Menu

Onderdeel van Pixfactory

11 spiegelbeelden en 3 tips op een rijtje

“Kan je misschien iets doen met spiegelbeelden?” vroeg de redactie enkele weken geleden. “Natuurlijk, leuk onderwerp” mailde ik optimistisch terug. Vervolgens werd het onderwerp terzijde gelegd, ik had tenslotte nog wel even. Tot mijn telefoon mij op een ochtend wekte met de mededeling dat ik mijn kopij in moest leveren. Ik stapte uit bed, nam een douche en keek eens goed in de spiegel. Mijn spiegelbeeld staarde zorgelijk naar mij terug, ‘het’ had er blijkbaar nog geen vertrouwen in.
Eekhoorn
Eekhoorn Fotograaf: Erik Ruiterman

Met dat (spiegel)beeld in mijn achterhoofd besloot ik er eerst maar eens even op uit te gaan. Even ‘glad trekken’ in de natuur, op zoek naar de noodzakelijke rust die ruimte geeft voor reflectie. Want zonder reflectie geen spiegelbeeld, toch? Al wandelend drongen de reflecties zich als vanzelf aan me op. Zien dieren hun spiegelbeeld als ze in het water kijken? En zijn ze zich er dan ook van bewust dat hun spiegelbeeld naar hen opkijkt? En denken ze daar dan nog wat bij? Zo liep ik rond met veel vragen, maar zonder antwoorden. En ofschoon deze geïnspireerde wandeling misschien wel interessant was, leverde het niet de gewenste beelden om deze lijstenbrij vorm te geven.

Thuisgekomen besefte ik dat mijn spiegelbeeld vanmorgen gelijk had toen het mij zorgelijk aankeek. Ik moest op zoek naar hulp. En snel ook want de redactie houdt niet van wachten. De planning om Natuurfotografie.nl te vullen met steeds nieuwe en wisselende artikelen is al ingewikkeld genoeg, laat staan als de aanlevering stokt. De kans dat je dan even de spiegel wordt voorgehouden is niet helemaal denkbeeldig. En zo’n moment levert de op dat moment falende auteur een uitermate ongelukkig spiegelbeeld op. Dus ik moest handelen en op zoek gaan naar platen die de term spiegelbeeld wel invulling geven op een voor Natuurfotografie.nl waardige wijze. Gelukkig zijn er altijd collega-fotografen die én over het juiste materiaal beschikken én bereid zijn om deze auteur met zijn zorgwekkend spiegelbeeld uit de brand te helpen.

Zo is het met wat hulp gelukt om verschillende spiegelbeelden binnen het thema natuurfotografie bij elkaar te krijgen. Of het nu gaat om landschappen, waarbij verijzelde bomen en typisch Hollandse luchten zich weerspiegelen in meanderende rivieren. Of om dieren die zich weerspiegeld zien in het water waarin zij hun dorst komen lessen. Stuk voor stuk levert het mooie beelden op en menig natuurfotograaf gaat er dan ook speciaal naar op zoek. De landschapsfotograaf trekt naar rivieren en andere waterrijke omgevingen. De fotografen die wat meer op dieren ingesteld zijn, kiezen steeds vaker voor speciaal daartoe ingerichte locaties, waarbij je vanuit een fotohut de dieren en vogels die komen drinken in de daarvoor aangelegde vijvertjes vast kan leggen. Maar waar je ook voor kiest, een spiegelbeeld biedt iets extra’s. (als je enkele basisregeltjes in acht neemt, zie de tips tussen de foto’s).

1. Strabrechtse heide

Strabrechtse heide
Strabrechtse heide Fotograaf: Robbert de Smet

Robbert koos ervoor om een interessante wolkenlucht te weerspiegelen in een ‘gladgestreken’ ven waarbij door de lijnen van de begroeiing een interessant perspectief ontstaat.

2. Rosse woelmuis

Woelmuis
Woelmuis Fotograaf: Michel de Beer

Michel ken ik vooral als vogelfotograaf, maar als een rosse woelmuis tijdens haar ochtendtoilet even checkt of haar snorharen goed zitten wordt ze natuurlijk ook vastgelegd.

3. Roodborst

Roodborst
Roodborst Fotograaf: Erik Ruiterman

Deze roodborst ging er eens goed voor zitten nam zichzelf aandachtig op. Wat volgde was een uitgebreide was- en poetsbeurt, benieuwd wat ze gezien had…

4. Rivier de Eem

Rivier de Eem
Rivier de Eem Fotograaf: Ron van Elst

Ron wist de verstilde schoonheid van een winters landschap te verdubbelen in het windstille water van de rivier de Eem, hetgeen een mooi, rustgevend (spiegel)beeld opleverde.

5. Beflijster

Beflijster
Beflijster Fotograaf: Henk-Jan Bezemer

Henk-Jan had dubbel mazzel. Niet alleen wist hij een mooi spiegelbeeld te creëren maar dat dan ook nog eens met een beflijster als onderwerp. In Nederland geen alledaags beeld.

Tip 1: Windstil

 • Het is natuurlijk niet altijd raak. Een mooi spiegelbeeld vereist enkele kleine, maar niet onbelangrijke zaken om in de gaten te houden. In de eerste plaats is er het spiegeloppervlak; met het kleinste zuchtje wind is het water al snel zo gerimpeld dat er weinig te spiegelen overblijft.

6. Roodhalsfuut

Roodhalsfuut
Roodhalsfuut Fotograaf: Erik Ruiterman

Een typisch voorbeeld van een beeldschone vogel die zichzelf ook graag lijkt te bekijken in het zachte ochtendlicht. Helaas staat er een heel klein beetje wind en blijft er slechts een rimpelig spiegelbeeld over. Nu maar hopen dat hij of zij terugkeert als het windstil is.

9. Grote gele kwikstaart

Grote gele kwik
Grote gele kwik Fotograaf: Erik Ruiterman

Vroeg in de ochtend heb je het meeste kans op windstil weer en dus op gladde, spiegelende wateroppervlaktes. Als bonus krijg je er dan vaak mooi licht bij. Deze elegante grote gele kwikstaart leek erg content met zichzelf.

Tip 2: Opgeruimd

 • Een tweede aandachtspunt bij het vastleggen van spiegelbeelden: voorkom dat er van alles ‘in je spiegel’ drijft. Blaadjes en takjes in of net achter het water ‘breken’ de spiegel en leveren ontegenzeggelijk aftrekpunten.

8. Appelvink

Appelvink
Appelvink Fotograaf: Erik Ruiterman

Nog een voorbeeld van een spiegelbeeld dat niet uit de verf komt. De appelvink met zijn fraaie forse snavel komt zijn dorst lessen bij de vijver, hét moment om een spiegelbeeld te ‘vangen’. Maar door alle takjes, blaadjes en sprietjes in en om het water ontstaat een onrustig beeld. Ik had hier even wat zorgvuldiger de setting moeten voorbereiden.

9. Rode eekhoorn

Eekhoorn
Eekhoorn Fotograaf: Erik Ruiterman

Het voordeel van een fotohut; de dieren komen naar je toe om een bad te nemen of hun dorst te lessen. Zeker als er in de omgeving weinig water is, is de kans groot dat ze op bezoek komen. Overigens had ook bij deze rode eekhoorn de setting nog iets beter ‘opgeschoond’ kunnen worden voor een rustiger effect.

Tip 3: Camerastandpunt

 • Het derde en laatste aandachtspunt is je camerastandpunt. Vaak geldt dat een camerastandpunt op ooghoogte het gevoel geeft dat je ‘tussen’ de beestjes zit en dat levert aantrekkelijke beelden op. Maar als je de camera echt vlak boven het wateroppervlak plaatst, is er van het spiegelbeeld (vrijwel) niets meer te zien, je kijkt er als het ware ‘over heen’.

10. Bronskopeend

Bronskopeend
Bronskopeend Fotograaf: Erik Ruiterman

Sommige dieren hoef je niet naar het water te lokken, die zitten daar uit zichzelf. Met de statiefpoten in het water en de hoekzoeker op de camera wist ik een héél laag standpunt te creëren (ook dan is windstil weer een vereiste om je lens en camera droog te houden). Maar met dat standpunt bleef van het spiegelbeeld van deze bronskopeend weinig over.

11. Goudhaan

Goudhaan
Goudhaan Fotograaf: Henk Laverman

Henk weet de mogelijkheden van hutfotografie al lange tijd goed te gebruiken en dat is terug te zien in zijn portfolio. Mooi hoe dit goudhaantje enigszins ‘betrapt’ omkijkt op het moment dat zij (?) haar bad wil nemen.

Ik ben benieuwd naar jullie tips voor en ervaringen met het creëren van interessante spiegelbeelden.

7 reacties

 1. Ik fotografeer veel langs de IJssel vanuit diverse kijkhutten. Daar kun je bij windstil weer mooie spiegelbeelden maken van vliegende vogels als je een beetje oefent. Er staan diverse voorbeelden van op mijn website.

 2. De setting goed opschonen! Het moet niet gekker worden. Natuurfotografie is geen studiofotografie! De appelvink en de eekhoorn zijn juist prachtig door ondermeer de omgeving.

  1. Beste Corné,
   Dank voor je reactie. Opschonen of niet…dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik begrijp dat jij het liever wat ‘natuurlijker’ vastlegt, prima toch? Blij dat je van de appelvink en eekhoorn kan genieten.
   Groet, Erik

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

 1. Ik fotografeer veel langs de IJssel vanuit diverse kijkhutten. Daar kun je bij windstil weer mooie spiegelbeelden maken van vliegende vogels als je een beetje oefent. Er staan diverse voorbeelden van op mijn website.

 2. De setting goed opschonen! Het moet niet gekker worden. Natuurfotografie is geen studiofotografie! De appelvink en de eekhoorn zijn juist prachtig door ondermeer de omgeving.

  1. Beste Corné,
   Dank voor je reactie. Opschonen of niet…dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik begrijp dat jij het liever wat ‘natuurlijker’ vastlegt, prima toch? Blij dat je van de appelvink en eekhoorn kan genieten.
   Groet, Erik

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: