1. In de buurt
Overal zijn bermen, vanwege het grote wegennet dat we in Nederland hebben. Dat betekent dat je dichtbij huis altijd wel een berm kunt vinden. Of dit nu in de polder is, in een woonwijk of langs wandelpaden. Nederland is bezaaid met bermen. De Nederlandse bermen nemen zo’n 2 procent in van het gehele oppervlak. Dat klinkt misschien niet als een enorm groot getal. Als je er tegenover zet dat 12 procent van Nederland uit natuurgebieden bestaat (exclusief wateren), dan zijn de bermen toch wel degelijk in overvloed aanwezig. Afijn, het mooie aan bermen is dat er altijd wel een in de buurt te vinden is.

2. Maaibeleid
In veel gemeenten is het maaibeleid de afgelopen jaren aangepast. Dit houdt in dat de bermen en weilanden pas gemaaid worden in bijvoorbeeld juni. Tot die tijd worden alleen de noodzakelijke randen gemaaid aan de kant van wegen vanwege veiligheidsredenen. Daarnaast zijn er ook veel gemeenten die maaien volgens het sinusbeheer. Ze maaien dan in slingerende paden en laten grote delen van de vegetatie staan. Zo staat er altijd iets in bloei en worden insecten en andere dieren veel minder verstoord. Uit onderzoeken is gebleken dat het maaibeleid duidelijk effect heeft op de toename en diversiteit van onder andere insecten. Voor ons als fotografen heeft het ook een groot voordeel: meer flora en fauna het gehele jaar door.

3. Insecten
De bermen zijn een feestje voor insecten. Vanwege de diversiteit aan flora kunnen insecten hier goed gedijen. Voor fotografen is het daarom eveneens een feestje, zeker voor de fanatieke macrofotograaf, die kan zich hier uren vermaken. Een aantal soorten die je in de berm bij jou in de buurt kunt vinden, zijn: lieveheersbeestjes, spinnen, wantsen, bijen, vlinders, slakken, juffers en libellen. Een waar walhalla voor de insectenliefhebber!

4. Vogels
Naast de vele soorten insecten zijn ook vogels veel in bermen te vinden. Voornamelijk eenden, meerkoeten en waterhoentjes vertoeven graag in de berm, indien een sloot aanwezig. Maar ook zangvogels en roofvogels kun je naast de weg in de berm aantreffen.
Helaas is wel altijd het gevaar en ook de werkelijkheid, dat er veel verkeersslachtoffers zijn. Vooral in de maanden dat de vogels gaan paren zie je regelmatig een overleden vogel op of naast de weg liggen. Een treurige bedoening zo in het begin van de lente.

5. Amfibieën
Naast de meeste bermen ligt ook een sloot. Ideaal voor de amfibieën. Zij gedijen goed in sloten en waterkanten die bedekt zijn met verschillende soorten planten. En laat die berm nu niet alleen een walhalla zijn voor fotografen; het is voor de kikkers en padden een heerlijk buffet van insecten! Zij zijn dol op ongewervelden zoals spinnen, mieren en slakken. De salamanders genieten op hun tijd weer van het kikkerdril en de muggenlarven. Een mooie biodiversiteit die zichzelf in stand houdt.
Wil je op zoek naar deze amfibieën, dan is geduld gewenst. De salamanders kun je het beste waarnemen in het paarseizoen, maart tot en met juni. Ze zijn dan dag en nacht actief. De kans is dus aanzienlijk groter om de salamanders in die tijd, in of buiten het water, aan te treffen. Kikkers en padden zijn over het algemeen makkelijker te vinden en te fotograferen. Zij warmen zich graag op in het zonnetje, benader ze rustig en gebruik bij voorkeur een telelens.

6. Planten
Zonder planten geen dieren. Niet alleen vanwege de zuurstof die planten produceren, maar ook vanwege het voedsel wat zij aanbieden aan allerlei dieren. Denk hierbij aan stuifmeel voor bijen of waardplanten voor vlinders. Doordat er steeds minder en efficiënter gemaaid wordt, krijgen ook planten en bloemen de kans om zich te verspreiden en te ontwikkelen.
In veel bermen kun je onder andere de volgende soorten aantreffen: klaprozen, korenbloem, rode klaver en vingerhoedskruid. In elke berm groeien weer andere soorten, het loont dus om meerdere bermen af te struinen opzoek naar diverse soorten bloemen en planten.

Zoek een berm die redelijk beschut ligt, pal naast de weg kan gevaarlijk zijn. De bermen naast rustige wegen, wandelpaden of achter een geluidswal zijn prima plekken om te gaan fotograferen. Het licht kan een opgave zijn, in een berm wordt je soms belemmerd door andere factoren die niet de ideale omstandigheden bieden. Een extra uitdaging dus, dat maakt het wellicht des te leuker om een keer die berm in te duiken!
5 reacties
Leuk artikel. Inderdaad, voor bloemetjes en kleine beestjes hoef je niet ver te zoeken. Natuur is overal.
Heel erg bedankt!
Hallo waarom worden de de foto’s zo overbelicht. Vindt het zonde van de mooie foto’s.
Kwestie van smaak zou ik zeggen. Zelf hou ik wel van zulke hoog belichte foto’s met zachte kleuren.
Hoi Helga, wat leuk dat je het artikel hebt gelezen. De lichte foto’s zijn de stijl waar ik graag in fotografeer. Het is denk ik een kwestie van smaak, de 1 vindt het mooi en de ander houdt meer van andere soorten foto’s. Dat maakt fotografie zo leuk, iedereen kan er zijn/haar eigen creativiteit in uiten.