HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

11 kleine karaktertjes

Het is hoogseizoen voor de macrofielen onder ons. Op de diverse fotoforums vliegen de plaatjes van de meest prachtige libellen, vlinders en bloemen je dan ook om de oren. Ik doe daar graag aan mee, maar zit ook net zo lief met mijn neus en lens in de struiken op zoek naar een leuk torretje, mier of vliegje. Met mooi licht en een fijne compositie, maak je zelfs van een strontvlieg nog een prachtig fotomodel!

Einzelganger
Einzelganger Fotograaf: Noortje Russel

Volgens vrienden ben ik inmiddels een heuse insectenfluisteraar geworden. Als ik een poosje bij zo’n mini-wezentje zit, wordt het ook echt een karaktertje voor me. Vaak maak ik een hele serie en ontstaat er vanzelf een verhaal, dat soms ook deels wordt verteld door het beestje zelf. Echt waar! Mijn hond Diaz is mijn stille getuige.

Probeer het ook maar eens: niet even snel een plaatje willen schieten, maar er echt goed voor gaan zitten, uitgebreid de tijd nemen en je inleven in de wereld van je minimodel. En dan maar hopen dat ie niet direct wegvliegt…

Hier elf kleine karaktertjes die ik op de foto mocht zetten.

1. De Optimist

Meneer Citroen gaat fluitend door het leven en wil het liefst zo vaak mogelijk heel ontspannen -pompiedom- lekker een blokje om. Hij vindt alles leuk en geweldig, kan met iedereen overweg en hij ziet tegenslag juist als een uitdaging. Wanneer zijn vrouw wel eens een bokkenpruik op heeft en zuur doet, weet hij haar altijd te paaien: ‘Kom lief suikerdiefje van me, ga je mee…?’ en dan gaan ze -pompiedom- gezellig samen een blokje om.

Optimist
Optimist Fotograaf: Noortje Russel

2. De Actieveling

Rinus is echt zo’n druk-druk-druk-mannetje dat altijd maar bezig is, het liefst met drie dingen tegelijk. Zonder problemen combineert hij werk, gezin en vrienden. En dan ziet hij ook nog kans om in shape te blijven door regelmatig te sporten. Reuze irritant. (#jaloers)

Actieveling
Actieveling Fotograaf: Noortje Russel

3. De Doorzetter

Evert is een jongen die nooit opgeeft. Het werk in de mestindustrie is zwaar en moeilijk, maar hij gaat onvermoeibaar door totdat de klus is geklaard. Deze harde werker laat bovendien letterlijk zien hoe je met vallen en opstaan vooruit komt. Gaat door tot het gaatje…

Doorzetter
Doorzetter Fotograaf: Noortje Russel

4. De Waaghals

Een heuse thrill-seeker deze waaghalsmier. Zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen om de adrenaline door zijn lijf te laten stromen. De spectaculaire actie met één poot overleefde hij maar net. De ultieme uitdaging die hij ooit hoopt aan te kunnen gaan, is een miereneter in zijn billen bijten.

Waaghals
Waaghals Fotograaf: Noortje Russel

5. De Krachtpatser

We hebben hier met een heuse Jerommeke van doen. Niet de allerslimste, maar sterk als een beer, vol goede bedoelingen en hij gaat door het vuur voor zijn geliefde. Echt een topgozer dus. De krachtpatser zelf: ‘Uhh… bedankt, maar ik hou er niet van hoog van de toren te springen. Als me meissie maar gelukkig is en ik lekker naar de sportschool ken.’

Krachtpatser
Krachtpatser Fotograaf: Noortje Russel

6. De Romanticus

Romantische Jaap wil zijn geliefden graag in de watten leggen. Zorgt op een date voor een rustige omgeving met een fijne ambiance, met maanlicht en zachte nachtmuziek. Naarstig op zoek naar vaste verkering…

Romanticus
Romanticus Fotograaf: Noortje Russel

7. The Shy Guy

Dit ventje is zo verlegen als wat. Groen als gras in de liefde, kleurt bij het minste of geringste tomatenrood en is als de dood een blauwtje te lopen. Ach gossie… hij weet niet half hoe charmant hij is!

Shy Guy
Shy Guy Fotograaf: Noortje Russel

8. De IJdeltuit

Als je haar maar goed zit. Deze ijdeltuit is iedere morgen wel een uur bezig met zijn toilet, waarvan drie kwartier met zijn haren. Schoongewassen en zorgvuldig geföhnd en gecoiffeerd met gel factor 100 ziet hij er iedere dag weer uit om door een ringetje te halen.

Ijdeltuit
Ijdeltuit Fotograaf: Noortje Russel

9. De Don Juan

Notoire vrouwenversierder die altijd op vrijersvoeten is. De vrouwen vallen bij/in de bosjes voor hem, maar deze gladde lover is onverzadigbaar.  Wel zorgt hij er voor dat zijn veroveringen zich speciaal voelen en hij haalt ze altijd weer netjes uit de bosjes na afloop.

Don Juan
Don Juan Fotograaf: Noortje Russel

10. De Einzelgänger

Mooie S. is opgegroeid in een grote familie vol levendigheid en drukte en ook nu ziet hij zijn familie nog regelmatig. Zijn dertig zussen weten dan allemaal te vertellen wat het best voor hem is; meer onder de vliegen komen, actiever zijn, een meisje zoeken… Maar het liefst is deze jongen alleen in het veld en doet lekker waar hij zelf zin in heeft. Stronteigenwijs…

Einzelgänger
Einzelgänger Fotograaf: Noortje Russel

11. Het Feestbeest

Werken doe je om geld te verdienen, daarna begint het echte leven pas,’ aldus Ferrie het Feestbeest. Hij loopt iedere party af, danst het hele weekend door in clubs en in de zomer vind je hem op menig muziekfestival: ‘YeeHaa, life’s a party!’

Feestbeest
Feestbeest Fotograaf: Noortje Russel

 

Deel dit artikel


42
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Wat een verrukkelijk geheel, fantastische foto’s en een tekst vol fantasie en humor. Heerlijk als je over zulke talenten beschikt! Dikke complimenten!

  Groet Loes

  1. *Bloos* wat een mooie complimenten… dank je Loes, voor je sympathieke reactie!

 2. Door Henriëtte op 27 augustus 2016 om 18:34

  Hartstikke leuk geschreven en zo herkenbaar eigenlijk ook als je een beetje dol bent op insecten. Dank je wel voor deze proza en prachtige foto’s.

  1. Jij bedankt voor je fijne reactie Henriëtte! En leuk dat je een beetje dol bent op insecten, ik ook… maar dat was geloof ik al wel duidelijk 🙂

 3. Wat een ontzettend leuk artikel, leuk hoe je deze diertjes met hun karaktertjes beschrijft, een dikke 10 😉
  De foto’s zijn prachtig, wat een wereldjes en sfeer
  Ik heb genoten!
  Groetjes Henk

  1. Op school had ik nooit een 10… 😉 Dank je Henk, voor je leuke reactie en mooie complimenten!

 4. Door Leo geurtsen op 26 augustus 2016 om 22:08

  Geweldige foto’s, Ik ben sinds kort ook bezig met de macro fotografie en heb ondervonden hoe moeilijk het is om zulk mooie foto’s te maken, een heel goede inspiratiebron voor mij.Knap gedaan !

  1. Leuk dat je het inspirerend vindt Leo! Dank voor je mooie compliment en veel plezier met fotograferen!

 5. Ook dit is weer Genieten met een Grote G.Dank je wel Noortje.

  1. Super José, jij bedankt voor het meegenieten!

  1. Goed om te horen Rob!

 6. Door Joyce de Leeuw op 25 augustus 2016 om 22:14

  Wat leuk dat je nu ook schrijft voor natuurfotografie.nl. Ik geniet vaak al van je blog en nu kan het hier ook. Prachtige foto’s met een grappige kijk op het insectenleven van de enige echte insectenfluisteraar. 🙂

  1. Wat leuk je hier ook te treffen, Joyce! Grappig om hier allemaal ‘bekenden’ tegen te komen… En dan met zo’n mooie reactie. Veel dank van een trotse insectenfluisteraar 🙂

 7. Door Douwe Struiksma op 24 augustus 2016 om 21:19

  Mooie combi, prachtige gedetailleerde beelden van onze kleine mede-aardbolbewoners en de vrolijke, luchtige beschrijving over het tijdverdrijf van deze kleintjes, complimenten :). Inspirerend voor een ‘fotograaf-bij-voorkeur-van-het-grotere-spul’ in de natuur :).

  1. Wat een prachtig omschreven, sympathieke reactie, dank je Douwe! En helemaal bijzonder om te horen dat jij als voornamelijk ‘grote-spul-fotograaf’ geïnspireerd raakt door het kleine… (dat vaak ook best groots is, nietwaar?!)

 8. Door Sophie op 24 augustus 2016 om 19:32

  Wat ontzettend leuk en origineel, met geweldige foto’s. Het is het feest der herkenning, zulke gevoelens bij bepaalde insecten, maar was me hier nooit zo bewust van. Zowel de tekst als de foto’s zijn derhalve heel inspirerend!

  1. Ontzettend leuk dat het je inspireert Sophie! En wat grappig die herkenning, of eigenlijk de bewustwording ervan. Een poosje zo bezig met insecten (fotograferen) en je ziet ze voortaan allemaal als karaktertjes 🙂 Veel plezier!

 9. Prachtig geschreven en prachtige opnames!
  Je tovert een glimlach op mijn gezicht .
  Lieve groet Jeanet.

  1. Dat is ook precies de bedoeling, blij dat het gelukt is (van die glimlach) 🙂 Dank je Jeanet!

 10. Prachtig, wat een pláátjes Noortje! Ontzettend leuk en humorvol geschreven ook, petje af voor het hele artikel.

  groetjes,

  Chris.

  1. Wat een megacompliment Chris… erg leuk om te horen dat je de foto’s én verhaaltjes zo waardeert! En nu moet ik mijn schoenen gaan zoeken na al die geweldige reacties, ik was er al naast gaan lopen, maar nu ben ik ze helemaal kwijt 😀

 11. Waauw….wat een geweldige foto’s.
  En gelijk een prachtig verhaaltje erbij. Dit maakt het echt super om te lezen en te bekijken. Dank je wel voor het delen ! En….weer voor waardevolle inspiratie.

  1. Het is natuurlijk ontzettend leuk om te horen dat je de foto’s en verhaaltjes waardeert, maar ik vind het helemaal geweldig dat ze je inspireren. Dank dat je dat even laat weten Elly! En geniet van het fotograferen 🙂

 12. Door Margriet Spanjaard op 24 augustus 2016 om 07:58

  Dit was genieten met een grote “G” … wat een leuke manier om tegen deze beestjes aan te kijken. Geweldig

  1. En nu zit ik hier Trots te wezen met een grote T 😉 Dank Margriet voor dit mooie compliment!

 13. Wat gaaf dat je ook voor natuurfotografie.nl gaat schrijven en natuurlijk veel mooie foto’s gaat laten zien… Leuk !

  1. Goed je hier ook te treffen Arnold en dank voor je sympathieke reactie. Ik zal voortaan niet alleen mijn eigen foto’s laten zien, maar zeker wel veel mooie!

 14. Wat een superleuk blog is dit.
  Originele presentatie van prachtige foto’s. Ik heb hier volop van zitten genieten.

  1. Dank je Corrie, dat is echt ontzettend leuk om te horen!!

 15. Door Monique van Velzen op 23 augustus 2016 om 17:55

  Prachtige foto’s met een heerlijk verhaal, maar ik was natuurlijk al een fan van je!

  1. Wat leuk je hier ook te treffen Monique! En je reacties zijn altijd ZEER gewaardeerd! Dank!

  1. Dank je Judith, dat is een groot compliment voor me (je maakt zelf zulke schitterende foto’s!)

 16. ??? heerlijk geschreven Noortje. Wat super dat je hier nu schrijft.

  1. Leuk je hier te treffen Eveline en ik ben blij met je veelzeggende smileys 🙂

 17. Door mdebeer op 23 augustus 2016 om 09:50

  Wat gaaf dat je hier nu ook schrijft Noortje!!! Geweldig. Dat vind ik echt leuk zeg. Prachtige lijst met evenzo prachtige foto’s en verhaaltjes! Het is genieten!!
  Groetjes, Meeke

  1. Wat een leuke, enthousiaste reactie Meeke, dat is een geweldige opsteker voor me! Dank voor je mooie compliment!

 18. Door Gerwin op 23 augustus 2016 om 08:36

  Prachtige foto’s maar je verhaaltjes er bij zijn ook juweeltjes, ik heb hiervan genoten, thx.

  1. Goed om te horen dat je ervan hebt genoten Gerwin! En erg leuk dat je dat even laat weten.

 19. Door Rosi Kapp op 23 augustus 2016 om 06:28

  Juweeltjes van foto’s en de verhaaltjes erbij!

  1. Dank je Rosi, dat is ontzettend leuk om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *