HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

6 vrouwelijke fotografen op Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. (Bron: Wikipedia)

Internationale Vrouwendag

Geen zorgen, ik ga het hier niet hebben over vrouwenrechten binnen de natuurfotografie. Dat zit wel goed!
Wel wil ik op deze speciale dag even mijn licht laten schijnen op de vrouwelijke natuurfotografen onder ons, want die zijn er! En het gaat goed met ze.

Vrouwen in de natuurfotografie; jarenlang was het een zeldzaam fenomeen, een beetje de Rode Lijst Soort onder natuurfotografen, waarvan maar hoogst zelden een exemplaar werd waargenomen.  De laatste jaren is dat aan het veranderen en je ziet ze steeds vaker in het veld. Of het nu komt doordat vrouwen stoerder worden of de camera’s lichter, géén idee.
Maar de toename van vrouwelijke natuurfotografen lijkt een feit. En dat is mooi, want in mijn – uiteraard geheel objectieve- mening doen vrouwen het goed. Ze zijn nog steeds een minderheid, maar kijk eens wat die minderheid presteert. Onder onze vrouwelijke collegae bevinden zich statistisch gezien uitzonderlijk veel toppers. Vrouwen met ballen, die met kop en schouders boven het gladgestampte veld uitsteken.

Enkelen werden al uitgebreid gelauwerd in de rubriek Portfolio. Het afgelopen jaar werden hier 6 vrouwelijke fotografen in het zonnetje gezet, tegenover 20 mannelijke collega’s.
6 maar? Ja, 6! Aangezien vrouwen in de natuurfotografie weliswaar in aantal toenemen, maar nog steeds een schaars goed zijn, waar toch net iets zuiniger mee omgesprongen dient te worden.
Dit gezegd hebbende; kwaliteit boven kwantiteit, want de 6 ondergenoemde dames zijn zeker niet de minsten…..

1. Andrea Gulickx

Andrea Gulickx

Bij Andrea Gulickx krijg je de onderwerpen niet in hapklare brokken voorgeschoteld. Schijnbaar ongehinderd door vastgeroeste regels over scherpte en onscherpte volgt Andrea haar eigen weg.

 

In starlight
In starlight Fotograaf: Andrea Gulickx

2. Marianne Brouwer

Marianne BrouwerProfessionele schoonheid en aantrekkelijke dramatiek gaan hier hand in hand en dit maakt dat je kijkt, nóg eens kijkt en blijft kijken…

 

Duivelsbidsprinkhaan (Idolomantis Diabolica)
Duivelsbidsprinkhaan (Idolomantis Diabolica) Fotograaf: Marianne Brouwer

3. Karin Broekhuijsen

Karin BroekhuijsenHoe bijzonder is het, als het je lukt om te midden van 400.000 natuurfotografen zélf een uniek fenomeen te worden..?

 

Hollende paarden in een sneeuwbui - Eerste prijs Natuurfotopassie (onderwerp winter)
Hollende paarden in een sneeuwbui Fotograaf: Karin Broekhuijsen

4. Hennie van Heerden

Hennie van HeerdenHerten zwemmen voor haar neus het dampend kanaal over, een ree staat stil in precies dat ene straaltje licht en cheeta’s poseren als volleerde modellen keurig op een rijtje. Waar Hennie is, the magic happens….

Phantom
Phantom Fotograaf: Hennie van Heerden

5. Loulou Beavers

Loulou Beavers in een ijsgrotHaar fotowereld is er één waarvan je zou wensen dat het in het echt zo was: zo liefelijk, zacht en sprookjesachtig.

Tree decoration, Putten
Tree decoration, Putten Fotograaf: Loulou Beavers

 

6. Ingrid Vekemans

Ingrid VekemansHet meest bekend is ze om haar Afrika foto’s, maar laat Ingrid ook maar lekker schuiven met macro en sfeerfotografie, ook dat gaat haar erg goed af.

Damsel Party
Damsel Party Fotograaf: Ingrid Vekemans

Zelf heb ik uiteraard nog wel een aardige lijst achter de hand, voor toekomstige portfolio’s, maar waar ik ook wel heel benieuwd naar ben…. welke vrouwelijke fotografen volgens jou zeker een plek in de rubriek Portfolio verdienen. Welke dames ben ik nog vergeten en verdienen absoluut een plek hier?

Deel dit artikel


27
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. I think the nature photographs on this site are astounding. I am a lecturer and photographer and am setiing up a women’s photoschool in Amsterdam Zuidoost. I would like to invite the photographers to contact me if they are interested in teaching women from diverse backgrounds. I am looking for Dutch speakers but other languages are welcome!

 2. Wat een prachtige foto’s van deze topfotografen! En wat een eer om mezelf hier en daar in een reactie tegen te komen.
  Ik zou willen aanvullen Misja Smits, Loes Belovics en Frensis Bol . En jijzelf tuurlijk 😉

  1. Bedankt Judith, voor jouw lijstje (en compliment), volgens mij moet ik zo weer eventjes vooruit kunnen! 😀

 3. Door Margriet Wentink op 9 maart 2016 om 02:38

  Misja Smits, Loes Belovics, Sandra Bartocha zijn wat mij betreft ook zeer inspirerende vrouwen die in het lijstje mogen worden opgenomen.

  1. Dank je, Margriet. Sandra Bartocha is Duits, maar zeker één van de betere vrouwelijke natuurfotografes!

  2. Wat een eer om hier tussen toppers als Misja Smits en Sandra Bartocha genoemd te worden!

 4. Misja Smits, Wil Mijer, Judith Borremans, Heike Odermat, Nel Talen, Loes Belovics, Trui Heinhuis en Frensis Bol

  1. Dank je, een mooi lijstje!

 5. Door Ian Velthuis op 8 maart 2016 om 14:44

  Mooi keuze, prachtige beelden. Ik ben fan van Marianne Brouwer, de belden van Ingrid Vekemans had ik nog niet gezien maar spreken me ook erg aan.

  Franka Slothouber maakt van vogelportretten iets bijzonders.

  1. Franka maakt inderdaad hele goede vogelfoto’s!

 6. Misja Smits is een goede kandidaat

 7. Door Nelleke Snijders op 8 maart 2016 om 09:35

  Mijn verzoek, Nel Talen en Heike Odermatt

  1. Dank, goede kandidaten!

 8. Door peter wijn op 8 maart 2016 om 09:30

  De tijd dat baardige mannen de natuurfotografie domineerden is voorbij: hoera!
  Misja Smits

  1. Hahaha, ja gelukkig wel. Al is een leuke hipster zo her en der natuurlijk best welkom 😀

   1. Door peter wijn op 8 maart 2016 om 11:11

    Het voordeel is dat er ook iets losser met regeltjes wordt omgesprongen. Je gaat een dame nu een keer niet vertellen dat ze het niet scherp ziet. In potentie baardige mannen komen ook meer en meer uit de kast en bevrijden zich van het regeltjesjuk: juist belicht, 2/3 regel, rechte horizon, licht in de rug, etc… Al heb ik langzaam het idee dat creativiteit een nieuwe verplichting wordt. Voor mannen dan…

    1. Hoewel creativiteit en verplichting natuurlijkw at moeizaam samen gaan, ben ik er wel voor dat creativiteit een wat belangrijker rol gaat vervullen. Niet alleen in fotografie is creativiteit een welkome aanvulling, maar in het hele leven wat mij betreft…:D

     1. Door Peter Westerik op 9 maart 2016 om 19:47

      Toch weer een vervolg op de rode draad van de creapixperience: foto’s maak je met gevoel en niet met je hoofd. Bijkomend voordeel: fotograferend mannelijk Nederland kan de baard weer gewoon scheren. Ziet er ook beter uit 😉

      Maar inderdaad: Misja met stip die top5 in!

 9. Hanneke Dallmeijer, idd Trui Heinhuis, Nel Talen, Carole Deschuymere, Judith Borremans, Yvette van Bommel, enz enz enz. Er zijn heel veel goede vrouwelijke fotografen te vinden!!

  1. Dank Hennie, voor een mooi lijstje! En er zijn er inderdaad best veel, maar zoals gezegd zijn ze nog net iets zeldzamer, dus nieuwe suggesties voor mn ‘verzameling’ zijn zeker welkom! Tnx 😀

 10. Door Andrea Gulickx op 8 maart 2016 om 08:36

  Jezelf, Trui Heinhuis.

  1. Eens! (die tweede dan :D)

 11. Wat dacht je van Roeselien Raimond? 🙂
  Groet Loes

  1. Haha…en dan heel droog en beschouwend een artikel over mezelf schrijven…? 😛
   Maar dank voor je compliment, Loes 😀

 12. Door Jannie Trouwborst op 8 maart 2016 om 08:00

  Anja Zwanenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *