HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

5 vrouwelijke fotografen op Internationale Vrouwendag

Toen ik – nog niet eens zo héél lang geleden- begon met fotografie was de situatie vaak als volgt…

Vrouwendag 2018

Groene mannen

Stel je voor: Zo’n grofweg 30-60 groene mannen, keurig uitgelijnd naast elkaar, hun 500mm trots voor zich uit, als een ondoordringbare linie.
En dan kwam ik aanlopen. Vlechtjes, klein persoon, klein lensje, géén groen pakje en ….vróuw! Je zag ze in gedachte zo’n 60 handen voor de mond slaan en een hartstochtelijk ‘O-M-G!!!’ uitslaken. Ware het niet dat dat natuurlijk zeer onmannelijk zou zijn geweest. In plaats daarvan werd mijn enthousiaste ‘hoi’ met een soort geforceerd massa-grom beantwoord. Het was duidelijk nog even wennen: zo’n ander soort wezen bij de club.

Vrouwendag 2018

Gelukkig heeft bovenstaande inmiddels een zeer hoog ‘oma-vertelt’-gehalte.
Tijden veranderen en ….. ten gunste van de vrouwelijke natuurfotografen. Tegenwoordig zijn vrouwen soms zelfs in de meerderheid.
En terecht…want ook al leggen ze het nog steeds af op kwantiteit. Het is uiteindelijk de kwaliteit die telt, toch? 😉
Hieronder 5 vrouwelijke toppers, ter ere van Internationale Vrouwendag 2018.

1. Trui Heinhuis

In 2010 pakte Trui Heinhuis fotografie op als een leuke hobby en nu, een paar jaar en héél veel oefenen later is ze, naast haar parttime baan in een kledingzaak, werkzaam als freelance fotografe. Toen de haarscherpe vogel op haarscherp takje nog hot en happening was, leefde Trui zich al uit op onscherpte en abstractie en dit gegeven heeft ze tot een eigen stijl verheven.

Boomkikker
Boomkikker. Fotograaf: Trui Heinhuis

2. Judith Borremans

NF profielfoto-1Judith is moeder van een ´druk, chaotisch maar heerlijk´ gezin van 4 jongens. Daarnaast werkt ze drie dagen op een middelbare school in Dordrecht als applicatiebeheerder. Een jaar of 9 geleden kocht ze haar eerste spiegelreflex en haar eerste foto’s oogsten direct al bewondering onder medefotografen; een mooie stimulans! Het fotograferen in de natuur is voor Judith een grote tegenhanger van de drukte thuis en op school. Gelukkig krijg ze thuis alle begrip en als ze een keer onverhoopt chagrijnig is, wordt ze zelfs aangemoedigd om vooral lekker een poosje te gaan fotograferen. Sinds een jaar geeft ze ook met heel veel plezier workshops voor VlinderReizen, die vooral gericht zijn op macrofotografie.

IJsvogel
IJsvogel. Fotograaf: Judith Borremans

3. Franka Slothouber

franka_slothouberTijdens haar 25 jarige carrière als fotoredacteur bij het ANP, bekeek en beoordeelde Franka iedere dag beroepsmatig talloos veel professionele foto’s zonder ooit een spiegelreflex aan te raken. Moeilijk voor te stellen, maar die schade heeft ze gelukkig ruimschoots ingehaald. Na haar burn-out zocht ze een manier om zich beter te gaan voelen en…. die vond ze!

Aalscholver vangt snoekbaars.
Aalscholver. Fotograaf: Franka Slothouber

4. Misja Smits

Misja smitsFotografie hoort bij mij.” Overal waar Misja gaat, zoekt ze naar onderwerpen en kijkt ze ‘door de lens’ ook al heeft ze geen apparatuur bij zich. Het creëren van beeld gaat automatisch en is tegelijkertijd een soort uitlaatklep. “De creativiteit die gepaard gaat met fotografie blijft me prikkelen en houdt me alert”. Misja heeft er heel bewust voor gekozen om niet haar werk van fotografie te maken, om het vrije ongedwongen gevoel dat hoort bij fotograferen niet te verliezen. Op deze manier blijven haar fotografie en baan prima samen gaan en vullen ze elkaar zelfs aan.

Zilveren maan
Zilveren maan.

5. Kristel Schneider

Kristel werd geboren in Nederland en woonde een groot deel van haar volwassen leven in Amsterdam. Ze studeerde Human Resource Management en Communicatie en werkte de laatste 6 jaar van haar andere professionele carrière als Communicatie Adviseur voor een farmaceutisch bedrijf.

Berries.
Berries. Fotograaf: Kristel Schneider

Ken jij uitzonderlijk goede vrouwelijke fotografen die nog géén plekje hebben in de rubriek Portfolio en die nog niet bij de commentaren onder Internationale Vrouwendag I genoemd worden? Laat het dan hier weten; wellicht verdienen zij wel een feature op natuurfotografie.nl!

Deel dit artikel


25
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Andrea Gulickx op 9 maart 2018 om 15:05

  Terecht! Allemaal toppers stuk voor stuk en volgende keer de rubriek maar eens door een ander laten schrijven zodat jij in het zonnetje gezet kan worden!! Andrea

 2. Dank je Roeselien dat je me erbij hebt staan, stuk voor stuk toppers!
  Wat al door anderen is aangeven, lijstjes zijn nooit compleet 😉 en er zijn zoveel talentvolle fotografen, sommige komen wat meer in beeld dan anderen. gr.Kristel

  1. Hi Kristel,

   You’re welcome en inderdaad…lijstjes zijn gelukkig nooit compleet..:D

   Grtz,
   Roeselien

 3. Door Loes Belovics op 8 maart 2018 om 09:27

  Fijne selectie van topfotografen!

  Jijzelf zou toch zeker ook een plek verdienen, nou snap ik best dat je geen artikel over je zelf gaat schrijven, maar er zal vast en zeker wel iemand zijn die dat met groot plezier wil doen.

  Groetjes Loes
  ps dat wij vrouwen in de minderheid zijn maakt ons wel exclusief 😉

  1. Hi Loes,
   Dank…al mis jij natuurlijk nog 😉
   Ik moet er niet aan denken…….alleen al de vraag om ’10 van je beste foto’s’ uit te zoeken. Wat een ondoenlijke crime, moet dat zijn. Ben blij dat ik dat niet hoef te doen, maar t wel lekker aan anderen kan vragen 😛

   PS. Mmm, daar heb je wel een punt….. Toen we begonnen waren we bijna een rode lijst soort…:P
   Grtz,
   Roeselien

 4. Door Trui Heinhuis op 8 maart 2018 om 09:17

  Wat een eer om hier te mogen staan en je hebt het weer geweldig verwoord!

  1. Dank je, Trui en je past perfect in dit rijtje toppers! 😀

 5. Door Bert Faber op 8 maart 2018 om 09:13

  Ik vind dat ik met mijn vrouwelijke manier van fotograferen ook wel in het lijstje thuishoor…..

  1. Is dit je coming out, Berta? 😛

   1. Door Bert Faber op 8 maart 2018 om 09:31

    Haha, nee Roes! Maar ik merk wel dat ‘mijn’ stijl een hoop vrouwelijke fotografen aanspreekt gezien mijn workshops voor 90% uit vrouwelijke deelnemers bestaat. Dus je gevraagde talenten komen eraan???

    1. Goeie tactiek, Bert ….:P
     But seriously; fijn dat jij je opwerkt als huisleverancier van nieuw vrouwelijk fotografietalent!

     1. Door Bert Faber op 8 maart 2018 om 09:42

      Ja iemand moet die zware taak op zich nemen Roes!

     2. Jij weldoener!

 6. Wow, wat een imposant rijtje vrouwelijke fotografen! En daar dan mijn naam tussen te zien staan…

  1. Hi Franka,

   Zoals ik al zei: zeer verdiend!

 7. Leuk artikel.
  Maar dit lijstje is natuurlijk bij lange na niet volledig. Er zijn veel vrouwlijke fotografen aan te wijzen die zeker in deze opsomming thuishoren. Ik zou met gemak goede fotografen toe kunnen voegen. Opvallend is zelfs het ontbreken van Loes, Loulou, Andrea, Ingrid, Karin, Nel, en Roeselien .

  1. Hi Henri,

   Misschien blijkt het niet helemaal uit het artikeltje, maar een heel groot deel van deze vrouwen is natuurlijk al láng gefeatured op Natuurfotografie.nl, zoals, Loulou, Andrea, Ingrid en Karin….. https://www.natuurfotografie.nl/rubrieken/portfolio/ (en de rest staat op mn lijstje)
   De vrouwelijke fotografen in dit artikel zijn de vrouwen die in 2017 aan bod kwamen..:D
   En Roeselien…dat is een schrijver/ redeacteur toch..? 😛

 8. Door Marjolein van Hekke op 8 maart 2018 om 08:11

  Ik vind dat Anita Bosker Fotografie ook in dit lijstje hoort. Zij heeft ook zo’n mooie eigen stijl. Elke foto is een genot om naar te kijken. http://www.anita-Bosker.nl

  1. Hi Marjolein,
   Dank voor je reactie…eens & toegevoegd aan mn lijst.
   Groetjes,
   Roeselien

 9. Prachtige foto’s hierboven, dames! Gefeliciteerd met jullie ‘benoeming’. Een fotografe die ik ook heel erg bewonder is Loulou Beavers. Zij hoort wat mij betreft ook zeker in dit rijtje thuis! Loulou maakt prachtige sfeerbeelden in de natuur (in binnen- en buitenland). Vaak ‘dromerig’ werk.

  1. Hi Jacqueline,

   Er is al een hele lijst van gefeaturede vrouwelijke fotografen: https://www.natuurfotografie.nl/rubrieken/portfolio/
   Bovenstaande vrouwen zijn alleen de vrouwen die in 2017 een portfolio op natuurfotografie.nl kregen.

 10. Dank je wel Roeselien! Wat een enorme eer om tussen deze kanjers van vrouwen te staan en inderdaad, zoals Judith al zegt, hele mooie inleiding.

  1. Hi Misja,
   Dank voor je compliment en je past er uiteraard naadloos tussen, tussen deze lijst van toppers! 😀
   Grtz,
   Roeselien

 11. Wat een eer om hier bij te mogen staan! Dank je wel Roeselien. En moet erg lachen om je inleiding Haha.

  1. Hi Judith,

   Dank voor je leuke reactie en goed te lezen, want lachen, dat kunnen vrouwen ook best goed…:P

   Grtz,
   Roeselien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *