Menu

Onderdeel van Pixfactory

18 voorjaarsbloeiers

Vele natuurfotografen ontwaken uit de winterslaap als de bosanemonen gaan bloeien. Internet stroomt er jaarlijks mee vol. En terecht, want het zijn prachtige bloemen. Maar bosanemonen zijn zeker niet de eerste bloemen die in het vroege voorjaar te bewonderen en te fotograferen zijn, en al helemaal niet de enige.
Wilde hyacint
Close-up van bloeiende wilde hyacint.

Voorjaarsbloeiers

De allervroegste soorten zijn bolgewassen. De reden daarvoor is simpel. Ze hebben in het voorgaande jaar al voedingsstoffen opgeslagen en kunnen op deze reserve omhoog schieten, in principe zelfs zonder licht en water. Veelal zijn het geen inheemse soorten, maar vooral aangeplant en verwilderd op landgoederen, de zogenaamde stinzenflora. Maar daarom niet minder mooi!

Ze worden op de voet gevolgd door de bosflora, waaronder dus de bosanemoon. Ook bij hen is dat niet zonder reden. Zij moeten namelijk vroeg groeien en bloeien, want even later komen de bomen in blad en is er onvoldoende licht in het bos.

Kortom, het vroege voorjaar biedt veel kleurrijks voor de natuurfotograaf. Dus laat je creativiteit de vrije loop.

1 Sneeuwklokjes

Soms in januari en anders in februari, steken de sneeuwklokjes kun kopje al omhoog. Zelfs als de temperaturen nog maar net boven nul zijn beginnen ze al te bloeien. De ultieme aankondiging van het einde van de winter.

Gewoon sneeuwklokje
Paar gewone sneeuwklokjes in verse sneeuw

2 Krokussen

Even later beginnen de krokussen te bloeien. De originele boerenkrokus en talloze kweekvarianten.

Boerenkrokus
Bloeiende boerenkrokussen

3 Slanke sleutelbloemen

Als april nadert zijn ook de slanke sleutelbloemen van de partij. Zoek voor hen vooral in ietwat vochtige bossen.

Slanke sleutelbloem
Groepje bloeiende slanke sleutelbloemen in tegenlicht

4 Maarts viooltje

Het maarts viooltje mag in dit lijstje niet ontbreken. Maar de soort is nog volop te vinden in april.

Maarts viooltje
Close-up van bloeiende maartse viooltjes

5 Bosanemonen

Eenmaal in april gaat het snel, meerdere soorten schieten tegelijk uit de grond. Als fotograaf weet je bijna niet meer waar je de lens op moet richten. Eerst maar op de bosanemonen. Ondanks dat ze veel zijn gefotografeerd blijven ze enorm fotogeniek. Niet in de laatste plaats door het soms massale voorkomen. Probeer ze ook eens in tegenlicht te fotograferen. Dan lichten de bloemblaadjes mooi op.

Bosanemoon
Bloeiende bosanemonen in tegenlicht

6 Gele anemoon

Het broertje van de ‘gewone’ bosanemoon is de gele anemoon. Hij lijkt er sprekend op, maar dan knalgeel en is veel zeldzamer. De bloem doet wat denken aan een boterbloem.

Gele anemoon
Close-up van bloemen van gele anemoon

7 Vingerhelmbloemen

Vingerhelmbloemen groeien vaak in polletjes. Ze ogen fragiel en zijn dat ook. Mooi in zacht licht.

Vingerhelmbloem
Bloeiende vingerhelmbloem bij ondergaande zon

8 Kleine maagdenpalm

Op de bosbodem groeit kleine maagdenpalm. Vooral te vinden in Zuid-Limburg maar elders ook aangeplant en algemeen in tuinen als groenblijvende bodembedekker. De donkere blaadjes contrasteren mooi met de fris paarse bloemetjes.

Kleine maagdenpalm
Bloeiende kleine maagdenpalm in tegenlicht

9 Klaverzuring

Een ander bloemetje dat vaak over het hoofd wordt gezien is klaverzuring. De blaadjes lijken wel op gewone klaver, maar dan in het bos. De bloemetjes zijn echter totaal anders, met fijne paarse streepjes.

Witte klaverzuring
Close-up van bloemen van witte klaverzuring

10 Gulden sleutelbloemen

Kijken we even buiten het bos dan kunnen we heel soms gulden sleutelbloemen vinden. Dieper geel dan zijn slanke broertje en met oranje stippen in de kelk.

Gulden sleutelbloem
Bloeiende gulden sleutelbloemen in grasland

11 Pinksterbloem

Veel talrijker in vochtige graslanden kunnen we de pinksterbloem vinden. Sommige graslanden worden geheel roze.

Pinksterbloem
Pinksterbloemen in bedauwd grasland in de vroege ochtend

12 Dotterbloemen

Zoeken we het nog wat vochtiger op, of zeg maar gerust nat, dan maken we kans op dotterbloemen; grote ‘boterbloemen’ met ronde bladeren.

Gewone dotterbloem
Bloeiende gewone dotterbloem

13 Eenbessen

Terug in het bos bloeien inmiddels de eenbessen. De eenbes heeft geen uitbundige bloemen, maar is wel heel apart en mooi symmetrisch. Alles is viertallig; een steel met vier bladeren en een bloem met vier kroonbladeren en 2×4 meeldraden. Behalve de vrucht dan, dat is er maar één bes. Bekijk hem zeker ook eens recht van boven.

Eenbes
Bloeiende eenbes in tegenlicht

14 Knikkende vogelmelk

Een ander bolletje is knikkende vogelmelk. Ook weer te vinden op landgoederen. Een fraaie bloem in de categorie 40 tinten groen.

Knikkende vogelmelk
Bloemen van knikkende vogelmelk

15 Gevlekte dovenetel

Heel algemeen is de gevlekte dovenetel. Je loopt er vaak aan voorbij, maar eigenlijk is het best een fotogenieke plant.

Gevlekte dovenetel
Close up van bloemen van de gevlekte dovenetel

16 Wilde hyacint

Vooral bekend uit het Hallerbos is de wilde hyacint. Een bolletje dat uitblinkt in zijn soms massale aanwezigheid. Maar ook in kleinere getalen een heel fraaie bloem.

Wilde hyacint
Close-up van bloeiende wilde hyacint

17 Longkruid

Bij het longkruid zijn de blaadjes misschien wel net zo fraai als de bloemen met hun gevlekte uiterlijk. Hoewel, de bloemetjes zijn tweekleurig: roze en paars. Dat is toch wel bijzonder.

Gevlekt longkruid
Bloeiend gevlekt longkruid in bovenaanzicht

18 Daslook

Een laatste sfeerbepaler in het bos is daslook. Niet alleen door de eerst groene tapijten, die later omvormen tot witte tapijten, maar vooral door de geur. De naam ‘look’ heeft hij niet voor niets.

Daslook
Close-up van bloeiende daslook

Als de maand mei zich aandient en de eerste voorjaarsgolf van bloemen voorbij is kun je terugkijken op wat je allemaal hebt gefotografeerd, of hebt gemist. Maar bedenk dan dat de zomer nog moet beginnen en er nog vele prachtige bloemen te fotografen zijn.

6 reacties

  1. Paul, prachtige foto’s. Voor mij als amateur zou het leuk zijn als er wat meer technische informatie bij de foto’s stonden, zoals lensgrootte en diafragma. Dan krijg ik beetje een idee welke instellingen je heb gebruikt.

    1. Prachtige foto’s! Maar wat zou het fijn zijn als de fotograaf erbij vermeld welke instellingen vermeld .wel willen van elkaar leren toch?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Paul, prachtige foto’s. Voor mij als amateur zou het leuk zijn als er wat meer technische informatie bij de foto’s stonden, zoals lensgrootte en diafragma. Dan krijg ik beetje een idee welke instellingen je heb gebruikt.

    1. Prachtige foto’s! Maar wat zou het fijn zijn als de fotograaf erbij vermeld welke instellingen vermeld .wel willen van elkaar leren toch?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: