Menu

Onderdeel van Pixfactory

4 maal reizen door zuidoost Australië (2)

We zijn inmiddels van Sydney en Jervis Bay naar Lake Entrance gereisd. Ik pak mijn verhaal op bij ons bezoek aan het zuidelijkste punt van het vasteland van Australië: Wilsons Promentory National Park.
Twaalf Apostelen
De Twaalf Apostelen langs de Great Ocean Road. Fotograaf: Eric Gibcus

Wilsons Promentory National Park

Dit park is een schiereiland met een oppervlakte van 505 km². Ongeveer 30 kilometer van de ingang ligt camping Tidal River waar je ook huisjes kunt huren. Als je dit wilt is het hele jaar door reserveren vereist. Voor logeren op de camping hoef je alleen te reserveren in het Australische hoogseizoen.

Dit gebied is echt een aanrader. Het totale wegennet is hier misschien net 40 kilometer. De rest is wandelgebied. Je mag meerdaagse wandeltochten maken en vrij kamperen. Mits vooraf aangemeld.
Een leuke attractie is Squeaky beach (piepstrand) waar, als je over het zand loopt, deze door de zeer fijne structuur onder je voeten piept.

Zwartkopplevier
Zwartkopplevier op Squeaky Beach bij Wilsons Promentory. Fotograaf: Eric Gibcus

In het park komen veel dieren voor. Emoes, kangoeroes en wombats zijn vaak te vinden op de graslanden langs de wegen. Op het strand zie je plevieren en zwarte scholeksters.

Oostelijke grijze kangoeroe
Oostelijke grijze kangoeroe in ochtendlicht bij Wilsons Promentory. Fotograaf: Eric Gibcus
Gewone wombat
Gewone wombat, gefotografeerd bij Wilsons Promentory. Fotograaf: Eric Gibcus

Melbourne en de Dandedongs Ranges

We reizen verder naar het 200 kilometer noordwestelijk gelegen Melbourne. Dit is het gebied waar mijn broer woont. Ook Melbourne is een stad met veel parken en een botanische tuin. We zijn naar St. Kilda, een wijk aan de Port Phillip Baai, geweest waar een mooi en oud lunapark te zien is. Hier vlakbij ligt een lange pier in de baai waar tussen de basaltblokken enkele tientallen dwergpinguïns broeden.

Geelkuif Kaketoe, tuin van broer, Dandedongs Ranges te Melbourne
Geelkuif kaketoe in de tuin van mijn broer, Dandedongs Ranges te Melbourne. Fotograaf: Eric Gibcus

In het oosten tegen de rand van Melbourne liggen de Dandedongs Ranges. Hier zijn kleine dorpen op steile hellingen tussen gematigd regenwoud te vinden. In de kleine stroompjes komt het vogelbekdier voor. Zelf heb ik deze jammer genoeg nog nooit in het wild gezien. Verder leven er veel vogels, waaronder geelkuif- en zwarte kaketoes en parkieten. In de bossen zie je allerlei soorten bomen, planten en paddenstoelen.

Oranje beugelschimmel (orange coloured bracket fungi)
Oranje beugelschimmel (orange coloured bracket fungi), Dandedongs Ranges, Melbourne. Fotograaf: Eric Gibcus

Bijzonder is het William Ricketts Sanctuary, een beeldentuin in het gematigd regenwoud. Ricketts heeft vanaf de jaren 50 tot zijn dood in 1992 beelden van Aboriginals gemaakt en deze op indrukwekkende wijze op rotsen in het park gezet. Zo passen ze perfect in de omgeving. Verder is het stoomtreintje Puffing Billy een leuke attractie.

Beeld in William Ricketts Sanctuary
Beeld in William Ricketts Sanctuary, Dandedongs Ranges, Melbourne. Fotograaf: Eric Gibcus

Great Ocean Road

Vanuit Melbourne is het zo’n 100 kilometer rijden naar het begin van de Great Ocean Road. Deze begint in het plaatsje Torguay en eindigt na 250 kilometer in Port Fairy.

Dunsnavelmeeuw
Dunsnavelmeeuw, Great Ocean Road. Fotograaf: Eric Gibcus

De zeer fotogenieke weg kronkelt zich langs de kust en heeft mooie vergezichten op kliffen, baaien en stranden. De kliffen zijn tot 60 meter hoog. De bekendste stop op de weg zijn de 12 apostelen (nu elf, er is er 1 in zee gestort). Dit zijn rode kalkstenen rotsen die voor het strand uit het water steken. Zeer fotogeniek bij zonsopkomst en -ondergang. Maar het is hier wel druk. Elders langs de weg zijn even mooie en minder drukke uitzichtpunten.

Twaalf Apostelen
De Twaalf Apostelen langs de Great Ocean Road. Fotograaf: Eric Gibcus

Halverwege hebben we overnacht in het Great Otway National Park, dé hotspot om koala’s in het wild te zien. In 2012 telde ik er meer dan 100 op een paar honderd meter weg. Tegenwoordig zijn het er minder omdat ze de bomen kaal gegeten hebben. Maar nog steeds zijn ze hier relatief makkelijk te spotten en vast te leggen. Overigens zijn ook een aantal koala’s weggehaald om elders in het wild te worden uitgezet.

Koala met jong
Koala met jong, Cape Otway, Great Ocean Road. Fotograaf: Eric Gibcus

Adelaide en Kangaroo Island

Het laatste deel van de reis is een 900 kilometer lange verplaatsing naar Kangaroo Island, dat 100 kilometer zuidwestelijk van Adelaide ligt. Als je hier naar toe gaat, vergeet dan niet de boot en het verblijf van te voren te boeken. Een aardige mevrouw aan de balie van de veerdienst heeft voor ons nog 2 overnachtingen in het plaatsje Pardana kunnen regelen, anders hadden we het eiland niet op gemogen.

Australische pelsrobben
Australische pelsrobben, Seal Bay, Kangaroo Island. Fotograaf: Eric Gibcus

Na aankomst op het eiland zijn we direct naar het bezoekerscentrum van Seal Bay gegaan. Zodra we betaald hadden mochten we met rangers het strand op om de Australische pelsrobben te zien en fotograferen. De volgende dag zijn we naar het in het westen gelegen Flinders Chase National Park gegaan. Hier vind je de Remarkable Rocks en Admirals Arch als landschappelijke hoogtepunten.

Remarkable Rocks
Remarkable Rocks, Flinders Chase National Park, Kangaroo Island. Fotograaf: Eric Gibcus

Bij de Arch huist ook een kolonie Nieuw-Zeelandse pelsrobben. Vanaf de uitzichtpunten heb je goed zicht op de kolonie en eventueel op vlakbij in de oceaan jagende witte haaien. Bij het bezoekerscentrum start de gemarkeerde wandeling Platypuswalk. Deze voerde ons langs koala’s, Kangaroo Island kangoeroes, een kolonie hoenderganzen en een serie van waterpoeltjes waar je kans hebt om het vogelbekdier te spotten. Ook heb ik vlakbij Kangaroo Island 2 duiken gemaakt en genoten van de heel diverse onderwaterwereld, met als hoogtepunt de Grote rafelvis, Leafy seadragon.

Grote rafelvis
Grote rafelvis, Rapid Bay pier, Zuid Australië. Fotograaf: Eric Gibcus

Tot slot

Het waren 4 zeer mooie gevarieerde vakanties. Voor iedereen een aanrader. Maar je moet wel even door de lange vliegtijd heen bijten.

Wil je deel 1 van dit reisverslag nog eens lezen, klik dan hier.

4 reacties

  1. Wat een mooi reisverhaal met prachtige foto’s. Ik heb Eric nog wat tips gevraagd daar wij vrijwel dezelfde reis gaan maken. Ik kreeg een zeer uitgebreid antwoord waar we echt wat mee kunnen. Fantastisch dat je dit doet!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Wat een mooi reisverhaal met prachtige foto’s. Ik heb Eric nog wat tips gevraagd daar wij vrijwel dezelfde reis gaan maken. Ik kreeg een zeer uitgebreid antwoord waar we echt wat mee kunnen. Fantastisch dat je dit doet!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: