1. Kerkuil
Vogels die overdag zo talrijk aanwezig zijn, zijn ’s nachts grotendeels afwezig. De belangrijkst groep die zich heeft aangepast aan het leven in het donker zijn uilen. In onze streken is de kerkuil toch wel de meest kenmerkende verschijning. Ze kunnen ’s nacht redelijk goed zien, maar jagen vooral op het gehoor.

2. Nachtzwaluw
Andere nachtvogels zijn nachtzwaluwen (hier: Moorse nachtzwaluw). Het zijn insectenjagers die overdag vertrouwen op hun schutkleur, maar ’s nachts actief op jacht gaan. In rust zijn ze zijn dan soms op open terrein, zoals zandpaden, te vinden.

3. Vleermuizen
De nacht en vleermuizen (hier: franjestaart) zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Overdag verscholen, maar ’s nachts talrijk aanwezig. Zien doe je met name in de schemer, maar met een batdetector (om ultrasoon geluid hoorbaar te maken) valt pas op hoeveel vleermuizen er rondvliegen.

4. Das
Een van de bekendste nachtelijk actieve zoogdieren is de das. Toch is dit van oorsprong geen nachtdier, maar door de jachtdruk van de mens is hij teruggedrongen tot leven in de nacht.

5. Steenmarter
Net als de meeste marters zijn steenmarters echte nachtdieren. Dan komen ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn en gaan op jacht. Hij eet graag muizen en andere kleine zoogdieren, maar ook bessen en eieren. Maar als hij de kans krijgt helaas ook kippen.

6. Ringspikkelspanner
Nachtvlinders mogen natuurlijk niet ontbreken. Veel soorten, zoals de spanners, hebben geweldige schutkleuren en vallen overdag niet op. Pas in de duisternis worden ze actief.
Met een veelvoud aan soorten zijn ze vele malen talrijker dan dagvlinders.

7. Veelvraat
Deze nachtvlinder kennen we vooral als rups. Deze grote roodbruin met zwarte rupsen zijn vaak te vinden op heidevelden of kruipend over zandpaden. De vlinder is minder opvallend, maar vrij fors.

8. Gekko
Gekko’s zijn hagedissen die zich hebben aangepast aan het nachtleven. Overdag zijn hun ogen spleetvormig, maar ’s nachts zijn de pupillen open en kunnen ze goed zien. De meeste soorten hebben een soort zuignapjes aan de tenen, waarmee ze perfect kunnen klimmen. In warme landen kun je ze vaak bij de buitenlamp zien jagen op insecten.

9. Gewone pad
De overgrote meerderheid van de amfibieën is ’s nachts actief, zo ook in onze streken. ’s Nachts gaan ze op jacht en gaan op zoek naar partners. Alleen in de piek van de voortplanting zijn ze ook overdag te zien. De belangrijkste uitzondering is de groene kikker die zowel ’s nachts als overdag actief is.

10. Boomkikker
Overdag zijn ze zonnend te vinden op bramenstruiken. Maar pas als het donker wordt, worden ze actief. Dan wordt er gejaagd. In het voorjaar trekken ze naar het water waar de mannetjes oorverdovende concerten geven om vrouwtjes te lokken.

11. Huismuis
De meeste muizen zijn vooral ’s nachts actief. Maar het zijn opportunisten, dus als ze weten dat er overdag vogelvoer te halen is wennen ze daar snel genoeg aan.

12. Bruine rat
Ook de bruine rat is vooral actief in het donker. Dan gaat hij op zoek naar voedsel. Meestal in de buurt van water maar ook in huizen en kelders.

13. Heldenbok
Veel kevers worden pas wakker als de zon onder gaat, zo ook deze heldenbok. Dan komen ze uit holletjes in de stam van oude eiken naar boven en gaan eten en op zoek naar een partner.

14. Termieten
In de tropen komen veel termieten voor, echter, overdag zie je ze zelden. Dan leven ze in hun zelfgebouwde termietenheuvels om aan de hitte te ontsnappen. Termieten hebben een dunne ‘huid’, waardoor ze alleen ’s nachts op pad kunnen.

15. Krekel
De sfeermakers van de nacht zijn toch wel sprinkhanen en krekels. Met name krekels zijn vooral in het donker actief. Met hun zwoele getjirp duidelijk aanwezig, hoewel het gezang van de huiskrekel steeds minder vaak te horen is.

16. Spin
Veel spinnen zijn ’s nachts actief. Actief jagende spinnen, maar ook andere soorten. Hier een tropische vogelspin die ’s nachts uit zijn hol komt om te wachten op passerende prooien.

5 reacties
Ook jullie bedankt, Judith en Erik!
Wat een prachtige foto’s. Genieten!