Menu

Onderdeel van Pixfactory

12 fotolocaties waar je geweest moet zijn

Het nieuwe jaar is net een maandje oud en de eerste winters witte dagen zitten er al weer op. Geen tijd te verliezen dus. En ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik zit in zo’n eerste maand altijd barstensvol ideeën. In mijn hoofd wordt dit het jaar van de mooiste platen en ik zie ze in gedachten al voor me. Dit jaar gaat het lukken, krijg ik zus of zo voor de lens en dat alles in het fraaiste licht. Dat ik dit vorig jaar ook dacht, maar terugkijkend moet constateren dat het net even anders uitpakte, doet er niet toe. We hebben een nieuw jaar en dus nieuwe kansen. Ik heb er zin in, ik ga er voor!
Zaanse Rietveld
Zaanse Rietveld Fotograaf: Erik Ruiterman

Maar de hamvraag die vervolgens oppopt is: wáár ga ja dan voor? En minstens net zo belangrijk: waar ga je ér voor? Op welke plek wil je zijn, waar gaat het gebeuren? Waar zijn je kansen het grootst en komt alles op het juiste moment bij elkaar? Niet onbelangrijk natuurlijk. Want als je niet weet waar je moet zijn, is de kans klein dat je er bent als het gebeurt! Dan helpt het als je een lijstje met favoriete fotolocaties bij de hand hebt. Van die plekken waarvan je weet, of hebt gehoord, dat je er geweest moet zijn. Dat scheelt al lekker in de voorbereiding, kun je je beter concentreren op het onderwerp.

Natuurlijk kan je direct denken aan het buitenland. Vaak genoeg zie ik foto’s voorbij komen waarvan ik even stil wordt. Prachtige exotische vergezichten, besneeuwde landschappen of rauwe bergketens met de daarbij passende beestjes, de een nog fraaier dan de ander. Maar wat dichter bij huis is het allemaal en om verschillende redenen wat beter bereikbaar. Bovendien is het in ons kikkerlandje ook zeer zeker de moeite waard. Okee…onze bergen vergen weinig klimuitrusting en als er al sneeuw valt verdwijnt dat doorgaans als … voor de zon. Maar voor wie een beetje zijn best doet is er heel wat te genieten.

Ik heb in ieder geval mijn lijstje weer klaar en kan mijn tripjes gaan plannen. Om je in de stemming te brengen hierbij wat sfeerplaatjes van 12 interessante locaties, één voor iedere maand. Volgens het bekende recept; een beetje van mezelf en een beetje van…

1. Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen Fotograaf: Erik Ruiterman

Een heerlijk wandelgebied tussen Noordwijk en Zandvoort. Beroemd om z’n vossen en, als je snel bent, z’n damherten. Beetje druk, maar je mag er struinen (van de wandelpaden af) en zo kan je de menigte goed ontlopen.

2. Brouwersdam

Brouwersdam
Brouwersdam Fotograaf: René Sluimer

Deze dijk scheidt het Grevelingenmeer van de Noordzee. Met name aan de Noordzeekant zijn er zeker in de winter interessante zeevogels te zien. Denk aan zee-eenden, ijseenden, zaagbekken en verschillende duikers. En natuurlijk ook zeehonden.

3. Groene Jonker

Groene Jonker
Groene Jonker Fotograaf: Erik Ruiterman

Natte graslanden en ruisende rietkragen omzomen de grote plas. Een paradijs voor steltlopers, maar ook roerdomp, waterral en porseleinhoen kan je hier aantreffen. En in het voorjaar veel rietvogels zoals blauwborst, snor, rietzanger, rietgors en sprinkhaanzanger.

4. IJmuiden Zuidpier

IJmuiden Zuidpier
IJmuiden Zuidpier Fotograaf: Erik Ruiterman

Drie kilometer lang wandelen tussen de golven. Links en rechts zee, volop meeuwen, sterns en kleine steltlopers zoals steenlopers, drieteenstrandlopers en paarse strandlopers. En met de juiste wind altijd kans op leuke soorten die ‘aan komen waaien’. Zo ben ik hier al eens een houtsnip en een kerkuil tegengekomen.

5. Landgoed Heidestein

Landgoed Heidestein
Landgoed Heidestein Fotograaf: Michel de Beer

Verscholen in de bossen bij Zeist ligt Landgoed Heidestein. Dit landgoed geeft een mooi beeld van hoe de Utrechtse heuvelrug er zo’n 100 jaar geleden uit gezien moet hebben. Op de heidevelden leuke vogels als boompieper, roodborsttapuit en bonte vliegenvanger. En in de herfst voor de liefhebbers volop paddestoelen.

6. Lauwersmeer

Lauwersmeer
Lauwersmeer Fotograaf: Marcel van Kammen

Friesland staat volgens mij stijf van de vogels en rond het Lauwersmeer is dat niet anders. Wie kiekendieven, buizerds, torenvalken en vooral velduilen wil fotograferen maakt hier een goede kans. Voor mij een beetje uit de buurt, maar ik kijk altijd met gepaste jaloezie naar de foto’s die hier gemaakt worden. Zeker de moeite waard om hier eens een ritje aan te wagen.

7. Leersumse veld

Leersumse veld
Leersumse veld Fotograaf: Jody Zweserijn

Dit natuurgebied in het zuidoosten van de provincie Utrecht bestaat uit bos, heide en een drietal vennen. Een mooi wandelgebied met een afwisselend landschap. Rondom de vennen kunnen de liefhebbers libellen vastleggen. Voor de vogelliefhebbers is er onder meer kans op raaf, klapekster en verschillende spechtensoorten (groene, zwarte, grote en kleine bonte).

8. Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen
Nieuwkoopse Plassen Fotograaf: Erik Ruiterman

Een ochtendje varen in alle stilte in je elektrische bootje door de sloten bij Nieuwkoop. Alleen al voor de rust! En een mooie kans om watervogels eens vanuit een andere hoek te benaderen. De Nieuwkoopse Plassen bieden niet alleen een goede kans op een purperreiger, sinds enkele jaren kan je hier ook uitkijken naar de otter. Maar dan moet je wel heel veel geluk hebben…

9. Oostvaardersplassen

Oostvaarders Plassen
Oostvaardersplassen Fotograaf: Erik Ruiterman

Wie kent het niet? Dit uitgestrekte moerasgebied is uniek in Europa. Inmiddels volgezet met vogelhutten en op mooie dagen miegelt het er van de wandelaars. Maar als je vroeg op wil staan kun je er fraaie zonsopkomsten vastleggen. En natuurlijk vogels fotograferen met als een van de hoogtepunten de spectaculaire zeearend.

10. Rietputten

Rietputten
Rietputten Fotograaf: Erik Ruiterman

Helaas staat dit mooie rietveld bij Vlaardingen op de nominatie om opgeofferd te worden aan de aan te leggen Blankenburgtunnel. En dat terwijl de liefhebber hier zijn hart op kan halen aan baardmannetjes. De grootste populatie in West-Europa tref je hier aan. Verder natuurlijk de blauwborst, steltlopers, eenden en watersnippen.

11. Texel

Texel
Texel Fotograaf: Erik Leisink

Goede wijn behoeft geen krans; vogels, vogels en nog eens vogels. Als er een vreemde vogel in Nederland wordt gespot is dat meestal op Texel. Tijdens de trek natuurlijk de belangrijkste pleisterplaats voor vogels, maar het hele jaar rond is er van alles te zien. Je moet wel even een stukje varen…

12. Zaanse Rietveld

Zaanse Rietveld
Zaanse Rietveld Fotograaf: Erik Ruiterman

Dit kleine stukje nat en bloemrijk grasland is voor mij lekker dichtbij en mag daarom ook op mijn lijstje. Langs de A11 bij Alphen zijn hier weidevogels en steltlopers te vinden in en om de grote plas. Niet heel spectaculair, maar wel de moeite waard en lekker naast de deur dus na het eten nog even…
Ik ben benieuwd wat jullie mooiste, leukste, interessantste locaties zijn.

 

 

18 reacties

 1. Ik vind het altijd wel leuk om een overzicht te hebben van andere gebieden. Ik wil nog wel eens ergens heen rijden om eens wat andere gebieden te ontdekken al ben ik hier wel redelijk verwent. Heb verschillende mooie gebieden in de omgeving. Voor de mensen die het noorden nog willen ontdekken: het fochtelooerveen (oosterwolde) , Aekingerzand (mooie zandverstuiving afgewisseld met heide) Drents=Friese Wold, de weerribben en de Wieden (0verijssel) de zuidwestkust van Friesland (via Lemmer kun je helemaal langs de dijk omhoog rijden naar stavoren/hindelopen. Onderweg kom je prachtige vergezichten tegen over het ijsselmeer, afgewisseld met het licht glooiende landschap van gaagsterland met prachtige bossen(oudemirdemerklif, reaklif, haventje van laaxum) ketliker skar (bij Heerenveen) en natuurlijk het buitendijkse gebied langs de waddenkust (westhoek, noorderleech en achter de dijk bij pieterburen. Dus ja de genoemde zijn vast prachtig maar ook in het noorden kun je mooie gebieden vinden.

  1. Beste Lammie, dank voor je reactie. De gebieden die jij noemt ken ik niet allemaal, maar bijvoorbeeld het fochtelooerveen staat zeker hoog op m’n verlanglijstje. Ik moet maar eens een korte vakantie in het noorden plannen en al die mooie gebieden bezoeken. Dank voor je suggesties!
   Groet, Erik

   1. als je bij Fochtelooerveen bent dan is Aeckingerzand ook niet meer zo ver (ligt bij Appelscha) Verder kijk ik zelf vaak op websites van plaatselijke natuurbescherming organisaties. Zo heb je over heel Nederland de 12 landschappen (ik struin nog wel vaak door de gebieden van het flevolandschap) en voor Friesland vind je veel mooie plekken met een goede beschrijving en wandelroutes op de site van het fryske gea (www.fryskegea.nl)

 2. Ik zie het nut niet zo in van dit soort lijstjes. Ik weet nu al dat ik daar niet naar toe ga omdat het veel te ver van me vandaan is. Volgens mij kun je beter je eigen directe omgeving verkennen zodat je precies weet wanneer er iets te beleven is. Zo ga ik in het voorjaar naar het Engelse Werk in Zwolle om de bloemen te fotograferen. Heb ik diverse stekjes voor vogels aan de IJssel en Veluwemeer en weet ik precies waar ik vlinders en libellen kan vinden op een bepaald tijdstip op fietsafstand. Door vaak hetzelfde onderwerp te fotograferen kun je de kwaliteit van je foto’s omhoog krikken. Dat is heel lastig als je een halve dag in de auto moet zitten om een gebied te bezoeken op dit lijstje.

  1. Hallo Erik, dank voor je reactie. Goed om te lezen dat jij dit soort lijstjes niet nodig hebt om jouw mooiste plekjes te vinden. En dat focus op een onderwerp de kwaliteit ten goede kan komen ben ik helemaal met je eens. Ik hoop dat een volgend artikel je weer wat meer te bieden heeft.
   Groet, Erik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

18 reacties

 1. Ik vind het altijd wel leuk om een overzicht te hebben van andere gebieden. Ik wil nog wel eens ergens heen rijden om eens wat andere gebieden te ontdekken al ben ik hier wel redelijk verwent. Heb verschillende mooie gebieden in de omgeving. Voor de mensen die het noorden nog willen ontdekken: het fochtelooerveen (oosterwolde) , Aekingerzand (mooie zandverstuiving afgewisseld met heide) Drents=Friese Wold, de weerribben en de Wieden (0verijssel) de zuidwestkust van Friesland (via Lemmer kun je helemaal langs de dijk omhoog rijden naar stavoren/hindelopen. Onderweg kom je prachtige vergezichten tegen over het ijsselmeer, afgewisseld met het licht glooiende landschap van gaagsterland met prachtige bossen(oudemirdemerklif, reaklif, haventje van laaxum) ketliker skar (bij Heerenveen) en natuurlijk het buitendijkse gebied langs de waddenkust (westhoek, noorderleech en achter de dijk bij pieterburen. Dus ja de genoemde zijn vast prachtig maar ook in het noorden kun je mooie gebieden vinden.

  1. Beste Lammie, dank voor je reactie. De gebieden die jij noemt ken ik niet allemaal, maar bijvoorbeeld het fochtelooerveen staat zeker hoog op m’n verlanglijstje. Ik moet maar eens een korte vakantie in het noorden plannen en al die mooie gebieden bezoeken. Dank voor je suggesties!
   Groet, Erik

   1. als je bij Fochtelooerveen bent dan is Aeckingerzand ook niet meer zo ver (ligt bij Appelscha) Verder kijk ik zelf vaak op websites van plaatselijke natuurbescherming organisaties. Zo heb je over heel Nederland de 12 landschappen (ik struin nog wel vaak door de gebieden van het flevolandschap) en voor Friesland vind je veel mooie plekken met een goede beschrijving en wandelroutes op de site van het fryske gea (www.fryskegea.nl)

 2. Ik zie het nut niet zo in van dit soort lijstjes. Ik weet nu al dat ik daar niet naar toe ga omdat het veel te ver van me vandaan is. Volgens mij kun je beter je eigen directe omgeving verkennen zodat je precies weet wanneer er iets te beleven is. Zo ga ik in het voorjaar naar het Engelse Werk in Zwolle om de bloemen te fotograferen. Heb ik diverse stekjes voor vogels aan de IJssel en Veluwemeer en weet ik precies waar ik vlinders en libellen kan vinden op een bepaald tijdstip op fietsafstand. Door vaak hetzelfde onderwerp te fotograferen kun je de kwaliteit van je foto’s omhoog krikken. Dat is heel lastig als je een halve dag in de auto moet zitten om een gebied te bezoeken op dit lijstje.

  1. Hallo Erik, dank voor je reactie. Goed om te lezen dat jij dit soort lijstjes niet nodig hebt om jouw mooiste plekjes te vinden. En dat focus op een onderwerp de kwaliteit ten goede kan komen ben ik helemaal met je eens. Ik hoop dat een volgend artikel je weer wat meer te bieden heeft.
   Groet, Erik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: