-
Bloemen en bloesem
Diverse struiken en bomen komen langzaamaan weer in bloei. Daarnaast zijn de bosanemonen, blauwe druifjes en andere stinzenplanten volop aanwezig. Ideaal om een dagje neer te ploffen met je camera in een park of in de tuin bij jou in de buurt.

-
Mos
In de bossen is nog volop mos te vinden. Wanneer je de bloemen en planten beu bent kun je altijd opzoek gaan naar verschillende soorten mossen. Het purpersteeltje is een voorbeeld van een erg fotogenieke soort onder de mossen.

-
Hazen
Vanaf februari begint de rammeltijd voor de hazen. Je kunt ze dan veelvuldig zien in weilanden, bosgebieden of heidegebieden. Omdat de hazen enorm druk zijn met het veroveren van het vrouwtje, zijn ze niet bezig met hun omgeving. Perfecte omstandigheden dus om vanaf een afstand het spektakel van het boksen, rennen en omrollen, te fotograferen.

-
Grutto
Inmiddels zijn de eerste grutto’s weer gearriveerd in Nederland. In de wintermaanden verblijven ze veelal in West-Afrika. Na een lange reis verzamelen ze zich eerst in grote groepen rondom ondiepe plassen en drassige weilanden. Van daaruit vetrekken ze naar hun broedplekken. De enorme groepen grutto’s zijn erg indrukwekkend om te zien en te beleven. Het is onze nationale vogel die het erg moeilijk heeft in Nederland, wees dus erg voorzichtig en hou voldoende afstand wanneer je deze prachtige vogels gaat fotograferen.

-
Hommels en bijen
De insecten laten zich steeds meer zien nu het voorjaar echt bijna gaat beginnen. Hommels die zich vol snoepen met de nectar van onder andere krokussen zijn een makkelijk onderwerp om te fotograferen. Ook de bijen laten zich steeds meer zien en beginnen met het verzamelen van nectar van diverse bloemen, planten en bomen.

-
Springstaartjes
Bij springstaartjes denk je wellicht vooral aan het najaar. In de herfst en winter zijn ze ruim aanwezig. Maar ook in het vroege voorjaar kun je ze nog volop fotograferen. Wellicht is het een leuke uitdaging om ze meer in een lentesfeer te fotograferen.

-
Futen
De baltsperiode van de fuut begint weer bijna. Het dansritueel van de futen is prachtig om te aanschouwen. Probeer vanaf een laag standpunt te fotograferen en ‘dring’ je niet op, geduld is hier een must. Mocht je nog een stap verder willen gaan, dan kun je met een drijfhut het water op. Hou er wel rekening mee dat het water nog ijskoud is! De ochtenden en avonden zijn de beste tijden van de dag om de futen te fotograferen, ’s morgens vroeg heb je nog kans op mist waardoor de foto nog meer sfeer krijgt.
