1. Gebruik een macrolens
Je kunt natuurlijk met iedere lens een bloemenfoto maken, maar een macrolens is hiervoor zeer geschikt. Ten eerste omdat macrolenzen een groot diafragma hebben (zie tip 3). Ten tweede kun je met een macrolens kleinere bloemetjes of details goed vastleggen. Alle aandacht gaat dan uit naar je onderwerp. Een 50 mm lens met tussenringen is een goed alternatief als je geen macrolens hebt.
2. Gebruik een telelens
Ook met een telelens kun je bloemen mooi vastleggen. Je kunt een bloem mooi isoleren én je kunt een beetje “vals spelen”. Als je met een zoomlens een foto maakt, wordt alles in je beeld optisch in elkaar gedrukt. Hierdoor lijkt het alsof er veel meer bloemen zijn en alsof ze dichter op elkaar staan. Dit kan een handig trucje zijn om één grote bloemenzee te laten zien.

3. Gebruik een groot diafragma
Niet alle bloemen staan op een mooie plek. Ze staan vaak tussen het gras of tussen andere bloemen in. Door een groot diafragma (een laag f-getal) in te stellen, wordt je scherptediepte kleiner en wordt de achtergrond waziger. Hierdoor krijg je de bloem scherp en de voor- en achtergrond onscherp. De foto wordt zo rustiger en de bloem trekt dan meer de aandacht. Ik gebruik meestal een diafragma tussen de 2.8 en 5.6.

4. Denk aan het perspectief
Ga eens door je knieën bij het fotograferen van bloemen. Probeer je onderwerp vanaf dezelfde hoogte, of zelfs lager te fotograferen. Zeg maar op “ooghoogte” van de bloem. Als je richting de grond fotografeert (dus gewoon als je staat naar beneden), dan zul je zien dat de grond heel rommelig is. Dat leidt enorm af en het is dan moeilijk om te zien wat het onderwerp van de foto is. Door een ander standpunt in te nemen, komt de bloem veel meer vrij van de achtergrond. Hierdoor wordt het beeld rustiger. Mijn camera ligt vaak op de grond bij het fotograferen van bloemen (en ikzelf ook!).
5. Let op de achtergrond
In eerste instantie is je aandacht getrokken door een mooie bloem die je op de foto wilt zetten. Maar kijk, voor je de foto maakt, eens naar wat er in de achtergrond staat. Een grasspriet of boom bijvoorbeeld kan je hele foto verpesten. Het kan al veel schelen om een klein beetje naar links of rechts te bewegen met je camera om storende elementen uit beeld te laten. Of om je bloem precies voor een lichtere of juist donkerdere achtergrond te krijgen.
6. Shooting through techniek
Probeer eens door andere bloemen heen te fotograferen. Deze bloemen staan dan dus voor de bloem die je als onderwerp hebt. Als ze heel dicht bij je lens zijn, komen ze als een soort vage kleurzweem in je foto. Dat kan een dromerig, sereen beeld geven. En als je zo’n bloem een beetje slim positioneert, kan het zelfs storende elementen in je foto verbergen. In plaats van een bloem in de voorgrond, kun je ook een boterhamzakje gebruiken. Dit moet je wel een beetje verfrommelen, want anders zie je het te duidelijk op je foto terug.

7. Fotografeer tijdens het gouden uur
Zoals ongeveer alles in de natuur zijn bloemen ook mooier tijdens het gouden uur. Dit is de tijd net na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang. De laagstaande zon zorgt voor een warmere kleur licht en dat geeft een speciale sfeer aan je foto. Vlak na zonsondergang kun je nog even door fotograferen tijdens het blauwe uurtje.

8. Gebruik een parasol
Bovenstaande tip betekent overigens niet dat je alleen aan het begin of einde van de dag bloemen kunt fotograferen. Ook als de zon op z’n hoogst staat, kun je je uitleven. Gebruik dan een parasol (of paraplu) om de bloem in de schaduw te zetten. Hiermee voorkom je overbelichting van je onderwerp. Ook zorg je ervoor dat de schaduwen minder hard zijn of zelfs helemaal verdwijnen. Als de achtergrond wel in de zon staat, en je belicht ietsjes over, krijg je een lichte sfeer in de foto.
9. Regendruppels doen het altijd goed
Regen-of dauwdruppels geven vaak net dat beetje extra aan je bloemenfoto. Vooral met tegenlicht zijn waterdruppels erg mooi. Je kunt er mooie reflecties in fotograferen en ze kunnen in de achtergrond zorgen voor mooie bokeh bollen. Dus ga er eens op uit na een regenbui of lekker vroeg in de ochtend. Of maak zelf regendruppels met een plantenspuit!

10. Breek de regels en lap de tips aan je laars
Regels zijn er om gebroken te worden! Bovenstaande tips zijn wat algemene handvatten om je op weg te helpen. Maar niet iedere tip is bruikbaar in elke situatie.
Stel je maar eens een groot veld vol met tulpen voor. Om de grootsheid hiervan weer te geven, heb je juist een groothoeklens nodig in plaats van een macrolens. En waarschijnlijk wil je dan alles van voor tot achter scherp hebben. Dan moet je juist een klein diafragma (hoog f-getal) instellen.
En een madeliefje kun je ook prima van bovenaf fotograferen in plaats van op “ooghoogte”. Dat is mooi als de bloem bijvoorbeeld symmetrisch is, of als de bloemblaadjes een patroon hebben.
Zo zie je maar dat er genoeg uitzonderingen zijn, dus experimenteer er rustig op los!

7 reacties
Dankjewel, was vanmorgen ook met bloemen bezig!
Graag gedaan Coby!
Groetjes, Wendy
Hallo Wendy,
Wat fijn die tips bloemen fotografie.
Ga ik een mee aan de slag.
Bedankt dat je dit wilde delen.
Jacqueline
Goed om te horen Jacquelien.
Veel succes en vooral plezier als je ermee aan de slag gaat!
Groetjes,
Wendy
Sorry, mijn telefoon veranderde Jacqueline in Jacquelien.
Heel leuk om te lezen!
En leerzaam.
Dank je wel Renata!
Ik hoop dat je iets aan de tips hebt en ermee aan de slag kunt gaan.
Groetjes,
Wendy