Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 tips voor het fotograferen van bloemen

Het voorjaar staat weer voor de deur en wie denkt aan lente, denkt aan bloesems en bloemen. Hoog tijd dus voor wat tips om die te fotograferen!
Bij deze foto is gebruik gemaakt van de shooting through techniek. De bloemen in de voorgrond komen wazig op de foto en geven een dromerige sfeer.
Bij deze foto is gebruik gemaakt van de shooting through techniek. De bloemen in de voorgrond komen wazig op de foto en geven een dromerige sfeer. Fotograaf: Wendy de Waal

1. Gebruik een macrolens

Je kunt natuurlijk met iedere lens een bloemenfoto maken, maar een macrolens is hiervoor zeer geschikt. Ten eerste omdat macrolenzen een groot diafragma hebben (zie tip 3). Ten tweede kun je met een macrolens kleinere bloemetjes of details goed vastleggen. Alle aandacht gaat dan uit naar je onderwerp. Een 50 mm lens met tussenringen is een goed alternatief als je geen macrolens hebt.

2. Gebruik een telelens

Ook met een telelens kun je bloemen mooi vastleggen. Je kunt een bloem mooi isoleren én je kunt een beetje “vals spelen”. Als je met een zoomlens een foto maakt, wordt alles in je beeld optisch in elkaar gedrukt. Hierdoor lijkt het alsof er veel meer bloemen zijn en alsof ze dichter op elkaar staan. Dit kan een handig trucje zijn om één grote bloemenzee te laten zien.

Deze tulpen zijn gefotografeerd met een telelens. Doordat de bloemen optisch gezien in elkaar gedrukt worden, lijken het er veel meer te zijn.
Deze tulpen zijn gefotografeerd met een telelens. Doordat de bloemen optisch gezien in elkaar gedrukt worden, lijken het er veel meer te zijn. Fotograaf: Wendy de Waal

3. Gebruik een groot diafragma

Niet alle bloemen staan op een mooie plek. Ze staan vaak tussen het gras of tussen andere bloemen in. Door een groot diafragma (een laag f-getal) in te stellen, wordt je scherptediepte kleiner en wordt de achtergrond waziger. Hierdoor krijg je de bloem scherp en de voor- en achtergrond onscherp. De foto wordt zo rustiger en de bloem trekt dan meer de aandacht. Ik gebruik meestal een diafragma tussen de 2.8 en 5.6.

Met een groot diafragma krijg je een kleine scherptediepte.
Met een groot diafragma krijg je een kleine scherptediepte. Fotograaf: Wendy de Waal

4. Denk aan het perspectief

Ga eens door je knieën bij het fotograferen van bloemen. Probeer je onderwerp vanaf dezelfde hoogte, of zelfs lager te fotograferen. Zeg maar op “ooghoogte” van de bloem. Als je richting de grond fotografeert (dus gewoon als je staat naar beneden), dan zul je zien dat de grond heel rommelig is. Dat leidt enorm af en het is dan moeilijk om te zien wat het onderwerp van de foto is. Door een ander standpunt in te nemen, komt de bloem veel meer vrij van de achtergrond. Hierdoor wordt het beeld rustiger. Mijn camera ligt vaak op de grond bij het fotograferen van bloemen (en ikzelf ook!).

5. Let op de achtergrond

In eerste instantie is je aandacht getrokken door een mooie bloem die je op de foto wilt zetten. Maar kijk, voor je de foto maakt, eens naar wat er in de achtergrond staat. Een grasspriet of boom bijvoorbeeld kan je hele foto verpesten. Het kan al veel schelen om een klein beetje naar links of rechts te bewegen met je camera om storende elementen uit beeld te laten. Of om je bloem precies voor een lichtere of juist donkerdere achtergrond te krijgen.

6. Shooting through techniek

Probeer eens door andere bloemen heen te fotograferen. Deze bloemen staan dan dus voor de bloem die je als onderwerp hebt. Als ze heel dicht bij je lens zijn, komen ze als een soort vage kleurzweem in je foto. Dat kan een dromerig, sereen beeld geven. En als je zo’n bloem een beetje slim positioneert, kan het zelfs storende elementen in je foto verbergen. In plaats van een bloem in de voorgrond, kun je ook een boterhamzakje gebruiken. Dit moet je wel een beetje verfrommelen, want anders zie je het te duidelijk op je foto terug.

Door een boterhamzakje vlak voor mijn lens te houden, kon ik de rommelige ondergrond van gras en aarde uit beeld laten.
Door een boterhamzakje vlak voor mijn lens te houden, kon ik de rommelige ondergrond van gras en aarde uit beeld laten. Fotograaf: Wendy de Waal

7. Fotografeer tijdens het gouden uur

Zoals ongeveer alles in de natuur zijn bloemen ook mooier tijdens het gouden uur. Dit is de tijd net na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang. De laagstaande zon zorgt voor een warmere kleur licht en dat geeft een speciale sfeer aan je foto. Vlak na zonsondergang kun je nog even door fotograferen tijdens het blauwe uurtje.

Deze foto is gemaakt tijdens het blauwe uur.
Deze foto is gemaakt tijdens het blauwe uur. Fotograaf: Wendy de Waal

8. Gebruik een parasol

Bovenstaande tip betekent overigens niet dat je alleen aan het begin of einde van de dag bloemen kunt fotograferen. Ook als de zon op z’n hoogst staat, kun je je uitleven. Gebruik dan een parasol (of paraplu) om de bloem in de schaduw te zetten. Hiermee voorkom je overbelichting van je onderwerp. Ook zorg je ervoor dat de schaduwen minder hard zijn of zelfs helemaal verdwijnen.  Als de achtergrond wel in de zon staat, en je belicht ietsjes over, krijg je een lichte sfeer in de foto.

9. Regendruppels doen het altijd goed

Regen-of dauwdruppels geven vaak net dat beetje extra aan je bloemenfoto. Vooral met tegenlicht zijn waterdruppels erg mooi. Je kunt er mooie reflecties in fotograferen en ze kunnen in de achtergrond zorgen voor mooie bokeh bollen. Dus ga er eens op uit na een regenbui of lekker vroeg in de ochtend. Of maak zelf regendruppels met een plantenspuit!

De dauw in de achtergrond geeft een mooi bokeh.
De dauw in de achtergrond geeft een mooi bokeh. Fotograaf: Wendy de Waal

10. Breek de regels en lap de tips aan je laars

Regels zijn er om gebroken te worden! Bovenstaande tips zijn wat algemene handvatten om je op weg te helpen. Maar niet iedere tip is bruikbaar in elke situatie.

Stel je maar eens een groot veld vol met tulpen voor. Om de grootsheid hiervan weer te geven, heb je juist een groothoeklens nodig in plaats van een macrolens. En waarschijnlijk wil je dan alles van voor tot achter scherp hebben. Dan moet je juist een klein diafragma (hoog f-getal) instellen.

En een madeliefje kun je ook prima van bovenaf fotograferen in plaats van op “ooghoogte”. Dat is mooi als de bloem bijvoorbeeld symmetrisch is, of als de bloemblaadjes een patroon hebben.

Zo zie je maar dat er genoeg uitzonderingen zijn, dus experimenteer er rustig op los!

Deze foto is gemaakt met een 50 mm lens zonder tussenringen. Experimenteren loont!
Deze foto is gemaakt met een 50 mm lens zonder tussenringen. Experimenteren loont! Fotograaf: Wendy de Waal

7 reacties

 1. Hallo Wendy,
  Wat fijn die tips bloemen fotografie.
  Ga ik een mee aan de slag.
  Bedankt dat je dit wilde delen.

  Jacqueline

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

 1. Hallo Wendy,
  Wat fijn die tips bloemen fotografie.
  Ga ik een mee aan de slag.
  Bedankt dat je dit wilde delen.

  Jacqueline

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: