HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

5 jaar Natuurfotografie.nl: de feiten, cijfers en toekomst

Op 28 maart 2015 begonnen we met Natuurfotografie.nl. De visie was dat een centraal digitaal platform voor natuurfotografie nog ontbrak voor het Nederlandse taalgebied. Een plek waar alles samenkomt: informatie, inspiratie, uitwisseling, challenges, activiteiten en evenementen. Een online plek van, voor en door natuur- en landschapsfotografen. Met een redactieteam van vijf personen en enkele tientallen auteurs gingen we aan de slag…

5 jaar Natuurfotografie.nl: de feiten, cijfers en toekomst
Grote groep vliegende spreeuwen; large flock of flying common starlings. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Intussen zijn we vijf jaar verder en heeft het elke verwachting overtroffen. Voor honderdduizenden natuurfotografen zijn we inderdaad hét platform voor natuurfotografie. Tijd om terug te kijken én om vooruit te kijken.

5 jaar Natuurfotografie.nl in getallen

De afgelopen 5 jaar hebben we 2609 artikelen gepubliceerd! Gemiddeld is dat bijna anderhalf artikel per dag. De artikelen zijn geschreven door 196 verschillende auteurs/fotografen. Klik hier voor een overzicht van alle auteurs.

De rubriek met de meeste artikelen is de rubriek Tips, met 958 gepubliceerde posts. We hebben 332 soorten beschreven in de rubriek “in de zoeker” en meer dan 100 (natuur)gebieden.

Bezoekers & aantallen

Tegen het einde van het jaar 2015 hadden we 15.000 unieke bezoekers per maand. Ons doel was 50.000 bezoekers per maand. Intussen hebben we meer dan 75.000 unieke bezoekers per maand die vele honderdduizenden artikelen per maand bezoeken en lezen!

Ongeveer 55% van onze bezoekers is vrouw en 45% man. In 2015 bekeek zo’n 25% van de bezoekers de website met z’n mobiel. Dat getal is intussen bijna verdubbeld en is daarmee het populairste device om de site te bezoeken.

Pixperience 365
Ook bij PiXperience zien we dat natuurfotografie al lang geen mannenaangelegenheid meer is. De dames zijn ook hier in de meerderheid. (Nu nog meer dames op het podium….).

Populaire artikelen

De rubrieken Tutorials, In de zoeker (soorten) en Tips zijn het populairst. De meest gelezen artikelen is een bonte verzameling en dit wordt voornamelijk beïnvloed door de vindbaarheid via zoekmachines. Hier komen ze….

 1. Eindoordeel: dit is de beste camera, een column van Johan van der Wielen, bijna 48.000 keer gelezen.  De invloed van zoekmachines laat zich raden 😉
 2. Dieren van de nacht door Paul van Hoof, ruim 40.000 keer gelezen.
 3. Canon vs. Nikon, een column van Chris van Rijswijk, bijna 36.000 keer gelezen.
 4. Hoe digitaliseer je dia’s door Jaap Schelvis, ruim 31000 keer gelezen.
 5. De grote groene sabelsprinkhaan door Mark van Veen, ruim 20.000 keer gelezen.

Vooral dit laatste artikel heeft tot de nodige hilariteit geleid: hoe bestaat het dat zo’n obscure soort vér eindigt boven tientallen fotogenieke soorten zoals boomkikker en ijsvogel. Kennelijk is het makkelijker om hoog in Google te komen met de Grote Groene Sabelsprinkhaan dan met fotogenieke soorten…

grote groene sabelsprinkhaan
Kop en borststuk van grote groene sabelsprinkhaan, van boven gezien. Fotograaf: Mark van Veen

Het komende jaar blijven we terugkijken en zullen we alle top-artikelen en leuke wetenswaardigheden per rubriek op een rij zetten.

De toekomst

Het eerste lustrum is ook een goed moment om vooruit te kijken; naar de komende vijf jaar. Eén van de belangrijkste speerpunten is het ontsluiten van alle artikelen. Er is een database met een schat aan informatie, maar via Google is deze beter te vinden dan via onze eigen zoekfunctie. We beginnen met enkele speciale thema landingspagina’s om op deze manier alle informatie over bijvoorbeeld vogelfotografie of macrofotografie bij elkaar te brengen.

We zullen dagelijks nieuwe content blijven maken, maar er ook voor zorgen dat je makkelijker kunt vinden waar je naar op zoek bent.

We zullen de website heel langzaam van uiterlijk laten veranderen en via verschillende experimenten kijken wat nog beter aansluit bij de behoefte van lezers zoals jij.

Wat kunnen we volgens jou verbeteren aan deze website?

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Hans op 4 april 2020 om 09:21

  Ik lees elke dag vanop tablet. Een iets breder middenveld (waar de hoofdtekst instaat) zou ik aangenamer lezen vinden.
  Nog veel succes met de volgende 55 jaar!
  Fijne groet!

 2. Wat ik vooral mis aan deze site is dat je fatsoenlijk commentaar kunt leveren onder een artikel. De layout laat wat dat te wensen over, maar je kunt ook niets meer veranderen aan je tekst, nadat je hem geplaatst hebt.

  Daarnaast zou een forum/community ook niet misstaan en evt. een eigen gallery. Websites zoals Fstopppers en Dpreview hebben dat beter voor elkaar.

  1. Door Egon Kraak op 4 april 2020 om 19:40

   Beste Erik,
   ik plaats hier tekst juist omdat de website redactie die eerlijk behandelt en er na plaatsing niet gewijzigd wordt. Als je iets stoms plaatst ga je maar op de blaren zitten! Ik vind de (a)sociale media wat dat aangaat vreselijk.

   1. Tja, zo heeft iedereen zijn mening. Ik ben het liefst zo flexibel mogelijk. Sociale media heeft zoals alle in het leven voors en tegens. Ik kom ook genoeg aso’s op de echte snelweg tegen, maar zou toch niet zonder een snelweg kunnen…

    1. Door Egon Kraak op 6 april 2020 om 10:18

     Haha, ik wel! De ontwikkeling van de ongebreidelde auto-infrastructuur had nooit mogen gebeuren. Vind ik. Mening, he? Maar, ik kan dat wel onderbouwen 😉

     1. Nee laat maar. Ik geloof je meteen. Ik gebruik de snelweg ook minder de laatste tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *