Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 natuurfotografen op Instagram die je móet volgen

Nee, je MOET niks natuurlijk... Maar als je ook maar iets hebt met natuurfotografie zijn de volgende Instagram accounts zeker de moeite van een kijkje waard!
Amy Shutt Lions in the Rain
Lions in the Rain Fotograaf: Amy Shutt

10 natuurfotografen op Instagram die je móet volgen

Een lijstje met tien natuurfotografen op Instagram; ga er maar aan staan! Instagram wemelt van de goede natuurfotografen en ik zou er hier dan ook wel 1000 kunnen noemen. Maar om jullie een scroll-wijsvinger en mezelf nachtwerk te besparen, heb ik alvast 990 darlings gekilled…

10 jonge natuurfotografen op Instagram?

Ik had me natuurlijk kunnen beperken tot ‘jong en onontdekt‘. Altijd leuk , om wat verborgen pareltjes op te graven. Maar niet zelden is dat onontdekt niet voor niets en voldoen deze accounts toch nog net niet om hier te mogen shinen.

10 vrouwelijke natuurfotografen op Instagram?

Een jaar of 5 geleden was een lijstje met ‘Tien vrouwelijke fotografen die je moet volgen op Instagram‘ nog erg leuk geweest, omdat vrouwen in de natuurfotografie toen nog een soort curiositeit waren, waar met meewarige blik –Kan dat ook echt fotograferen..?!– naar gekeken werd. Tegenwoordig zie je door de vrouwelijke fotografen het bos bijna niet meer en als deze trend zich voortzet, zal ik binnen afzienbare tijd een lijstje met mannelijke fotografen moeten maken, die volledig ten onder zijn gegaan aan al dat vrouwelijk fotografiegeweld.

10 Nederlandse natuurfotografen op Instagram?

Tien Nederlandse natuurfotografen dan..? Superleuk, maar mooi niet dat ik daar mijn vingers aan ga branden! De natuurfotografie in Nederland is net een dorpje; je kent elkaar allemaal en ik wil met jullie graag in goede vrede een kopje koffie kunnen blijven drinken. 😀

Dus speel ik op safe. Geen jonkies dit keer, geen vrouwen, geen landgenoten, maar een aantal waanzinnige buitenlandse natuurfotografen, die op de één of andere manier boven dit gigantische maaiveld weten uit te steken. Want dat is tenslotte het leuke aan media als Instagram: dat je vanuit je huis de hele wereld over kan reizen.

Hieronder in willekeurige volgorde: 10 Instagram toppers!

Joel Sartore

Joel Sartore is naast een zeer bekend fotograaf (o.a. voor National Geographic & Nikon), spreker en schrijver en de oprichter van de Photo Ark; een 25-jarig project, bedoeld om soorten en habitat te beschermen. Op zijn Instagram vind je talloze bijzondere portretten, waarmee hij aandacht genereert voor bedreigde diersoorten.
https://www.instagram.com/p/Bw65IjGnFjz/

Chris Burkard

Chris Burkard … de personificatie van ‘leef je droom‘. Waar anderen slechts over fantaseren, om vervolgens te roepen ‘dat dat toch niet kán’, doet hij het gewoon. Zoals het fotograferen van surfen met Noorderlicht, in de ijskoude golven. Naast het maken van spectaculaire foto’s probeert ook hij met beeld en verhaal mensen te inspireren na te laten denken over hun relatie met de natuur.
https://www.instagram.com/p/BtkdxWkFITE/

Shannon Wild

Vergeleken bij bovenstaande grootheden wat kleiner in nummers, maar daarmee niet in daden. Deze van oorsprong Australische filmmaker, woont in Afrika en werkt voor o.a. NatGeo Wild, WildAid, United Nations. Zij zet zich met hart en ziel in voor natuurbehoud en dierenwelzijn. En uiteraard maakt ze prachtige documentaires met bijbehorend fotomateriaal.
https://www.instagram.com/p/BxjqRbFg31O/

Bence Máté

Niets is onmogelijk…. dat zou het motto van Bence kunnen zijn, want vrijwel elk beeld dat hij in zijn hoofd heeft weet hij te realiseren. Is een dier te bang, te gevaarlijk of zit het te hoog? Dan bouwt hij gewoon een hut, zodat je er toch in de buurt kan komen. Desnoods in een boom of onder de grond; Bence heeft hutten maken tot een ware kunst verheven. Ontelbare fotografen hebben al de meest spectaculaire foto’s weten te maken dankzij Bences inspanningen.
https://www.instagram.com/p/BwyvVy_A1NC

Michel d’Oultremont

Michel d’Oultremont zal zelf één van de laatste personen zijn om een lijstje als dit te bekijken. Hij heeft ervoor gekozen zich zo min mogelijk te laten beïnvloeden door social media. En daar heeft hij zeker een punt. Ik weet niet of dit het geheim van zijn succes is, maar dat hij prachtig eigen werk maakt waar vele anderen zich ongetwijfeld door laten inspireren, dat is zeker!
https://www.instagram.com/p/BsgGtGYH1OS/

Amy Shutt

Haar bescheidenheid staat niet in verhouding tot haar prestaties. Amy is oprichtster van The Candid Project, een organisatie die gewonde en verweesde wilde dieren (voornamelijk vossen) redt, verzorgt en weer naar de natuur terug brengt. Middels fotografie, schrijven en ecotoerisme probeert ook zij haar steen bij te dragen aan een beter wereld. Met als prettige bijkomstigheid dat ze schitterende foto’s maakt die je niet alleen laten zien, maar vooral laten voelen waarom dieren bescherming nodig hebben…
https://www.instagram.com/p/Bt3s8iBgVxt/

Will Burrard Lucas

Will Burard Lucas is niet alleen bekend vanwege zijn unieke foto’s en grote inzet voor wildlife, maar zeker ook vanwege zijn beroemde ‘Beetle cams’; kleine afstand-bestuurbare buggies voor een DSLR, waarmee je wilde dieren van heel dichtbij kunt vastleggen. En… deze fantastische, wereldberoemde fotograaf liet zich door ons interviewen en staat- as we speak- met een uitgebreid verhaal in de nieuwste Natuurfotografie Magazine, hoe cool is dat?!
https://www.instagram.com/p/mhs6Cgp6f3/

Max Rive

Geboren in ons eigen Nederland en tegenwoordig vrijwel overal elders op de wereld te vinden. Als ik mag afgaan op zijn Instagram account is Max een man van weinig woorden, maar des te meer daden. Woorden zijn in zijn geval ook vrij overbodig, aangezien zijn beelden voor zich spreken. Hij laat je kijken naar onze wereld alsof je haar weer voor het eerst ziet en laat je ‘in awe’ achter…
https://www.instagram.com/p/Bt_C4mtABWH

Shaaz Jung

Shaaz Jung studeerde economie aan de Universiteit Utrecht en is bioloog, ‘big cat tracker’, professioneel wildlife fotograaf en cameraman. Hij zet zich op verschillende fronten in voor een betere toekomst en met name voor het beschermen van flora en fauna. Shaaz is gespecialiseerd in het opsporen en volgen van luipaarden en zwarte panters en momenteel werkt hij aan een film voor Nat Geo Wild.
https://www.instagram.com/p/BmdnCECBKdW/

Konsta Punkka

Konsta is de levende Instagram successtory, die op tijd instapte in Instagram en foto’s maakte die gezien en gewaardeerd werden. Hierdoor mag hij zich met 1,3 miljoen volgers tot de grootse influenceren rekenen en heeft hij van reizen en fotograferen zijn werk mogen maken.
https://www.instagram.com/p/BR8xjbYl-VA/

Deze lijst is natuurlijk verre van volledig. Ken je een natuurfotograaf die hier absoluut tussen had moeten staan? Laat het dan even in de comments hieronder weten!

 

11 reacties

 1. Volkomen eens met Bert! ‘Verweg’ fotografie spreekt nu eenmaal meer aan dan ‘dichtbij’ fotografie. Vind bovenstaande beelden niet zo bijzonder, 500px com staat er vol mee. Jammer dat je bij de positieve reacties wel een reactie geeft en bij die ene kritische niet. En die dudeljo is zo irritant, net als je in het verhaal zit wordt het beeld donker en moet je dat beest weer wegjagen die bovenaan in beeld verschijnt. We weten het nu onderhand wel…..

  1. Beste Kees,

   “Zoveel mensen, zoveel smaken”..:D
   Ik denk niet dat ver weg perse meer aanspreekt, ik denk dat het óók aanspreekt. Er staan op deze site vrijwel elke dag foto’s van medelanders en heel soms gunnen wij onze volgers een kijkje over de landsgrenzen. Niet omdat ver weg beter is, maar omdat de wereld nog zoveel meer te bieden heeft. En leden van 500px snappen dat idd maar al te goed; mooi werk daar! 😉
   Wat betreft het al dan niet reageren op comments: dit heeft niets te maken met een al dan niet kritische inhoud, maar alles met prioriteiten en nuttiger tijdsbestedingen… 😀
   Ik wens je een goed weekend en veel inspiratie!
   Grtz,
   Roeselien

   1. Lieve Roeselien, ik hoop dat je je prioriteiten en tijdsbestedingen hebt kunnen afwerken en een inspirerend weekend gehad hebt. Kijk anders eens op de Instagram tijdlijn van Hans Strand en Sandra Bartocha. Fotografen die wel een eigen kijk op de wereld hebben. Ok, niet altijd even makkelijk als die ozo populaire vosjes, maar kijk es wat langer, yep het kost wat tijd, en jahoor ook jij zult denken wauw daar is tenminste over nagedacht. Succes!

    1. Met dit soort lijstjes kun je nooit volledig zijn. Ben het eens met de namen Hans en Sandra, maar zo kan ik er nog tientallen noemen. De insteek was een inspirerende selectie van Instagram. En zoals Roeselien in het bericht al aangaf: laat vooral weten wie jezelf graag volgt. Doe ik ook een duit in het zakje: German roamers, groepje van jonge Duitse fotografem, helemaal hip en van nu.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

11 reacties

 1. Volkomen eens met Bert! ‘Verweg’ fotografie spreekt nu eenmaal meer aan dan ‘dichtbij’ fotografie. Vind bovenstaande beelden niet zo bijzonder, 500px com staat er vol mee. Jammer dat je bij de positieve reacties wel een reactie geeft en bij die ene kritische niet. En die dudeljo is zo irritant, net als je in het verhaal zit wordt het beeld donker en moet je dat beest weer wegjagen die bovenaan in beeld verschijnt. We weten het nu onderhand wel…..

  1. Beste Kees,

   “Zoveel mensen, zoveel smaken”..:D
   Ik denk niet dat ver weg perse meer aanspreekt, ik denk dat het óók aanspreekt. Er staan op deze site vrijwel elke dag foto’s van medelanders en heel soms gunnen wij onze volgers een kijkje over de landsgrenzen. Niet omdat ver weg beter is, maar omdat de wereld nog zoveel meer te bieden heeft. En leden van 500px snappen dat idd maar al te goed; mooi werk daar! 😉
   Wat betreft het al dan niet reageren op comments: dit heeft niets te maken met een al dan niet kritische inhoud, maar alles met prioriteiten en nuttiger tijdsbestedingen… 😀
   Ik wens je een goed weekend en veel inspiratie!
   Grtz,
   Roeselien

   1. Lieve Roeselien, ik hoop dat je je prioriteiten en tijdsbestedingen hebt kunnen afwerken en een inspirerend weekend gehad hebt. Kijk anders eens op de Instagram tijdlijn van Hans Strand en Sandra Bartocha. Fotografen die wel een eigen kijk op de wereld hebben. Ok, niet altijd even makkelijk als die ozo populaire vosjes, maar kijk es wat langer, yep het kost wat tijd, en jahoor ook jij zult denken wauw daar is tenminste over nagedacht. Succes!

    1. Met dit soort lijstjes kun je nooit volledig zijn. Ben het eens met de namen Hans en Sandra, maar zo kan ik er nog tientallen noemen. De insteek was een inspirerende selectie van Instagram. En zoals Roeselien in het bericht al aangaf: laat vooral weten wie jezelf graag volgt. Doe ik ook een duit in het zakje: German roamers, groepje van jonge Duitse fotografem, helemaal hip en van nu.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: