsoorten op dé verlanglijst!

Nederland telt vele duizenden natuurfotografen die graag vogels fotograferen. Ik heb uitgezocht welke vogelsoorten op Birdpix.nl het meest genomineerd worden en welke vogelsoorten het meeste commentaar krijgen. Het zijn allemaal vogelsoorten die in Nederland voorkomen en broeden. Bij de volgende tien vogelsoorten gaat het vogelfotografenhart sneller kloppen.
Canon EOS 5D mark II met Canon FD 500mm f/4.5L USM; F/5.6 en 1/1000sec; ISO 1250; vanuit schuilhut.

10. Havik
De enige roofvogel die in het lijstje voorkomt, is de havik (Accipiter gentilis). Een aantal jaar geleden ging het erg slecht met deze soort. Door vergiftiging van de prooien die ze vingen, nam het aantal haviken sterk af in Nederland. Momenteel herstelt de populatie zich erg goed en wordt deze soort steeds meer waargenomen en gefotografeerd. Er zijn zelfs hutten beschikbaar waar de havik dagelijks een kijkje komt nemen om te eten of te badderen. De havik, net zo groot als de buizerd en sterk lijkend op de sperwer, is goed te herkennen aan de forse bouw, de veren op de poten en een grote kop. Deze roofvogel komt in uiteenlopende gebieden voor en is dus ook op vele plekken in Nederland te fotograferen.

havik
Canon EOS-1D mark IV met Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM op 340mm; F/6.3 en 1/200sec; ISO 800; vanuit schuilhut.

9. Ransuil
Zonder twijfel komen er uilen voor in de top tien van vogels die je graag eens wilt fotograferen. De aerodynamische bouw, de stille vleugels, de geweldige zintuigen en de kop die geheel rond gedraaid kan worden, maken het een bijzondere vogel. Je ziet ze overigens maar zelden in actie. Uilen jagen vaak tijdens de schemer of in de nacht, hetgeen het buitengewoon lastig maakt om ze te fotograferen. Dit geldt ook voor de ransuil (Asia otus). Op de roestplaatsen, waar vele ransuilen bij elkaar kunnen rusten en slapen, zijn ze wél goed te zien en te fotograferen. De roestplaatsen bevinden zich gewoon in woonwijken met naaldbomen, of in het bos nabij open plekken waar ze jagen. Wees wel rustig en niet luidruchtig bij de roestplaatsen. Ze mogen immers niet verstoord worden!

Ransuil
Canon EOS 1D X met Canon EF 600mm f/4L IS II USM en Canon 1.4x type III; F/6.3 en 1/2500sec; ISO 1600.

8. Kerkuil
Een echte vogel van de nacht. Het is ook een vogel die op vele verlanglijstjes staat om eens gefotografeerd te worden. In de stilte van de nacht weet de kerkuil (Tyto alba) zijn weg moeiteloos te vinden. Hoog ontwikkelde zintuigen zorgen ervoor dat de kerkuil gemakkelijk de prooien kan opsporen. Dit zijn voornamelijk muizen. In de broedtijd worden er veel muizen gevangen voor de jongen, die zich vaak in nestkasten of in oude schuren bevinden. Overdag roesten de adulte vogels in deze schuren en daar zijn ze dan ook op de dag te fotograferen. Wees wel voorzichtig; overdag kunnen ze ook verstoord worden en dat wil je natuurlijk niet als natuurfotograaf. (Nog los van het feit dat het een beschermde soort betreft) Regelmatig worden kerkuilen ’s nachts gefotografeerd met kunstlicht, waaronder flitsers. Of kerkuilen last hebben van het flitslicht is nog onduidelijk.

Kerkuil
Canon EOS 5D met Canon EF 300mm f/4L IS USM; F/9.0 en 1/200sec; ISO 640; met behulp van Canon Speedlite 580EX.

7. Waterral
Wanneer ik denk aan een waterral (Rallus aquaticus) zie ik een geheimzinnige vogel voor me. Je ziet hem niet vaak en toch bevindt de waterral zich op vele plekken. Je vindt hem zowel in stadsparken met mooie rietkragen als in schitterende uitgestrekte natuurgebieden met het juiste habitat. Door de geheimzinnigheid en uitgestrekte verspreiding is dit wellicht een interessante vogel voor de natuurfotograaf. De soort wordt vaak gefotografeerd tijdens de winter, als er ijs op de sloten ligt. Daarnaast wordt de waterral gefotografeerd vanuit schuilhutten, door het lokken met meelwormen of andere larven. Een mooi laag standpunt, veel geduld en een 300mm lens kunnen al een fantastisch beeld opleveren.

waterral
Canon EOS 5D met Canon EF 17-35mm f/2.8L USM op 24mm; F/11 en 1/250sec; ISO 400; vanaf statief.

6. Koekoek
De koekoek (Cuculus canorus) vertoont bijzonder gedrag. Dat is wellicht de reden dat deze soort in de top tien is gekomen. Koekoeken leggen een identiek ei in een nest van een zangvogel. De jonge koekoek wordt eerder geboren dan de andere jongen en gooit de andere eitjes uit het nest, zodat de zangvogel het koekoeksjong wel moet grootbrengen. Je hoort de koekoek op veel plaatsen, maar het fotograferen van een koekoek is niet al te gemakkelijk. Ze zijn schuw en komen daarom niet zomaar voor de lens. Koekoeken hebben vaak dezelfde plek waar ze hun bekende roep laten horen of waar ze op zoek gaan naar insecten. Mits de plek geschikt is, kan je bij deze soort gebruik maken van een schuiltent.

Koekoek
Canon EOS 5D mark III met Canon EF 500mm f/4L IS USM; F/5.6 en 1/1000sec; ISO 1250; vanaf statief.

 

koekoek
Making of van de koekoek


5. Bijeneter
Deze vogel zie je niet veel bij ons, maar de bijeneter (Merops apiaster) broedt met enige regelmaat in Nederland. Er zijn slechts enkele broedparen bekend. Het is een zeldzame broedvogel en als je hem ziet, gaat je fotografenhart sneller kloppen. De buitengewoon fraaie kleuren doen het erg goed op de foto. In Frankrijk, Spanje en Italië zijn ze beter te fotograferen. Ze hebben vaste plekken waar ze foerageren en waar ze landen. Op deze plekken is het goed mogelijk om vanuit een schuilhut te werken en deze prachtige vogelsoort te fotograferen op mooie takjes.

Bijeneter
Canon EOS-1D mark IV met Canon EF 500mm f/4L IS USM; F/5.6 en 1/4000sec; ISO 400; vanaf statief.
Bijeneter
Nikon D300 met Nikkor AF-S 600mm F4.0 G IF-ED VR; F/7.1 en 1/2000sec; ISO 400;
de afstand tot de vogels is hier 18,8 meter.

4. Steenuil
Maar natuurlijk! De steenuil (Athene noctua) mag niet vergeten worden. Wellicht is dit niet de meest zeldzame gefotografeerde vogel van Nederland, maar wel een schattige vogel die het goed doet bij de natuurfotograaf. Dat leuke bolletje met de enorm grote ogen is tevens een geruisloze jager, een echte muizenkiller. Helaas gaat het niet zo goed met de steenuil. Het gevarieerde agrarisch landschap met knotwilgen en oude (vervallen) schuurtjes is aan het verdwijnen. Daarmee neemt de hoeveelheid muizen af dus ook het aantal steenuilen. Via de combinatie van (rijdende) schuilhutten en vaste rustplaatsen kan je de steenuil goed op de foto krijgen. Wel zijn ze zeer goed gecamoufleerd en daardoor moeilijk te vinden. Vaak zitten ze op schuurtjes of op de schoorstenen van huizen.

Steenuil
Canon EOS 6D met Sigma 120-300mm f/2.8 EX DG OS HSM en Sigma 2.0x op 600mm; F/5.6 en 1/30sec; ISO 6400; steunend op paaltje m.b.v. beeldstabilisatie (OS).
steenuil
Nikon D300s met Sigma APO 50-500mm f/5-6.3 EX DG OS HSM op 240mm; F/6.0 en 1/400sec; ISO 640; vanuit een schuilhut.

3. Velduil
Veel uilen zijn zeer goed aangepast aan donkere omstandigheden. Deze vierde en laatste uil in de top tien jaagt gewoonlijk overdag. Vijftig jaar geleden was de velduil (Asio flammeus) nog talrijk aanwezig, maar vanaf het moment dat het landbouwbeleid werd gewijzigd, het productieniveau omhoog ging en er meer gemaaid werd, gingen vele nesten van deze prachtige uil verloren. Dat gaat je als natuurfotograaf aan het hart; een schitterende uil die overdag jagend is te fotograferen en die het tegelijkertijd enorm moeilijk heeft om de populatie in stand te houden. Toch zijn er nog plekken in Nederland waar ze goed te fotograferen zijn. Tijdens de trek komen ook veel velduilen langs Zeeland, waar veel fotografen de velduil al hebben kunnen fotograferen.

velduil
Wies Vink
Nikon D3s met Nikkor AF-S 600mm F4.0 G IF-ED VR; F/8.0 en 1/400sec; ISO 400.

2. Baardmannetje
Wie houdt nou niet van dit kleurrijk bolletje dat zich moeiteloos door het riet beweegt. De baardman (Panurus biarmicus) zorgt voor een kick bij elke vogelfotograaf die hem op de foto krijgt. Ze zijn vaak in de winter goed te bewonderen als ze de zaden uit de knoppen van het riet eten. Ze steken in winterse omstandigheden mooi af door hun kleurrijkdom. Door je geduldig bij een groep baardmannetjes op te stellen en te wachten, is het mogelijk om (zonder schuilhut) mooie foto’s van deze soort te maken.

baardmannetje
Nikon D4 met Nikkor AF-S 600mm F4.0 G IF-ED VR; F/5.6 en 1/2000sec; ISO 800; vanaf monopod.

1. Klapekster
De populairste vogel van Nederland is de klapekster (Lanius excubitor). Wanneer je deze vogel tegenkomt, is het direct duidelijk waarom deze vogel zo enorm fotogeniek is. Het gedrag alleen al is fascinerend. Deze relatief kleine vogel vangt prooien ter grootte van muizen en kleine vogels. Daarnaast staan ook allerlei insecten op het menu. Met zijn acrobatische kunsten vangt deze vogel prooien, waarna hij vaak de gevangen prooi op een doorn prikt. De klapekster is een broedvogel in Nederland, maar wordt voornamelijk gezien in de herfst tot aan het voorjaar. In deze periode zijn ze beter te fotograferen, maar ook dan zijn ze nog uitermate lastig voor de lens te krijgen. Ze hebben vaak wel dezelfde plekken waar ze hun prooi verorberen. Met veel geduld en de juiste plek kan je via schuilhutten deze prachtsoort mooi op de foto krijgen.

Wat is jouw favoriete vogelsoort die je nog zou willen fotograferen? Plaats een reactie onder dit artikel.

klapekster
Canon EOS 5D mark II met Canon FD 500mm f/4.5L USM; F/5.6 en 1/1000sec; ISO 1250; vanuit schuilhut.

11 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

11 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: