Menu

Onderdeel van Pixfactory

12 mysterieuze beestjes

Veel dieren in onze omgeving zijn duidelijk aanwezig. Andere soorten veel minder, of zie je zelfs nooit. Soms hebben ze een verrassende leefwijze. Eng? Misschien qua uiterlijk, maar we hebben er weinig van te vrezen. Fascinerend zou een betere omschrijving zijn. Hieronder een overzicht van mysterieuze dieren uit onze omgeving, waarvan je het bestaan misschien niet eens vermoedde.
Zoetwaterkwal
Zoetwaterkwal

1. Papiervisje
Mysterieuze perforaties in je mooie oude boeken? Wellicht dat een papiervisje zich er ’s nachts aan tegoed heeft gedaan. Papiervisjes en de wat bekendere zilvervisjes behoren tot de meest primitieve insecten. Volgens sommige wetenschappers zijn ze zó primitief dat ze zelfs niet eens tot de insecten gerekend zouden mogen worden. Hoe het ook zij, in bijna ieder huis wonen ze wel, maar door hun verborgen en grotendeels nachtelijke levenswijze kom je ze niet zo vaak tegen.

Papiervisje
Papiervisje

 

2. Vleermuis
Vleermuizen (hier een watervleermuis) spreken altijd tot de verbeelding en zijn omgeven met vooroordelen. Eng zijn ze niet, maar wel nuttig. In onze omgeving leven namelijk alleen soorten die insecten eten.

Vleermuis
Vleermuis

 

3. Veenmol
Hoezo mol? Ja, een krekel die onder de grond leeft, met name in veenachtige gebieden. Je ziet ze vrijwel nooit, tenzij je ze toevallig opgraaft in de moestuin. Je signaleert hun aanwezigheid vaak alleen door hun geluid, een ratelend getjirp dat sterk aan een nachtzwaluw doet denken.

Veenmol
Veenmol

 

4. Rupsendoder
Deze vrij grote langgerekte wesp ziet er vervaarlijk uit. Mensen hebben er niks van te vrezen, maar rupsen wel! Ze vangen rupsen, verlammen ze en vervolgens worden deze begraven om als voedsel te dienen voor de larven. Het holletje wordt af en toe voorzien van een vers nieuw rupsje.

Rupsendoder
Rupsendoder

 

5. Zoetwaterkwal
Iieeks, een kwal die in zoet water leeft? De zoetwaterkwal is de enige soort in onze omgeving die dat kan. Het is een exoot, die met vrachtschepen over de hele wereld is verspreid. Gevaarlijk? Nee, hij is maar 2 centimeter groot en steekt niet.

Zoetwaterkwal
Zoetwaterkwal

 

6. Grote modderkruiper
Een typische vis van poldersloten die je vrijwel nooit te zien krijgt. Hij doet zijn naam eer aan en leeft graag in sloten met een dikke modderlaag. Ze zijn vooral ’s nachts actief, dus het beste te vinden met een zaklamp.

Grote modderkruiper
Grote modderkruiper

 

7. Mosdiertjes
Zie je een stuk zeewier dat er van dichtbij uitziet als een kaasschaaf, dan kijk je wellicht naar een kolonie mosdiertjes. Je zou niet direct zeggen dat je met diertjes te maken hebt, maar ieder doosvormig huisje van minder dan 1 mm lang is in feite een individueel diertje. Met z’n allen samen vormen ze een kolonie die complete basaltblokken en grote stukken zeewier kan bedekken.

Mosdiertjes
Mosdiertjes

 

8. Kassprinkhaan
Weer zo’n beestje dat je waarschijnlijk nooit hebt gezien. Dat is ook logisch, want deze sprinkhaan kom je buiten niet tegen. Het eigenlijk een grotsprinkhaan die van een donkere en vochtige omgeving houdt. Dus de kelder is de enige plek waar hij kan overleven. Hij eet vooral schimmels en dode insecten.

Kassprinkhaan
Kassprinkhaan

 

9. Medicinale bloedzuiger
De enige in het lijstje die wel mensen ‘lust’. Deze bloedzuiger werd vroeger veel in ziekenhuizen gebruikt voor aderlatingen; het wegzuigen van bloed bij wonden. Ze scheiden een stof af die het stollen van bloed tegengaat. Tegenwoordig zijn ze zeldzaam. Niet te verwarren met de paardenbloedzuiger die geen tekening heeft en alleen slakken eet.

Medicinale bloedzuiger
Medicinale bloedzuiger

 

10. Vliegend hert
Pff wat een kaken. De grootste kever van ons land ziet er imposant uit. De kaken worden alleen gebruikt om het op te nemen tegen soortgenoten. Wie heeft de grootste?

Vliegend hert
Vliegend hert

 

11. Bidsprinkhaan
Vanaf het zuiden van België kun je hem vinden. Dit aantrekkelijke diertje is een geduchte rover. In de begroeiing valt hij niet op, maar hij ligt altijd op de loer voor een hapje. Met zijn flinke klauwen haalt hij bliksemsnel uit naar insecten, zelfs de mannetjes zijn niet veilig. Na de paring is de kans groot dat hij ten prooi valt aan zijn geliefde.

Bidsprinkhaan
Bidsprinkhaan

 

12. Zeeprik
Met zo’n bek vol tanden moet dit wel een gevaarlijk dier zijn. Met het formaat van een flinke paling is de zeeprik een indrukwekkende verschijning. Maar geen nood, ze lusten geen mensen. Ze zuigen zich vast op vissen en eten stukjes van de huid. Ze komen alleen naar zoet water om te paaien, de rest van de tijd leven ze in de zee.

Zeeprik
Zeeprik

 

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: