HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

13 redenen om in de natuur te fotograferen

Bijna iedereen maakt wel eens natuurfoto’s. Maar waarom doe je dat eigenlijk? Daar zijn talloze motivaties voor te bedenken. Wellicht wil je iets moois maken, of wil je iets laten zien. Sta jij er wel eens bij stil?
Misschien wil je mensen wel wakker schudden met jouw beelden, of wil je gewoon lekker genieten in de natuur terwijl je fotografeert.

Ontspannen
Door te ontspannen sta je meer open voor wat je ziet. Fotograaf: Anja Zwanenburg

Wat is jouw motivatie? Waarschijnlijk  is dat er niet eentje, maar zijn er meerdere die door elkaar heen lopen……

 1. Registreren
  Je wilt op je foto laten zien, wat het onderwerp voorstelt. Je maakt bijvoorbeeld een foto van een vliegenzwam, waarbij je probeert de vliegenzwam zo realistisch mogelijk in beeld te brengen.
 2. Uitgedaagd worden
  Je ziet fotograferen als een uitdaging om het beste in jezelf naar boven te halen. Je wilt niet alleen een foto van dat vogeltje op een boomstam, maar ook één als hij vliegt!
 3. Commercie
  Je bent een serieuze (amateur)natuurfotograaf en wilt met je foto’s geld verdienen.  Je gaat op  stap met een gerichte opdracht, of je probeert je foto’s achteraf aan de man te brengen. Je maakt foto’s die verkoopbaar zijn.
 4. Hobby
  Je vindt het gewoon een fijn tijdverdrijf om in de natuur te fotograferen. De onderwerpen maken je niet zoveel uit, als je maar lekker bezig bent. Het gaat jou om het maken van leuke plaatjes en die maak je voor jezelf.
 5. Bewijsdrift
  Je vindt het belangrijk, om aan anderen te kunnen laten zien waar je geweest bent en je maakt voor dat doel een mooie reportage van bijvoorbeeld  de zandvlaktes in Namibië. Of je laat aan anderen vol trots een fotoserie van zeldzame paddenstoelen  zien.
 6. Ontspannen
  Fotograferen is voor jou een manier om tot rust te komen. Je voelt je lekker in de natuur en dat ontspant. Je gaat eerst eens lekker onder een boom zitten om te “landen” en staat open voor wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Vanuit die staat van zijn ga je fotograferen en maak je beelden die iets van jouw innerlijk laten zien.
 7. Uiten
  Je voelt je verdrietig en wilt dit gevoel tot uiting brengen in een foto. Je maakt bijvoorbeeld een foto van regendruppels, of van een bloem die zijn kop laat hangen.
 8. Kunst
  Je maakt foto’s die je wilt exposeren en die iets laten zien van jouw visie op natuurfotografie.
 9. Illustreren
  Je hebt zelf een stukje tekst geschreven, of je leest een mooie tekst van iemand anders. Bij deze tekst (het kan ook muziek zijn) maak jij een passende natuurfoto.
 10. Passie
  Fotograferen is een passie voor jou. Je kunt niet anders, je moet de natuur in met je camera; daar ben je gelukkig en hoor je thuis. Je legt de lat wel hoog en wilt goede foto’s maken, die je ook graag aan anderen wilt laten zien.
 11. Overtuigen
  Je wilt mensen overtuigen van de schoonheid van de natuur. Je bent zelf zo geraakt door wat de natuur te bieden heeft, dat je dat graag wilt delen. Je maakt met dat doel foto’s die je aan anderen wilt laten zien.

  De schoonheid van de natuur delen met anderen.
  De schoonheid van de natuur delen met anderen.
 12. Choqueren
  Je wilt mensen wakker schudden met jouw beelden. Je maakt bijvoorbeeld een beeldverslag van bomen, die gerooid moeten worden omwille van een snelweg of foto’s van zieke dieren in een testlaboratorium.
 13. Herinneren
  Je maakt foto’s die je later doen herinneren aan een bepaald moment of aan een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld een foto van je pasgeboren veulen.

Herken jij jezelf in één of meerdere van deze motivaties? Of gelden voor jou nog andere motivaties? We zijn benieuwd naar jouw reactie!

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Peter Wijn op 10 augustus 2015 om 10:06

  14. Om beter te kunnen zien. Om een foto te kunnen maken moet je wat langer kijken naar je onderwerp. Tijdens dat kijken ga je dingen zien. Sommige mensen hebben geen fototoestel nodig om te kijken. Knap vind ik dat.

  1. Ja, dat is een mooie 14e motivatie! Bedankt voor je aanvulling. De mensen, die zonder camera goed kunnen zien, hebben vast heel lang geoefend! Dan lukt het nl. wel….

 2. Door Jannie Trouwborst op 2 augustus 2015 om 08:01

  Voor mij gelden 6 t.m. 11, vooral 10 en 11. Ik heb net ontdekt dat 9 ook veel voldoening kan geven: combineren van 2 passies: poëzie en natuurfotografie.

  1. Door Jannie op 3 augustus 2015 om 15:42

   Ja, mooie combinatie, poezie en natuurfotografie!
   Wat is voor jou het startpunt: de fotografie of de poezie? Het kan twee totaal verschillende uitwerkingen hebben….Groet, Anja Zwanenburg

   1. Door Jannie Trouwborst op 8 augustus 2015 om 07:39

    Ik moest daar even over denken. Maar het is het gevoel dat startpunt is, opgeroepen door een gedicht of iets wat ik waarneem. Dat gevoel overbrengen via een foto, met of zonder gedicht is mijn streven. Geen eigen gedichten hoor, maar van bekende dichters. Overigens: wat een mooie foto’s op jouw website en wat jammer dat ik veel te ver weg woon voor een workshop (Zeeuws-Vlaanderen)

    1. Door Jannie op 10 augustus 2015 om 13:38

     Bedankt voor je compliment! En wat mooi, om je gevoel als startpunt te nemen…..

    2. Door Jannie op 10 augustus 2015 om 13:41

     Bedankt voor je compliment! En wat een mooi uitgangspunt, je gevoel….

 3. Door Matthijs Zwanziger op 21 juli 2015 om 23:27

  Ik kan me wel vinden in nummer 10

  1. Ja, gepassioneerd fotograferen, dat is echt geweldig! Als je met passie bezig bent, verdwijnen ook andere dingen om je heen waardoor je als vanzelf ook in de flow terechtkomt….

 4. Door Petra van Santen op 21 juli 2015 om 16:32

  Voor mij kloppen er wel heel veel! Wat ik vooral merk is dat ik tijdens het fotograferen in de natuur meer op de kleine details ga letten in de natuur en dan zie je prachtige dingen waar je normaal gesproken zo langs zou lopen.

  1. Ja, hoe stiller je van binnen wordt, hoe meer je gaat zien, juist in het hele kleine….Geniet er van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *