Menu

Onderdeel van Pixfactory

11 toplocaties om vogels te kijken

Heb jij dat ook wel eens? Je hebt een vrije dag, je wilt vogels gaan fotograferen, maar je weet even niet waar. Hieronder volgen een paar suggesties, in willekeurige volgorde.
De Maasvlakte
De Maasvlakte

1. De Brouwersdam
De Noordzeezijde van de Brouwersdam staat garant voor leuke vogels. De gehele winter heb je kans op wintervogels zoals rotganzen, duikers en ijseenden. In het voorjaar maak je kans op trekvogels als dwergsterns en strandplevieren. In de zomer is de Brouwersdam het domein van badgasten, dus minder geschikt om te fotograferen. Maar wees gerust, voor je het weet is het weer najaar en maken de badgasten plaats voor onze trekvogels. Met een beetje geluk zie je dan een kleine alk, een jager of wellicht een ijsduiker. De Brouwersdam is te bereiken via de N57.

Eider - Brouwersdam
Eider – Brouwersdam

 

2. De Maasvlakte
De Maasvlakte lijkt een saai stukje industriegebied, maar hij die goed kijkt, treft veel vogels! Tussen het havengeweld zijn leuke stukjes groen te vinden. Omdat de Maasvlakte gesitueerd is langs de kust, zullen veel trekvogels de ‘MaVla’ passeren en menig trekvogeltje verblijft hier in het voor- en najaar om een dag op te vetten. Veel zeldzame vogeltjes (zoals bijvoorbeeld de kleine vliegenvanger, sperwergrasmus, baardgrasmus) zijn hier al gefotografeerd. Rijd de A15 en dan de N15 helemaal uit en beproef je geluk. De Stuifdijk tegen de Nieuwe Waterweg is aan twee kanten af te zoeken naar zangvogeltjes zoals draaihalzen, bladkoninkjes, grauwe klauwieren, etc en ook de hop is hier regelmatig gezien. De vlakte zelf is goed voor trekvogels als de morinelplevier en velduilen.

De Maasvlakte
De Maasvlakte

 

 

3. Scheveningen
In Scheveningen raak je nooit uitgekeken, afgezien van de zomerperiode (tenzij je van badgasten houdt wel natuurlijk). De rest van het jaar is succes verzekerd. De haven zelf op vogels afzoeken loont de moeite. Soms zit er een grote of een kleine burgemeester (in de wintermaanden). Op de kades van de haven kom je op de gekste plekken steenlopers tegen: altijd leuk! Vervolgens zijn de beide havenhoofden het afzoeken waard. Jagers, een noordse stormvogel, een kuifaalscholver, steenlopers, paarse strandlopers, leuke meeuwen, je komt ze er allemaal tegen. Wees voorzichtig met je materialen; zand en zout zijn niet de beste combinatie voor je lenzen en camera. Tip: maak na afloop daarom alles goed schoon.

Grote Burgemeester
Grote Burgemeester – Scheveningen

4. De stad
Elke stad heeft een plek waar veel meeuwen verblijven. Meestal een plek waar veel wordt gevoerd. In Rotterdam zijn de Zaagmolenkade, de Spangensekade en de Heemraadsingel erg goed om deze vogels te treffen. Meeuwen zijn boeiende vogels en vaak tam. De ideale kans om bijvoorbeeld je nieuwe camera te testen of je kennis te vergroten door de meeuwen te determineren. Wellicht vind je wel een pontische meeuw of zwartkopmeeuw!

Pontische meeuw in de stad
Pontische meeuw in de stad

5. Texel
Texel behoeft eigenlijk geen introductie. Texel is het vogelwalhalla van Nederland. Als een vogelfotograferende buitenlander Nederland aandoet, gaat hij negen van de tien keer linea recta naar Texel. Vooral de kluten, de dwergsterns en lepelaars zijn populair. De Mokbaai, De Schorren, De Muy, De Slufter, Het Wagejot; een weekend of zelfs een hele vakantie is te kort om dit allemaal goed af te zoeken naar vogels. Texel bereik je via de veerboot, die vertrekt vanaf Den Helder. Alle ins en outs en waar op welk moment de vogels verblijven, zijn te vinden op het vogelinformatiecentrum.

Texel
Texel

6. De Rottemeren
Boven de rook van Rotterdam vind je het Rottemerengebied. Globaal tussen Rotterdam, Zevenhuizen, Bergschenhoek en Oud-Verlaat. Dit betreft een recreatiegebied waar ook nog eens veel vogels verblijven. Het gebied is gemakkelijk te doorkruisen met de fiets. Het Korenmolengat bij Zevenhuizen betreft een eendenkooi-achtig gebied met een grote blauwe reiger- en aalscholverkolonie. Je kunt gemakkelijk rond het gebied wandelen en je treft er vele eenden (o.a. de kuif-, tafel-, kroon- en slobeend). De Eendragtspolder is een roeigebied, maar door de vele waterpartijen ideaal voor vogels. Zo verblijven er veel sterns, jagen er ’s zomers veel gierzwaluwen, broeden er steltlopers en vind je er in de winter veel overwinteraars, zoals kieviten en ganzen. De Zeverhuizenplas is bekend om zijn vele krooneenden (de laatste jaren wat minder), de blauwborsten, baardmannetjes en woudaapjes.

Baardman
Baardman – Rottemeren

7. De Oostvaardersplassen
Dit enorme gebied in de provincie Flevoland, heeft vele uitkijkpunten waar je goed (en soms wat minder goed) vogels kunt fotograferen. Een overzicht met wat mogelijkheden:

Kleine Praambult
Duizenden ganzen, roofvogels, grote zilverreiger en andere vogels, maar ook edelhert, vos, heckrund en konikpaard zijn hier te zien. (Bron: Vogelkijkhut Kleine Praambult)

Grote Praambult
Je kunt hier de zeearend, visarend, bruine kiekendief en andere roofvogels zien en ’s winters grote groepen ganzen. Daarnaast kun je de begrazers van dit gebied zien: edelhert, heckrund en konikpaard. (Bron: Vogelkijkhut Grote Praambult)

De Grauwe Gans
Vanuit de hut heb je kans op baardman, roerdomp, waterral, pijlstaart, grote zilverreiger en massa’s aalscholvers. Kijk ook uit naar beversporen! Het pad naar de hut is ongeveer een halve kilometer lang en onderweg kun je al veel zien. (Bron: Vogelkijkhut De Grauwe Gans)

De Grote Zilverreiger
De hut geeft uitzicht over een grote plas en rietland. Je maakt hier grote kans op baardman, roerdomp, waterral en andere vogels die gebonden zijn aan dit biotoop. De route is geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers. (Bron: Vogelkijkhut De Grote Zilverreiger)

Oostvaardersdijk
Vanaf de uitkijkpunten heb je een reële kans op zeearend, roerdomp, baardman, grote zilverreiger, lepelaar, visarend, buidelmees en soms kun je met veel geluk de woudaap horen of zien. Je hebt zicht op de grote open wateren en de uitgestrekte rietlanden van de Oostvaardersplassen. Bij de kijkpunten zijn parkeerplaatsen, bankjes en een telescoop aanwezig. (Bron: Vogelhut Oostvaardersdijk)

Grote zilverreiger
Grote zilverreiger – Oostvaardersplassen

8. De pieren van IJmuiden
Wat je van Scheveningen kunt zeggen, is ook van toepassing op IJmuiden. De haven, maar ook de pieren zijn een trekpleister voor vogels. In de winter tref je langs de pier interessante vogels zoals Jan van Genten, rosse franjepoten en wellicht wel een grote jager. Pas op, als het stormt zijn de pieren gevaarlijk en is het vaak afgesloten gebied. Vergeet niet het Kennermermeer, net ten zuiden van de zuidpier, te bezoeken.

Grote Jager
Grote Jager – IJmuiden

9. De Groene Jonker
Dit waterrijke natuurgebied is uitermate geschikt voor vogelfotografen. Globaal kun je dit gebied vinden tussen Nieuwkoop, Zevenhoven en Mijdrecht. Parkeren doe je op één van de twee parkeerplaatsen aan de Hogedijk te Zevenhoven. Daarna ga je te voet het gebied in. Blijf uiteraard op de wandelpaden en volg één van de aangegeven routes. Het gebied is bekend om zijn vele bijzondere vogels zoals steltkluten, geoorde futen, porseleinhoenders en zwarte sterns. Voor deze vogels is vooral het voorjaar geschikt. Let ook op zangvogels in het riet zoals de snor en rietgorzen. Meer info over de Groene Jonker.

10. Zouweboezem
De Zouweboezem bestaat voor het grootste gedeelte uit een moerassige vegetatie van lisdodde, mattenbies en pitrus. Zeg je Zouweboezem, dan zeg je purperreiger! Deze mooie trekvogel overwintert in Afrika, dus in de winter hoef je deze vogel niet te zoeken in de Zouweboezem. Vanaf april zijn deze sierlijke reigers te verwachten. Ze zijn het mooist te fotograferen, vlak voordat ze in het riet landen. Met een beetje geluk zelfs op een redelijke afstand. Let ook op de snor, de bruine kiekendief en de zwarte stern. Dit natuurgebied is te bereiken via hoek Driemolenseweg – Veldweg te Lexmond t.h.v. het tunneltje onder de A27. Meer info over de Zouweboezem en de waargenomen soorten.

11. Local patch
Ten slotte een laatste tip: Er gaat niets boven je local patch. Zoek het niet te ver, juist dat stekkie bij jou om de hoek is waardevol. Je kunt er namelijk regelmatig gaan kijken, een voerplek maken en observeren. Zo leer je het gedrag van de (lokale) vogels kennen.

Krooneend - Local Patc
Krooneend

En wat is jouw toplocatie? Welke ben ik vergeten en had zeker in dit artikel niet mogen ontbreken?

Foto’s en tekst: Chris van Rijswijk

10 reacties

  1. Voor het noorden des lands kan ik de volgende gebieden van harte aanbevelen:

    * Lauwersmeer
    * Onnerpolder
    * Alde Feanen
    * Friesland Buitendijks
    * Fochteloerveen
    * Oosterschar
    * Onlanden
    * Pier van Holwerd
    * Bosgebied Appelscha, Bakkeveen,Beetsterzwaag
    * Widemar

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

10 reacties

  1. Voor het noorden des lands kan ik de volgende gebieden van harte aanbevelen:

    * Lauwersmeer
    * Onnerpolder
    * Alde Feanen
    * Friesland Buitendijks
    * Fochteloerveen
    * Oosterschar
    * Onlanden
    * Pier van Holwerd
    * Bosgebied Appelscha, Bakkeveen,Beetsterzwaag
    * Widemar

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: