Menu

Onderdeel van Pixfactory

6 tips voor rust in je landschapsfoto’s

Ons landschap komt steeds voller te staan met menselijke creaties, hoe zorg je in je foto's dat dit niet storend is. Daarnaast hebben we zoveel mooie natuur, hoe zorg je ervoor dat het niet te druk wordt. Kortom, hoe zorg je voor rust in je landschapsfoto’s in de ‘volle’ Lage Landen? En hoe voorkom je dat het saai wordt? We geven je 6 praktische tips.
rust in landschapsfoto
Stuivend zand vormt een repeterend patroon op het strand. Fotograaf: Bob Luijks

1. Weerverdoezelaar
Ons landschap is vol, zelfs in lege landschappen gloort er altijd wel een menselijk element op de horizon. Maak dankbaar gebruik van verhullende weersomstandigheden. Vooral sneeuw en mist zijn je beste vriend.
Mist: ’s ochtends trakteren de weergoden je regelmatig op een zacht dekentje van mist. Storende elementen in de verte vervagen of verdwijnen zelfs helemaal. Voor een beetje sfeer of rust heb je geen enorm dichte mist nodig, een subtiel laagje is al voldoende. Afhankelijk van je positie kan de mist spectaculaire kleuren aannemen in het tegenlicht van de opkomende zon.
Sneeuw: sneeuw gaat een stapje verder dan mist, aangezien ook de storende details op de bodem onder een witte poederlaag verdwijnen. Je camera vindt die stralend witte wereld maar niks met grauwe foto’s tot gevolg. Je moet daarom ruim overbelichten. Het mooiste moment is wanneer de sneeuw zelf valt. Alle vlokken vervagen dan namelijk de achtergrond, zoals ook de mist dat doet, alleen dan met een extra grafisch effect. Met al dat wit ligt saaiheid wel op de loer. Lees verder onder punt 5 hoe je dat voorkomt.

Slechts een dun bandje mist. Doordat de zware dennen zo gescheiden worden van de rest, ontstaat veel rust. Fotograaf: Bob Luijks

2. Kader
We proberen vaak heel veel in één foto te proppen. Daardoor weet je oog niet meer waar het naar moet kijken. Zoom eens in op het meest markante deel van het landschap. Heb je de rest echt nodig om je verhaal te kunnen vertellen? Dit geldt overigens ook voor de lucht. Is die saai, besteedt er dan weinig of zelfs helemaal geen aandacht aan.

Waarom de gehele boom tonen als het meest markante deel de onderzijde is? Bijkomend voordeel is dat de lucht ontbreekt en zo ook niet kan afleiden. Fotograaf: Bob Luijks

3. Spiegeltje
In ons deel van de wereld zijn we gezegend met een flinke hoeveelheid water: poelen, sloten, beken, meren, rivieren, de zee en de vele regenplassen die achterblijven na een mals buitje. Zeker op windstille momenten vormen ze perfecte spiegels, waardoor je ineens dubbelziet. Deze herhaling zorgt direct voor veel rust. Het feit dat water (meestal) licht is, schept ruimte en daarmee nog eens extra rust.

Op een windstille ochtend functioneert water als een perfecte spiegel. Fotograaf: Bob Luijks

4. Herhaling
Wat voor water geldt, geldt ook voor andere situaties. Ga op zoek naar repeterende vormen in het landschap. Menselijke elementen, zoals lanen, kun je niet missen, maar ook in de natuur vind je volop herhaling. Herhaling zorgt voor herkenning en daarmee rust.

Stuivend zand vormt een repeterend patroon op het strand. Fotograaf: Bob Luijks

5. Voorgrond
In mijn landschapsfoto’s draai ik de zoektocht naar een interessante compositie vaak om. Ik zoek eerst naar een interessante voorgrond en bekijk dan hoe ik deze kan combineren met de achtergrond. Zeker in de ‘traditionele’ groothoeklandschapsfoto kun je niet zonder krachtige voorgrond. Dit kan van alles zijn, zolang het maar afwijkt van de rest en daarmee opvalt, zoals een polletje gras in de heide of een kei in een beek. Het is natuurlijk helemaal mooi meegenomen als dat element in de voorgrond richting geeft/verwijst naar de meest markante elementen in de achtergrond. Een sterk voorgrond element geeft veel om naar te kijken en biedt het oog daardoor een rustpunt. De achtergrond mag daarmee verhoudingsgewijs wat drukker zijn.

Een krachtig voorgrond element biedt het oog houvast. Fotograaf: Bob Luijks

6. Voorkomen is beter dan genezen
In een landschapsfoto hangt het soms af van de kleinste details. Probeer er in een bos bijvoorbeeld voor te zorgen dat de meest markante bomen elkaar niet overlappen. Ander voorbeeld: zorg ervoor dat de boomkroon van een boom in een open landschap vrij boven de horizon hangt en deze niet doorsnijdt. Kijken, kijken en nog eens kijken dus!

De takken raken de bomen in de achtergrond NIET, een klein, maar essentieel detail. Fotograaf: Bob Luijks

 

 

4 reacties

  1. Mooie, bondige en informatieve uiteenzettingen en tips, ’t blijft kijken en nog eens kijken 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Mooie, bondige en informatieve uiteenzettingen en tips, ’t blijft kijken en nog eens kijken 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: