HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

10 x Instagram inspiratie: creatieve natuurfotografie

Natuurfotografie en creativiteit gaan niet vanzelfsprekend hand in hand.

10 x Instagram inspiratie: creatieve natuurfotografie
Fotograaf: Chris Ruijter

Creatieve Natuurfotografie

De heersende moraal is lang geweest dat je vastlegt wat er is. Als je dat nu maar gewoon doet, doe je al gek genoeg. Maar naarmate er meer natuurfoto’s gemaakt worden, wordt het lastiger en lastiger je te onderscheiden. Er worden weinig nieuwe diersoorten of planten aan onze natuur toegevoegd, dus op een gegeven moment is alles wel vastgelegd. Want hoeveel keer kun je – om maar een zijstraat te noemen – een vos op een originele manier fotograferen?

En dan komt het op creativiteit aan. Niet enkel meer vastleggen wat er al is, maar daar je eigen draai aan geven, misschien zelfs letterlijk.
Er zijn allerlei technieken, van meervoudige belichting tot doelbewust gebruik maken van camera beweging (ICM), tot pannen. En eigenlijk zijn de mogelijkheden die aanvankelijk wat beperkt leken weer eindeloos, want creativiteit kent in feite geen grenzen.
Laat je inspireren door 10 creatieve beelden in willekeurige volgorde uit de Instagram Maandags Mooiste Challenge (thema creatieve natuurfotografie).

Sonja

View this post on Instagram

…Koude ochtend langs het water… . . . . #abstractphotography #abstractexpressionism #artisticphoto #artisticphotography #abstractobession #contemporaryphotography #fineartphotography #creativephotography #icm #icmphotography #iloveblur #impressionistphotography #incamera #incameraeffects #intentionalcameramovement #modernphotography #roots_nl #photopainting #slowshutter #dutch_connextion #excellent_nature #fiftyshades_of_nature_ #heelholland_fotografeert #tree_perfection #love_dutch_nature #the_mirror_of_our_souls #boeksz_mijnwinter #nfnl_creatief #exclusive_trees #nfnl_winter2019 @catch_holland @gefotografeerdinnederland @fav_tree @worldwide_tree @tree_brilliance @tree_magic @nature_worldwide_trees @onceupon_the_earth @instanetherlands

A post shared by Sonja (@zielenbeeld) on

Christl Deckx

Ronald van Mansum

Andrea Gulickx

View this post on Instagram

‘Bakenboom’ uit ‘De Waal bewogen'⁣⠀ Afferden en deestse waarden 2016.⁣⠀ In 2011 was er erg hoog water en ik hoopte nog een keer dat het zo hoog zou komen te staan voor in het boek. 1 week nadat ik hier was geweest kon je er niet meer lopen mijn wens was uitgekomen.⁣⠀ ,⁣⠀ .⁣⠀ .⁣⠀ .⁣⠀ #MoodyGrams #moody_nature #nfnl_creatief⁣ #tree #abstract #treescollection #treehuggers #tree_captures #treestagram #earthfocus #abstractart #natureart #naturearts #ourplanetdaily #MoodyGrams #abstractnatureart #natureartwork #awesomepix #natureartist #tree_brilliance #treestagram #ig_treelover #insta_tree #insta_trees #wanderlust #moody_nature #tree_magic #nfnl_creatief #movement #icm⁣⠀ @catch_holland @heelholland_fotografeerd⁣⠀ @holland_photolovers @hollandinbeeld @super_holland @ig_discover_holland @natuurfotografie.nl @instanetherlands⁣⠀ @gefotografeerdinnederland

A post shared by Andrea Gulickx (@andreagulickx) on

Veerle Decocq

Chris Ruijter (winnend beeld)

Sanne van Rijn

Nicolette Hendriks

Esther

Jannette van der Boon

 

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Beste Egon Kraak,

  Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden,top !

 2. Door Egon Kraak op 19 juli 2019 om 15:08

  Kreatief met Kurk! 🙂
  Maar wat heeft het met natuurfotografie te maken als niet natuur maar de “mooiheid” (o.i.d.) van de foto prioriteit is? Natuurfotografie heeft vakmanschap nodig, geen “creativiteit”! Ooit bestond er natuurstudie (nog steeds trouwens, maar dat heeft lang niet noodzakelijkerwijs met fotografie te maken), op een gegeven moment moest je, als je er toch geen verstand van had en ook geen zin moeite te doen, natuur vooral gaan beléééven… en nu daar blijkbaar velen verveeld bij zijn zie je steeds meer kiekjes die vroeger vaak aan het uiterste begin of eind van mijn rolletje diafilm te vinden waren; bewogen, dubbel belicht, de meest extreem “kunstzinnige” uitspattingen waren daar op zijn tijd wel te vinden. Ook alle mogelijk schuifjes in software hebben naar mijn mening niets met natuurfotografie te maken tenzij het gebruikt wordt om iets uit natuur helderder te documenteren.
  Nu gun ik eenieder zijn hoogstpersoonlijk plezier maar natuurfotografie en likes op instagram verzamelen zijn volgens mij twee totaal verschillende doelstellingen. Als ik keihard eerlijk ben vind ik waarneming. nl vandaag de dag veel leuker en interessanter.

  1. Beste Egon,

   Dat niet iedereen kunst en creativiteit waardeert/ begrijpt is niets nieuws.:D Sommigen genieten er enorm van, terwijl anderen vooral de waarneming of inderdaad het beleven waarderen. Gelukkig mogen we allemaal zelf beslissen op welke manier we van natuur en fotografie genieten en zoals de Engelsen zo mooi zeggen: Beauty is in the Eye of the Beholder…

   1. Door Egon Kraak op 19 juli 2019 om 21:28

    Roeselien, je moet mij geen woorden in de mond leggen alsof ik kunst en creativiteit niet waardeer/begrijp. Mijn betoogje dient er slechts voor de zaken niet door elkaar te halen. NATUURfotografie is nu eenmaal in aard bij uitstekeen documentaire niche en een onscherpe kiek van een paar onherkenbare bomen o.i.d. valt daar niet onder… kan alsnog een prima boekomslag of weet ik wat zijn, niets mis mee, maar natuurfotografie is het in mijn ogen niet.
    Beste groetjes en denk er nog eens over, E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *