Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 redenen om een fotoreis naar Roemenië te maken

Na 10 jaar allerlei Nederlandse natuurgebieden en Belgische fotohutten te hebben bezocht, wil je wel eens wat anders....
Roze pelikaan.
Roze pelikaan. Fotograaf: Jan van der Linden

…niet dat onze natuur niet de moeite waard is, integendeel. Maar je foto’s gaan op den duur zo op elkaar lijken. Je draait voor je gevoel rond in cirkeltjes tot je er duizelig van wordt. En probeer dan nog maar eens scherpe foto’s te maken.

Scharrelaar
Scharrelaar. Fotograaf: Erik Ruiterman

Gelukkig hebben we internet, dé oplossing voor de fotograaf die nieuwe inspiratie zoekt. Even googelen, wat mailen en voor je het weet beland je op een mooie ochtend in Boekarest, waar je wordt opgewacht door de oprichters van Wildpix Travel. Een hartelijk welkom luidt het begin in van een fantastisch fotoavontuur.

Zeearend
Zeearend. Fotograaf: Henk-Jan Bezemer

Inmiddels zit de fotoreis er voor mij op en ben ik beetje bij beetje aan het bijkomen. Want vergis je niet, het is géén vakantie. Althans niet in de betekenis die de meesten er aan toekennen. Uitslapen is er niet bij en als je 8 dagen later moe maar voldaan thuiskomt heb je meer te doen dan je koffers uitpakken. Maar eerlijk is eerlijk, je bent een fantastische ervaring rijker.

Benieuwd geworden? Lees dan de 10 redenen om een fotoreis naar Ultima Frontiera in Roemenië te maken.

Steenuil
Steenuil Fotograaf: Pascale Carette

1. Leer nieuwe (foto)vrienden kennen

Vanaf verschillende vliegvelden verzamelden zich beetje bij beetje de medeavonturiers in het hotel in Boekarest. En aan het eind van die eerste dag zaten 5 rode duivels en 7 oranje leeuwen onwennig en afwachtend met elkaar aan het diner. Op de laatste dag, terug in hetzelfde hotel, zaten 12 nieuwe vrienden uitgelaten en enthousiast met elkaar terug te blikken op een geweldige week en voorzichtig plannen te maken voor een volgende reis.

Ralreiger
Ralreiger. Fotograaf: Petra van der Zande

2. Maak ruim 8000 foto’s in één week

Wie een fotoreis naar Roemenie boekt doet dat niet om op een handdoekje in de zon te liggen. Er moet gefotografeerd worden. Gelukkig zijn er meer dan genoeg lokaties om te bezoeken en is er meer dan genoeg te zien, dus na een week staan alle fotokaarten bomvol spannende beelden. Zorg dat er genoeg kaartjes en batterijen in je fototas zitten!

3. Fotografeer nieuwe vogels en andere dieren

Wie net als ik voornamelijk in Nederland fotografeert en af en toe ‘op avontuur’ gaat bij onze zuiderburen, mag rekenen op een flink aantal nieuwe soorten op deze bestemming. Niet alleen vogels die vanuit Azië hier hun ‘buitengrens’ kennen, maar ook jakhalzen, wilde katten en voor de mazzelaar misschien een otter.

Kwak
Kwak. Fotograaf: Michel de Beer

4. Bezoek unieke natuurgebieden

We zaten met z’n allen aan de grens van Europa, in het gebied Ultima Frontiera, middenin de Donau-delta (Unesco erfgoed) waar de natuur de ruimte heeft om natuur te zijn. Door de afgelegen ligging (alleen bereikbaar na flinke boottocht over de Donau) waan je je niet alleen, maar zit je ook daadwerkelijk midden in de natuur.

5. Geniet van Roemeense gastvrijheid

Omdat een mens niet alleen kan leven van de lucht is de innerlijke verzorging ook belangrijk. En daar wisten ze in Roemenië prima raad mee. Zowel in het overnachtingshotel in Boekarest als in Ultima Frontiera zijn we niets tekort gekomen.

Reuzenzwartkopmeeuw
Reuzenzwartkopmeeuw. Fotograaf: Wietse Jongsma

6. Ontdek bevlogen touroperators

De begeleiding is in handen van twee zeer enthousiaste fotografen die hun ervaring maar al te graag delen met de aanwezige fotografen. Zij doen er alles aan om jouw week tot een onvergetelijke belevenis te maken. Daar zijn ze tijdens “onze” week prima in geslaagd.

7. Kom slaap tekort

Een fotoreis naar Roemenië maak je niet om uit te slapen. Dagelijks gingen in de riante kamers al vroeg de wekkers af. Er zijn altijd fotograferen als eerste aan de beurt, voor hen stond de wekker op half 5. De andere fotografen konden een half uurtje langer blijven liggen. De dag erna was het dan weer andersom, al naar gelang de huttenplanning. Natuurlijk moest er ’s avonds na het diner nog even nagepraat worden, dus tegen middernacht gingen de laatste bedlampjes uit. Zo haal je het maximale uit je reis…

Roze pelikaan.
Roze pelikaan. Fotograaf: Jan van der Linden

8. Verras jezelf tijdens het nabewerken

Je dagen in Roemenië zitten zo vol; je komt niet veel verder dan het uploaden van je foto’s op de meegenomen harddisks. Dus als je thuis, nadat je koffers zijn uitgepakt, achter je PC kruipt om ruim 8000 foto’s door te lopen, te selecteren en na te bewerken, kom je de nodige verrassingen tegen. Blijken er toch meer foto’s gelukt te zijn dan je dacht!

Buidelmees
Buidelmees. Fotograaf: Pierre Nowosad

9. Deel je foto’s met je reisgenoten en beleef je reis opnieuw

En als je dan een overzichtelijke selectie klaar hebt, deel je die natuurlijk met je reisgenoten. Verrassend hoe verschillend de uiteindelijke selecties van de verschillende medefotografen uitpakken. Zo wordt de fotoreis vanuit 12 invalshoeken belicht en beleef je met elkaar de reis nog een keer opnieuw.

Vorkstaartplevier
Vorkstaartplevier. Fotograaf: Henk-Jan Bezemer

10. Krijg zin in je volgende fotoavontuur

Ik ben er uit; deze eerste georganiseerde fotoreis is zeker niet mijn laatste. Het internet wordt alweer afgestruind naar nieuwe reizen op fotogenieke locaties en aansprekende verhalen van fotografen die die reizen al eerder beleefd hebben. De foto’s en ervaringen van anderen maken bij mij het enthousiasme alweer los. Ik hoop dat ik bij jullie ook wat enthousiasme heb losgemaakt.

Jakhals
Jakhals. Fotograaf: Annemie Roodhooft

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: