Menu

Onderdeel van Pixfactory

12 keer onze maan, elke maan(d) weer een uitdaging!

In een periode van ruim 27 dagen zien we de maan van gedaante veranderen; de schijngestalten van de maan. Een mooie uitdaging om deze wisselende gedaanten van de maan in telkens een andere setting te fotograferen. Op de vroege maandagmorgen 28 september 2015 verschiet de maan bovendien van kleur! Er vindt dan een totale maansverduistering plaats, een uniek moment om dit bijzondere schouwspel fotografisch vast te leggen. De maan bevindt zich op dit moment ook nog dicht bij de aarde en lijkt dus wat groter dan normaal. Nog een reden voor een flinke fotosessie is dat de eerstvolgende volledige maansverduistering, waarvan de hele eclips zichtbaar is, pas in december 2029 plaatsvindt.
Totale maansverduistering
De maan bevindt zich in de kernschaduw van de aarde en krijgt een rode gloed doordat een beetje zonlicht in het rode spectrum toch het maanoppervlak weet te bereiken.

1. Duistere maan
Elke totale maansverduistering is weer anders van kleur, omdat de samenstelling van onze dampkring steeds wisselt (veel of weinig vocht / stof). Hier schuift de maan langzaam uit het ‘niets’ de kern-schaduw van de aarde in en wordt aan de linkerzijde al door de zon beschenen.

Totale maansverduistering
Gebruik tijdens de totaal verduisterde fase een hoge iso (800-3200) en een telelens (300 tot 500 mm) met f 2.8 of f 4, want de zichtbaarheid van de maan is gering en de draaiing van de aarde vraagt om een zo kort mogelijke sluitertijd.

 

2. Nieuwe maan slechts 32 uur oud
Met een beetje geluk kan je twee dagen na nieuwe maan een prachtig ragfijn maansikkeltje laag aan de westelijke hemel zien staan. Zelf vind ik dit een van de mooiste natuurverschijnselen en dat elke maand opnieuw! Hier is de maan slechts 32 uur ‘oud’. De zon is maar net onder en de hemel bevat nog wat blauw licht.

32 uur na nieuwe maan
32 uur na nieuwe maan

 

3. Vlieg naar de maan
Nu is de maan drie dagen oud en het maansikkeltje wat dikker. Ben je in de buurt van een vliegveld of drukke vliegroute, dan kost het niet veel moeite om deze foto te maken. De ondergaande zon kleurt nog net de condensstreep van het vliegtuig rood.

Condensstrepen en de maan
Condensstrepen en de maan

 

4. Blauw uurtje
Opnieuw een 32 uur oude maan, nu met de omgeving erbij tijdens het zogenaamde ‘blauwe uurtje’.

Wales maan
De maan in Wales

 

5. Aards schijnsel
Dezelfde maanfase als bij foto 3 en 5, maar nu met een flinke telelens eens goed overbelicht. Dan zie je het aardse schijnsel van de maan.
Dit is zonlicht teruggekaatst van de aarde, dat het donkere gedeelte van de maan verlicht.

Aards of asgrauw schijnsel
Aards of asgrauw schijnsel

 

6. De maan overdag
Soms is de maan ook goed overdag te fotograferen, ideaal om er een mooie voorgrond bij te zoeken in het landschap.

Maan in Marokko
Maan in Marokko

 

7. Maan halo
Deze lichtcirkel om de maan wordt veroorzaakt door lichtbreking in ijskristallen in de lucht.

Kring om de maan
Kring om de maan

 

8. Schaatsen bij maanlicht
De winterse volle maan komt op tijdens het ‘blauwe uurtje’ op het ijs. Iedereen vindt een volle maan sfeervol en romantisch. Het is wel een hele kunst om deze sfeer in een foto vast te leggen. Met een matige telelens lukt dat het beste; een beetje omgeving en de maan niet al te klein.

Schaatsen bij maanlicht
Schaatsen bij maanlicht

 

9. Rising moon
Een net opkomende volle maan in de duinen. Een streepje wolk en twee mensen dragen bij om het sfeerbeeld compleet te maken.

Maansopkomst in de duinen
Maansopkomst in de duinen Fotograaf: Jan Koeman

 

10. Reuzen maan
Slechts heel zelden is de lucht vlak boven de horizon zo transparant dat je een opkomende maan goed kan zien. Doordat het maanlicht een lange weg door de dampkring aflegt, overheerst de rode kleur in het spectrum. Door de aanwezigheid van de horizon met de Zeelandbrug lijkt het of de maan veel groter is dan normaal. Dit is echter gezichtsbedrog. Opname met een 300 mm telelens.

Maan in perigeum boven Zeelandbrug
Maan in perigeum boven Zeelandbrug

 

11. Zoom in op de maan
Hang je camera eens achter een echte astronomische telescoop of maak een ‘krater-snaphot’ met een compactcamera. Deze foto is met een eenvoudige Nikon Coolpix achter het telescoop oculair gemaakt! Heb je een spottingscoop? Richt die eens op de maan en je zal verbaasd zijn over de rijkdom aan detail op het maanoppervlak.

Zuidpoolgebied van de maan
Zuidpoolgebied van de maan Fotograaf: Jan Koeman

 

12. Sterrenwacht
Wil je nog meer maan, bezoek dan eens een sterrenwacht.
In Nederland en België zijn tal van Volkssterrenwachten waar men volop bezig is met astrofotografie; de ontdekking van de hemel met je digitale camera achter een echte telescoop!

Kijken naar de maan met Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg
Kijken naar de maan met Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg Fotograaf: Jan Koeman

Meer info over de tijdstippen van de verduistering staan hier, een mooie maansverduistering gewenst!

5 reacties

  1. Prachtige foto’s. Weet je ook hoe ik meerdere stadia van de maan op één foto kan krijgen? Ik werk met Canon Digital Photo Professional 4.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Prachtige foto’s. Weet je ook hoe ik meerdere stadia van de maan op één foto kan krijgen? Ik werk met Canon Digital Photo Professional 4.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: