Dit artikel geeft je 10 tips voor het fotograferen van dieren.
1. Maak geen onverwachte bewegingen en geluiden
Dieren schrikken vaak van plotselinge bewegingen en geluiden. Wanneer je een dier rustig benadert, is de kans veel groter dat het je niet als een bedreiging ziet, waardoor het gewoon doorgaat waar het mee bezig is. Dit geeft jou de mogelijkheid om het dier te observeren.
2. Loop niet direct op een dier af
Het hangt erg af van de soort die je probeert te benaderen, maar het kan helpen om niet direct op het dier of de groep met dieren af te lopen. Met een zigzaggende beweging val je minder op. En andere soorten zijn zo schuw dat een schuilhut een beter idee is.
3. Houd rekening met de windrichting
Dieren die kunnen ruiken en herkennen mensen aan hun geur. Dit kan deze dieren afschrikken. Benader dieren die goed kunnen ruiken daarom tegen de wind in. Op die manier ruiken en horen ze je niet.
4. Val zo min mogelijk op
Bij sommige diersoorten is het belangrijk dat je kleding draagt die zo veel mogelijk lijkt op de kleuren en structuren van de omgeving. Dieren kunnen vaak goed contrasten herkennen. Ook herkennen ze de menselijke gestalte en lichte huidskleur. Bedek daarom je handen en gezicht.
5. Maak je klein
Wanneer je rechtop staat, ben je voor sommige dieren heel groot. Door je klein te maken, kom je op ooghoogte met de dieren en ben je daardoor minder bedreigend. Bovendien val je zo veel minder op.
6. Kijk het dier niet recht in de ogen
Sommige dieren kunnen heel agressief reageren, wanneer je ze recht in de ogen aankijkt. Kijk daarom naar een ander punt of kijk door de zoeker van je camera, dan voelen ze zich niet aangevallen.

Deze Japanse makaken zijn elkaar aan het vlooien. Op dit moment zijn ze eenvoudig te fotograferen. Maar wanneer je ze wilt portretteren, is het belangrijk om ze niet recht aan te kijken, omdat ze dan agressief kunnen reageren.
7. Gebruik een telelens of verrekijker
Sommige dieren kun je (in een bepaald seizoen) beter helemaal niet van dichtbij naderen. Bijvoorbeeld wanneer ze rusten en op krachten komen voor de volgende jacht. Gebruik in zo’n geval een (super)telelens en/of teleconverters om de dieren te fotograferen, of bekijk ze met een verrekijker.

8. Leer het dier kennen
Ga je een specifiek dier fotograferen? Leer dit dier dan kennen. Als je de mogelijkheid hebt om vaker terug te komen, kun je het gedrag zelf bestuderen. Daarnaast kun je natuurlijk informatie opzoeken op internet. Zo leer je wanneer het dier slaapt, jaagt, eet, etc. en kun je hierop anticiperen.
9. Let op het gedrag van de dieren
Door het gedrag van de dieren te kennen, kun je ze vaak veel dichter naderen, of hen jou laten benaderen. Let in ieder geval altijd goed op het gedrag van de dieren. Lijken ze bang voor je te zijn? Laat ze dan met rust en trek je rustig weer terug. Het laatste dat je wilt, is de dieren verstoren.

10. Denk aan je eigen veiligheid
Let niet alleen op de dieren, maar ook op je omgeving. Zijn er nog andere dieren die je eerder niet waren opgevallen en die jou misschien als een bedreiging zien en kunnen aanvallen? En dan zijn er natuurlijk nog kuilen, greppels, doornstruiken, waterkanten, etc. waar je ook liever niet in gaat staan… Denk dus ook aan je eigen veiligheid.
Heb je nog aanvullende tips of vragen?
Zet ze dan hieronder even in de reacties!
Dit kan anderen weer verder op weg helpen.
Heel veel plezier met het fotograferen van dieren!
8 reacties
Goede morgen, ik ga volgend jaar beren spotten in Zweden heeft iemand goede tips om met perfecte foto’s terug te komen??
Hoi Harry,
Mijn tip is om niet te gaan voor de “perfecte foto”, dan kan het alleen maar tegenvallen.
Geniet van de dieren als je ze ziet. En dan volgen de foto’s vanzelf.
Alvast een fantastische reis gewenst!
Toine
Camouflage (tent, netje, etc) laat je meer genieten van het natuurlijke gedrag van de dieren en kan enorm besparen op de kosten van dure objectieven.
Leuk dat je dit punt ook even aanstipt, Ed.
Bedankt voor je aanvulling!
Toine