7 goedkope accessoires voor creatieve macrofotografie 

Macrofotografie is enorm veelzijdig. Omdat het onderwerp relatief klein is, kun je best veel naar je hand zetten. Je kunt dan ook helemaal los gaan met het maken van creatieve foto's. De achtergrond verander je in een handomdraai. Ook maak je zelf gemakkelijk regen of dauw in je foto. Hier een lijstje met 7 accessoires om je creativiteit de vrije loop te laten. De meeste zul je zelfs al in huis hebben of tik je voor een prikkie op de kop.
Het gebruik van accessoires in macrofotografie. Fotograaf: Wendy de Waal

1. Gekleurd karton

De achtergrond kun je bij macrofotografie helemaal zelf bepalen. Natuurlijk staat een paddenstoel of plantje op een vaste plek, maar je zet er zelf heel gemakkelijk een gekleurde achtergrond achter. Koop een paar vellen karton in kleuren die je mooi vindt. Karton werkt beter dan gewoon papier, omdat het dikker en steviger is en dus beter blijft staan. Het is ook heel leuk om glitter karton te gebruiken, dat geeft onder bepaalde omstandigheden een heel mooi bokeh. Gekleurde snoeppapiertjes of afgevallen boomblaadjes (vooral in de herfst liggen de kleuren voor het oprapen!) doen het ook goed als achtergrond. Als je een flitser hebt, richt die dan eens op je achtergrond en zie welk effect dat heeft.

2. Kerstlampjes

Lampjes doen het goed in de achtergrond, omdat ze voor een mooi bokeh zorgen. In ieder jaargetijde is dit leuk, maar vooral in de winter kun je hiermee spelen. Laat het eens door een stuk ijs heen schijnen en kijk wat er gebeurt. Let er wel op dat je de draad van de lampjes niet ziet lopen in je foto! 

Kerstlampjes in de achtergrond zorgen voor een leuke sfeer. Fotograaf: Wendy de Waal

3. Spiegeltje

Met een spiegeltje kun je licht reflecteren op een donker deel in de foto. Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van een paddenstoel. Maar je kunt een spiegel ook gebruiken waarvoor die bedoeld is: voor weerspiegelingen! Het geeft een heel mooi effect om je onderwerp op een spiegeltje te leggen (als dat kan natuurlijk). Meestal werkt dat nog beter als je eerst een laagje water op het spiegeltje legt. Dat geeft echt mooie reflecties. 

Een spiegeltje met wat water erop geeft een leuke weerspiegeling.- Fotograaf: Wendy de Waal

4. Plantenspuit of flesje met verstuiver

Een plantenspuit of flesje met verstuiver zijn onmisbaar om zelf dauwdruppels of regen te maken. Met een paar ‘dauwdruppels’ uit een flesje, geef je net wat meer sfeer aan die bloem of aan dat blad. De foto krijgt een heel andere uitstraling door die paar druppels water. Een foto van alleen een grasspriet is meestal saai, maar als er op die grasspriet een waterdruppel ligt, wordt het al een stuk interessanter.

De druppel water op het madeliefje maakt de foto interessanter. Fotograaf: Wendy de Waal

Je kunt een plantenspuit ook gebruiken om zelf regen mee te maken in je foto. Je hebt hier wel een flitser voor nodig. Die zet je achter het onderwerp en laat je richting de camera flitsen (maar niet recht erin). Als je dan spuit met de plantenspuit en het flitslicht door de druppeltjes heen schijnt, lijkt het net of het regent. Afhankelijk van de sluitertijd die je gebruikt, zie je de regen als strepen of bolletjes. Het vergt wel wat oefening en timing om het te laten lukken, maar het is zeker leuk om een keer te proberen.

De regen is zelf gemaakt, door met een plantenspuit water te sproeien achter het slakje en dat te belichten met een flitser. Fotograaf: Wendy de Waal

5. Aluminiumfolie

Aluminiumfolie kan het licht reflecteren en je kunt dit dus gebruiken als reflector. Het werkt prima als budgetoplossing voor wat extra licht en het weegt niks, dus je neemt het makkelijk mee op pad. Je kunt het ook achter je onderwerp neerleggen voor een rustigere achtergrond of om water schitteringen na te bootsen. Aluminiumfolie is een goedkoop alternatief voor een reflectiescherm.

6. Boterhamzakje

Een boterhamzakje kun je vlak voor je lens houden om een zachte voorgrond te creëren. Hiermee maak je een beetje een dromerige sfeer. De truc is om het zakje een beetje te verkreukelen en een zo groot mogelijk diafragma te gebruiken. Anders zie je het zakje te scherp in beeld. Ook hiervoor geldt weer dat je een beetje moet oefenen.

7. Soldeerhulp of ‘derde hand’

En soldeerhulp of ‘derde hand’ is maar een ‘raar klemding’, maar het is echt super handig en vergelijkbaar met een Plamp. Al je googelt op “soldeer flexibele helpende (of extra) handen” kom je er zeker op uit. Dit ding heeft een aantal bewegende armen, die je in iedere houding neer kunt zetten. Aan het uiteinde van elk armpje zit een klemmetje. Je klemt nu heel gemakkelijk je achtergrond karton vast, zodat het op de goede plek blijft staan. Je kunt dat met 1 of 2 klemmetjes doen, afhankelijk van de stugheid van het papier of van de wind. Met een ander klemmetje, zet je je onderwerp vast (ook handig als het waait). En dan heb je ook nog klemmetjes over om eventueel irritante sprietjes uit beeld te houden. Het is serieus onmisbaar dit rare klemding!

Het ‘rare klemding’ in actie. Twee klemmetjes houden een karton als achtergrond vast en in het voorste klemmetje een blaadje met daarop een insect. Fotograaf: Wendy de Waal

 


Ben je nog op zoek naar andere accessoires voor macrofotografie? Lees dan ook dit artikel eens: 10 onmisbare accessoires voor macrofotografie.

Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: