HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

12 tips om een fotograaf op stang te jagen

Je kent dat wel, ben je in gezelschap en maak je kennis met elkaar, blijkt er iemand tussen te zitten die zich ‘pro’ fotograaf noemt. Met een enigszins arrogante houding bekijkt hij jouw kiekjes op je smartphone, trekt zijn neus op voor de nieuwe canvasprint van de gastvrouw van haar laatste vakantie en vertelt aan ieder die het horen wil over zijn laatste ijsvogelfoto’s, dat hij voor zoveel opdrachten gevraagd wordt dat hij ze gewoonweg niet allemaal kan aannemen en dat hij volgende week de nieuwste camera van Cakon gesponsord krijgt van de importeur. Je krijgt een gevoel van jaloezie, waarom hij wel, is hij dan echt zo goed? Zou je hem niet het liefste….?

12 tips om een fotograaf op stang te jagen
Combinatie van fotograaf & dichter werkt ook… Fotograaf: Johan van der Wielen

Nou, om daad bij woord te voegen, hier dan de 12 beste tips om die ‘pro’ eens lekker op stang te jagen…
En geloof het of niet, ze komen allemaal uit de praktijk en ik heb ze (helaas) allemaal al meermalen gehoord. Als er iemand weet dat ze werken ben ik het wel… Daarom hierbij een lekker frusti lijstje, geschreven in lekkere frusti bui. 😀

1. Wat een mooie foto’s, maar ja, je hebt ook een hele dure camera

Alsof je bij vrienden dineert en de gastvrouw (of heer natuurlijk) met de maaltijd complimenteert met de opmerking “Wat een zalige maaltijd, maar ja, wat wil je, je hebt ook zo’n dure oven”. Nee, zaken als tijden van voorbereiding, verdieping in het onderwerp, kennis van de weersomstandigheden en locatie zijn hopeloze fotografen clichés… een dure camera staat gelijk aan mooie foto’s. Waarvan akte.

Rood randje
Rood randje staat garant voor de beste foto’s… wil je pro worden? Koop dus rode randjes!

2. Waarom zo duur? Mijn oom heeft ook een camera met losse lenzen

Oh, dan is jouw oom ook een goed fotograaf! Heeft hij meer dan twee lenzen? Dan is hij ook een ‘pro’. Wat zeg je? Zelfs 4? Wow… dan wil ik hem graag een keer een handtekening vragen. Hij heeft neem ik aan zelf ook een oom met minimaal 3 lenzen die komt als je oom ziek zou worden?

kapitaal op een hoop
Zóveel lenzen? Dat is pas een echt goede fotograaf!

3. Waarom moet ik betalen? Het is maar een digitaal bestandje!

Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Al mijn dagen van werk in het veld stellen niets voor, het zijn maar bits en bytes. Vroeger had ik nog rolletjes, maar nu zijn het nulletjes en eendjes… eeh… eentjes op een harde schijf. Opsturen kost niet eens meer een postzegel, rolletjes hoef ik niet meer te kopen en afdrukken is niet meer nodig. Alle fotografisch kosten zijn weg. Ervaring, apparatuur, creativiteit, eigen ontwikkeling en tijdsinvestering hoeven blijkbaar ook niet meer betaald te worden, een rokende schoorsteen is mijn eigen probleem. Aankondiging: vanaf nu werk ik voor niets!

It’s all about the bits and pieces …. Eeeh… bytes
It’s all about the bits and pieces …. Eeeh… bytes

4. Als je toch op onze bruiloft komt… wil je dan ook je camera meenemen?

Wat is het toch fijn om een ‘pro’ in je vriendenkring te hebben! Jullie geven een groot feest waarbij iedereen het naar zijn zin en plezier moet hebben. Maar jullie fotografenvriend hoeft dat natuurlijk niet, die vindt het totaal niet erg om alsnog een extra dag gratis te mogen werken. En wanneer iedereen moe maar voldaan nog nageniet gaat hij natuurlijk vrolijk nog een extra dag of twee door met het nabewerken en uitzoeken. Hij kan heerlijk vol met stress en hoge druk op zijn schouders zijn vrij weekend opofferen terwijl jullie 1500 euro uitsparen. Altijd fijn om met zo’n meevallertje je huwelijk te starten.

Bruiloft
Voordeel is wel dat je als ‘vriend’ altijd vooraan mag staan…

5. Het is voor een goed doel!

Ik neem aan dat de drukker het ook gratis doet, en de postbode ook in zijn vrije tijd alles rondbrengt, de grafisch ontwerper zijn werk op zaterdagavond zal afronden en de verkoopafdeling de opslag in eigen fietsenkelder zal doen. Dan stel ik mijn foto’s gratis ter beschikking! Beloofd!

Hoezo goed doel? Ik heb je naam toch al vermeld?
Hoezo goed doel? Ik heb je naam toch al vermeld?

6. Hoezo betalen? Het is voor jou toch extra naamsbekendheid!

Dank u, dank u, voor uw grote goedheid, dat ik voor u gratis foto’s mag maken en dat u zelfs mijn naam wil noemen. “Beste schilder, als u mijn huis gratis schildert zal ik iedereen vertellen dat u dat heeft gedaan! Goed voor uw portfolio en naamsbekendheid”. Daarom dank voor uw groots gebaar (ondanks uw wettelijke verplichting hiervan…); naamsbekendheid smaakt heerlijk op brood en mijn kachel brandt extra lang op naamsbekendheid!

Combinatie van fotograaf & dichter werkt ook…
Combinatie van fotograaf & dichter werkt ook… Fotograaf: Johan van der Wielen

7. Wow, welke Photoshop filters gebruik jij?

Fotografie als kunst bestaat niet meer, instagram is de nieuwe norm. Laat je camera op een willekeurig moment vallen en met het resultaat kun je het echte creatieve proces in Photoshop beginnen. Warm ochtendlicht, zonsopkomsten, gouden uurtje, zacht strijklicht… allemaal te vervangen door een paar standaard filtertjes. En zo word jij als fotograaf ook gezien, als iemand die goed overweg kan met een paar filtertjes. Weer een illusie armer.

Photoshop filters
Filtertje hier, filtertje daar… Tante fotograafje klaar!

8. Wat een mooie foto’s, met welke instellingen fotografeer jij?

Nou, landschappen op f/28, libellen op 2,57cm afstand, dieren met 1755mm, portretten met fisheye lens, sterrenhemels met 1/125sec en de Oostvaardersplassen op ISO800. In één regel mijn volledige geheim prijsgegeven, zo makkelijk is fotografie nou. Kan wel inpakken.

Mijn geheim: de beste Oostvaardersplassen foto’s maak je met ISO800
Mijn geheim: de beste Oostvaardersplassen foto’s maak je met ISO800

9. Jouw beroep is best makkelijk, beetje de hele dag klikken

Klopt, ik heb voor een paar euro een camera gekocht, wandel naar buiten, laat een minuut of wat de camera ratelen, laad mijn foto’s op en de telefoon staat roodgloeiend om alle beelden te kopen. Sommige kunnen foto’s van aardappelen verkopen als kunst, maar de meeste fotografen hebben de hot-potatoe status helaas nog niet bereikt. Ik ben druk bezig met een snoepjesproject. Zo gauw ik mijn eerste zoete foto heb mag iedereen gaan bellen…

Beroep
Deel 1 van mijn snoepjesproject: chocolade rozijnen… iemand kopen?

10. Zóveel voor een workshop? Is dat niet erg veel voor maar een dagje werken met 12 deelnemers?

Fotografie is booming business tegenwoordig! Ik vraag 109 euro pp. voor een workshop en ga een dagje met 12 mensen op pad. Beetje babbelen over mijn hobby en hoppa, 1300 euro verdiend. Doe ik er toch gewoon 3 in de maand, heb ik een beter salaris dan menigeen die er 4x 40uur voor moet werken. Oh ja, de presentaties van al de workshops heb ik ergens illegaal gedownload. BTW doe ik niet aan, zaalhuur vergeet ik altijd te betalen, administratie doe ik niet, eigen kennis en ervaring van het betreffende onderwerp is toch niet nodig, evenmin jarenlange ervaring, locatie hoef ik nooit vooraf te bekijken, marketing is bijzaak (iedereen weet gewoon dat ik goed ben), website was er spontaan en al mijn foto apparatuur heb ik bij elkaar gespaard van de AH zegeltjes.

Workshop
Workshops is zóóó makkelijk geld verdienen… zij fotograferen terwijl ik facebook check. Oh ja, die boot van natuurmonumenten is ook gratis hoor.

11. Kan ik de RAW bestanden krijgen? Dan Photoshop ik zelf wel

Ga ook eens naar de bakker en vraag om meel en zijn geheime recept onder het mom van dat je het zelf wel in de broodbakmachine propt. “Beste coca cola, mag ik het recept even hebben? Dan maak ik zelf de cola wel”. Buiten het feit dat ik je weinig kans geef dat je het recept krijgt… geef ik je nog minder kans dat je daarmee ook cola kunt maken. En net als Coca Cola… krijg je ook van mij meteen al mijn RAW files! Veel plezier ermee, ik heb ze toch niet meer nodig…

RAW bestanden
Wil je dé RAW file? Of wil je ze alle 180?

12. Mag ik je watermerk uit je foto halen? Mijn moeder wil graag een print

Tuurlijk, sorry dat ik een gratis wandversierdertje voor je moeder heb onteerd met mijn schamele naam, hoe durf ik. Mocht ik ooit geld hebben koop ik een Monet en als eerste knip ik dan zijn lelijke handtekening eruit. Waarom zou een iemand eigenlijk een watermerk in de foto zetten? Oh wacht… misschien wel om er juist voor te zorgen dat NIEMAND zomaar zijn foto jat of print! Dom van mij.

Watermerk
Watermerk eruit shoppen? Tuurlijk… ga je gang, veel plezier ermee

Dusssss……

Vind je een foto mooi, maakt een fotograaf mooi werk, levert hij/zij goede kwaliteit? Bedenk dan het volgende: hij/zij heeft er keihard voor gewerkt, vele jaren voor geoefend en zelf opleiding of workshops voor gevolgd, veel tijd besteed aan een uitgebreid portfolio en ervaring opgedaan op locaties en met soorten van fotografie. De fotograaf heeft veel geld geïnvesteerd in goed en betrouwbaar materiaal en als het kapot is zorgt hij vóór de volgende opdracht voor vervanging. Kom je op een workshop, dan staat de fotograaf garant voor kwaliteit, didactische vaardigheden en zóveel kennis over het onderwerp dat hij ieder op eigen niveau kan begeleiden. Waardeer dat dan ook, door hem/haar fatsoenlijk te betalen. Meet de foto’s niet af aan apparatuur of vergelijk hem niet op basis van camera.
Maar mocht je nou toch zo’n lekkere pocher tegenkomen op een feestje… begin dan met tip 1 uit het lijstje. Ik ben erg benieuwd of je het redt tot tip 12 voor er stoom uit iemands oren komt… succes verzekerd!!!  Aarzel niet om hieronder mijn lijstje aan te vullen met jouw ultieme fotografen-beledigingen…

Deel dit artikel


29
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Henk op 22 april 2020 om 09:09

  Het grootste probleem is volgens mij dat jan en alleman die (goed, beetje goed, of gewoon ronduit beroerd) fotografeert zich meteen ‘fotograaf’ gaat noemen.
  Zelf heb ik jaren geleden een fotoclub opgericht, gewoon om met mede hobbyisten bezig te zijn met fotograferen en alles wat er bij komt.
  Hartstikke leuk tot de club groeide en er steeds meer leden bij kwamen die al snel XXX-fotografie of, nog erger, XXX-photography (we wonen gewoon in NL en ik zie en zag deze hobby fotografen nou nog niet meteen wereldwijd doorbreken 🙂 gingen gebruiken als hun “naam” of watermerk op de foto’s.
  Soms compleet met professionele visitekaartjes.

  Bedenk dan het volgende:
  Als je een hamer vast kan houden en een spijker in een plank kan slaan ben je nog geen timmerman!

  Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar de meeste échte fotografen hebben gewoon een gedegen vakopleiding gevolgd en weten van de hoed en de rand.
  En voor een zelfbenoemde ‘fotograaf’ of ‘photographer’ zou ik ook geen cent gaan betalen.
  Het is gewoon jammer dat het beroep op geen enkel manier beschermd is, iedereen mag zich fotograaf noemen.

  Als laatste….ik heb óók visitekaartjes bij me om soms af te kunnen geven als ik foto’s aan het maken ben.
  Daar staat, buiten mijn naam en telefoonnummer, op:
  “Ik ben geen fotograaf, het is maar een hobby”

  1. “Als je een hamer vast kan houden en een spijker in een plank kan slaan ben je nog geen timmerman!” dat is een mooie uitspraak!

 2. Door Egon Kraak op 30 juli 2019 om 23:41

  Mijn vroeger beroep fotograaf bestaat zowat niet meer, dankzij 1) opheffen beroepsbescherming en 2) de digitale ontwikkeling.
  Wanneer je fotoreisjes organiseert en begeleidt noem ik je touroperator en/of reisleider, wanneer je cursussen organiseert noem ik je docent o.i.d. maar de pointe is dat je met al dat soort activiteiten niet je droog brood verdient met de verkoop van foto’s en/of opdrachten of dienstverband.
  NATUURfotograaf is overigens voor haast niemand ooit een lucratief beroep geweest, daar neemt het veel te veel tijd voor die veel te weinig oplevert. Of krijg jij het voor mekaar 1400 gulden/werkdag (dat is een prijsstelling van dik 30 jaar geleden verbonden aan HBO opleiding 😉 ) dat je aan het natuurfotograferen bent uit kiekjesverkoop omzet te verdienen? Zo ja, dan mag je mij dat gratis uitleggen 🙂
  Het zij zo, gelukkig kan niemand mij de lol van kiekjes maken afpakken.

  1. Het maakt mij eigenlijk niet uit wat de definitie van Natuurfotograaf is. Ik zou niet weten waarom je geen fotograaf mag heten als je cursussen aanbiedt, alsof je geen gitarist mag zijn als je ook gitaarles geeft of dat je geen brandweer bent als je ook cursussen veiligheid geeft. Lees ‘ook’. Iemand die alleen maar reizen organiseert is wellicht meer touroperator dan fotograaf, iemand die alleen maar les geeft is misschien meer docent. Maar iemand die – naast opdrachten en vrij werk – ook reizen en workshops doet lijkt met net als de ambulancier die naast zijn ambulance diensten ook EHBO cursussen geeft.

   1400 gulden per werkdag, dat is nu 1400 euro / dag. Met andere woorden, jij gaat uit van 1,5 miljoen per jaar? Lijkt mij niet bepaald reëel… ook 30 jaar geleden niet 😉

 3. Door Johan Verhoeven op 28 mei 2019 om 11:33

  Deze opsomming klinkt meer als uiting van frustratie dan daadwerkelijk 12 goede tips om een fotograaf op stag te jagen. Boveniden klinkt het meer als de mogelijkheden om een gefrustreerde fotograaf op stang te jagen. Tips om een ‘niet gefrustreerde fotograaf’ op stang te jagen:
  1. Als hij een moment zijn cameratas niet ziet, zeggen dat er zojuist een olifant op is gaan staan of ik zag zojuist iemand heel hard wegrennen met je grote lens.
  2. ‘je gulp staat open’ net voordat de ring om de vinger van de bruid wordt gedaan.
  enzovoort.
  Tips voor de ongetwijfeld zeer goede fotograaf die dit artikel schreef:
  Besef je dat veel mensen onwetend zijn inplaats van moedwillig je pijn willen doen. In hoeverre kun je onwetendheid iemand kwalijk nemen?
  Ik kwam overigens hier terecht omdat ik op zoek was naar artikelen over de arrogantie van fotografen betreffende het redelijk tot extreem groot plaatsen van hun naam op iedere foto. Tegen ongeoorloofd gebruik werkt het alleen als de naam dwars door de foto staat. In alle andere gevallen is het pure arrogantie. Zelfs rembrand heeft nergens zijn signatuur groot in een schilderij.

  1. Beste naamgenoot, dank je wel voor je reactie. Het verhaal is ludiek bedoeld met een knipoog en de nodige cynisme. Dank voor je tip… ik snap wel dat niemand mij pijn probeert te doen maar ik hoop wel dat mensen zich gaan beseffen dat fotograaf ook gewoon een beroep is, werk, net als ieder ander beroep.

   Overigens vind ik je stelling over arrogantie wel wat vreemd. Ik vind het zelf ook niet mooi als mijn naam dwars door een foto heen staat maar wie ben ik om een andere fotograaf die dat wel doet arrogant te noemen? Achterop iedere auto staat toch ook een merk? Waarom? Het is toch mijn auto? Je naam erop zetten is je merkje, dat is in iedere andere tak van commercie geoorloofd… waarom dan niet in de fotografie? Als ik de status van Rembrandt haal, zal ik hem weglaten.

 4. Door Herwig Vercauteren op 27 december 2016 om 17:31

  Komt me héél bekend voor (en ik kom nochtans uit België).
  Laatst komt iemand na een projectie-avond even langs om te vragen of ik een 4-tal door hem aangewezen foto’s (Deadvlei – Namibië) even op een stickje wil zetten, zodat ie ze kon afschilderen (om er dan veel geld voor te vragen). Toen ik hem aanbood om de foto’s (afgedrukt op fotopapier en in passe-partout ) van me te kopen, was ie verwonderd dat ik er nog geld voor durfde vragen ! Zijn reactie : “‘t Is toch maar op een knopke duwen” ! Ik heb hem gevraagd of hij zijn schilderwerken dan ook gratis weggaf, ” ‘t is toch maar met een borsteltje over een doek wrijven” ?

  1. Och hemel… dat is ook wel heel erg ja! Maar je antwoord is priceless!!! 🙂

 5. Door Sabine op 30 april 2016 om 08:34

  Hallo Johan,
  Met veel plezier en een glimlach je stukje gelezen….. Je hebt het geweldig verwoordt en er is veel herkenning! Wat ik gemist heb is dat je gevraagd bent als fotograaf, voor een paar mooie foto’s (die per stuk afgenomen worden) en dat dan gewoon naast je iemand met een spiegelreflex gaat staan en bij iedere foto die je neemt hoor je klikklikklikklikklik ……. Met het gevolg dat de helft van de mensen/kinderen naar de verkeerde camera kijken. Was ik vroeger te verbijsterd om iets te zeggen, tegenwoordig zeg ik dat mijn werk erop zit na de eerste foto, dan zijn ze verbijsterd en zeggen dat ze nog meer verschillende opstellingen hadden verwacht…. Ja maar jullie hebben je eigen fotograaf mee genomen, dus kan ik wel weer naar huis. En dan hoor je ook nog vaak een opmerking, ja maar jouw foto’s worden toch mooier dan die van mij, dus wat maakt het dan uit? Pfffff, realy??

  1. Ach, je wilt niet weten welke ‘tips’ ik nog allemaal had kunnen toevoegen. Ik heb moeite gehad mij te beperken tot 12

 6. Door Raymond Colijn op 22 april 2016 om 11:39

  Wel erg flauw van je. Je moet ook iets voor de medemens over hebben 🙂

  1. weet je… de eerste keren vond ik het allemaal ook niet zo erg. Maar als ik je vertel dat ik #6 gemiddeld 2x per week over de mail krijg?

 7. Ik ben geen pro, maar wel herkenbaar. Gaat het niet met alle beroepen zo. Een leraar heeft het bijvoorbeeld ook altijd makkelijk, want die heeft zoveel vakantie, totdat…. etc…

  Toch vond ik het als beginnende fotograaf erg prettig om zo nu en dan eens een foto voor niets in te sturen, om naamsbekendheid te krijgen, wedstrijdjes te winnen en daardoor dus ook te kunnen uitbreiden met spullen. Ben het wel volledig met je eens dat natuurorganisaties er een slaatje uit slaan. Respect voor de fotografeer die zich verdiept in een onderwerp, daar tijd in steekt is er totaal niet. Zo werk ik op vrijwillige basis ook nog voor een natuurorganisatie, maar die beheerders daar vertikken het om bijvoorbeeld een tijdelijk hutje ergens neer te zetten als ze bijvoorbeeld een foto van de Lepelaar willen. Belachelijk!!!!

  groetjes

  1. No offence maar met dank aan de vrijwilligers die hun foto’s leveren is het marktaandeel voor de beroepsfotografen wel drastisch geslinken

 8. Hoi Johan, erg mooi verwoord, ik ben geen fotograaf maar herken het helaas ook uit mijn ambachtelijk beroep, pottenbakķer. Een zin “ooh wat mooi! Jaaa mijn tante heeft ook eens zo’n cursusje gevolgd” moet ik nog meer zeggen? Groetjes

 9. Lekker cynisch, en lekker herkenbaar. Oplossing idd om gewoon geld te vragen. Iedereen, ook amateurs, die gratis foto’s leveren verpesten de markt en bevestigen het beeld dat het allemaal gratis moet (of hooguit voor de ‘eer’). Heb zelf ervaring in de verkoop van muziekworkshops: je wordt niet goed van alle, goedbedoelde, verzoeken om het voor het goede doel c.q. de naamsbekendheid te doen. Zelfde met illegaal downloaden van foto’s, muziek etc.: ja maar ik doe het met naamsvermelding hoor!
  Ik vind het tevens een verantwoordelijkheid van natuurbeheerorganisaties (SBB, NM, Landschappen, Waterschappen etc.) om te betalen, en niet te jagen op de amateur die wel aardige plaatjes maakt. Dat ontbreekt m.i. nog wel in het rijtje van Johan: de weinig respectvolle opstelling van natuurbeheerders.

  1. Door Rinus op 25 april 2016 om 12:12

   ach gossie… en weer is een vooroordeel tegen goedwillende amateurfotografen bevestigd …. ?

 10. Ik ken fotografen die workshops geven voor een paar honderd euro. Vervolgens gaan zij hun eigen foto’s maken en jij mag erbij zitten in een ander tentje….
  Fotoreizen waarbij de begeleider ook fotografeert…dat is not done. En zo kan ik nog wel even doorgaan met wat er allemaal mis is.

  1. oh help… ik maak ook foto’s tijdens mijn reizen… gewoon omdat ik het ontzettend leuk vind en om mensen daarmee te stimuleren. Deelnemers gaan voor maar ik zou het vreselijk vinden als ik gewoon per definitie geen foto zou mogen maken. Ben ik nu ‘not done?’

 11. Door Carlo op 19 april 2016 om 18:53

  Ik kom zulke mensen niet tegen … maar ja, ik woon dan ook in België … 😉

  1. haha… alles is beter in België 🙂

 12. Pracht van een stuk. zeker punt 7 vind om de gieren van het lachen. Fotografen die met filters werken noem ik dan ook stee vast filtergrafen en geen fotografen.

 13. Door Niels Barto op 19 april 2016 om 17:59

  Afgelopen zondag lag ik plat op mijn buik in de keukenhof met op de camera een 400mm voor een heerlijke macro met mooie DOF. Krijg ik van een (overigens zeer vriendelijke) Duitse mevrouw haar compactcamera in mijn handen geduwd met de vriendelijke vraag of ik met haar toestel precies dezelfde foto wil maken. Tuurlijk joh… Even snel op handmatig gezet en een “ietwat” overbelichte foto gemaakt. Mevrouw helemaal blij (totdat ze thuis het resultaat zal zien…) Beetje flauw misschien maar ik kon het gewoon niet laten… ?

  1. ach gossie… en weer is een vooroordeel tegen pro fotografen bevestigd …. 😉

 14. Nr. 8! ZO VAAK! Leuk stuk Johan. Het lijkt me best vermoeiend om je de hele dag door te moeten verdedigen en verantwoorden. Gewoon mee stoppen! Haha! ☺️?

 15. Hallo Johan,
  Weer een leuk stukje wat je hebt geschreven. Maar dan wil ik graag ook even de ander kant belichten. Ik als professioneel amateurfotograaf, JA ik las in de regels van de Idols wedstrijd die georganiseerd wordt door deze site dat als je als amateur fotograaf aangesloten bent bij een gespecialiseerde beeldbank je opeens een professional bent! Anyway ik als professioneel amateurfotograaf werd een beetje onrustig van de verzoeken van allerlei vage kennissen die graag met mij een keer op stap willen om te gaan fotograferen. Nou is de reden dat ik graag een uur voor zonsopkomst op de hei sta niet om mooie plaatjes te schieten, maar meer het genieten van de rust, de natuurgeluiden en de vaak snel wisselende omstandigheden. Dat het vaak mooie momenten zijn om plaatjes te schieten is mooi meegenomen en daardoor is fotografie ook wel weer een reden om vroeg op de heide te staan en is het cirkeltje weer rond. De laatste tijd zwaar aan het nadenken geweest hoe ik nu op een nette manier van alle fotografie verzoekjes af kan komen en rustig van mijn spaarzame vrije tijd op de hei kan genieten. Daar heb ik de privé workshops (jouw tip 10) voor in het leven geroepen, ideaal!!! Als ik nu weer zo’n verzoekje krijg verwijs ik diegene naar de privé workshops en na wat gepruttel zien ze er graag vanaf om mijn ochtendrust in het veld te verstoren.

  1. Tja… om bij Canon Pro service lid te mogen worden heb je ook geen KvK inschrijving nodig maar gewoon een berg dure spullen. Pro heeft volgens mij weinig meer te maken met mensen die er gewoon hun brood mee verdienen

 16. Heel goed Johan, hier hadden we het pas over, blij dat je er een verhaal over schrijft!!!! Over al die wedstrijden nog maar niet te spreken die er puur voor zijn om aan gratis fotografie te komen. Als je de voorwaarden leest er staat je foto moet minimaal 5000 pixels breed zijn en wordt opgeslagen in ons archief! Ja, ja dat is er weer een, als je er dan iets bij krabbelt wordt je krabbel binnen tien minuten verwijdert. Stel je voor dat de inzenders in de gaten krijgen, dat ze worden misbruikt. Iedereen is ook o zo trots, dat ze hun foto gratis ter beschikking hebben gesteld voor vele doeleinden. De vormgever en de schrijver en de drukker worden ook betaald, wij fotografen mogen altijd alles gratis doen?

  1. Klopt… en zo komen ze aan hun foto’s. Gelukkig zijn er nog genoeg echte wedstrijden die dat niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *