Menu

Onderdeel van Pixfactory

7 tips voor close-up fotografie met je telefoon

De lente is nu echt begonnen. De bloemen bloeien, libellen, zweefvliegen, hommels en andere insecten zijn al in groten getale aanwezig. Wanneer je bewust op pad gaat voor close-up/macrofotografie heb je je camera en macrolens (of telelens) altijd wel bij de hand. Maar wat nu als je ergens bent en je hebt je camera eens niet bij je en je ziet ineens iets met je fotografisch oog dat je echt moet vastleggen? Dan gebruik je toch gewoon je mobiele telefoon! De meeste mensen lopen tegenwoordig standaard met een mobiele telefoon op zak en maken foto’s van alles wat ze leuk vinden. Dus waarom dan ook geen close-up foto's? In tegenstelling tot het maken van normale foto's of landschapsfoto's, zijn er bij close-up foto's een aantal punten die je in acht moet nemen. In deze tutorial geef ik je een aantal tips om close-up fotografie met behulp van je mobiel te vergemakkelijken.
Macrofotografie met je telefoon
Paringswiel van het lantaarntje. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

1. To zoom or not to zoom

De eerste tip en meteen één van de belangrijkste om te weten: het eerste waar je aan zult denken bij close-up fotograferen met je telefoon is inzoomen op je object, zodat het lekker groot in beeld komt. Dat klopt natuurlijk ook, maar daar zit een groot nadeel aan. Het inzoomen gaat namelijk ten koste van de beeldkwaliteit. Waarom?

Je hebt 2 verschillende manieren van inzoomen: optisch en digitaal.

  • Bij optisch inzoomen zorgen lenzen van de camera voor de vergroting van het object. Op deze manier vergroot je zonder kwaliteitsverlies.
  • Bij digitaal inzoomen, wat bij mobiele telefoons gebeurt, wordt een deel van de foto vergoot. Dit gaat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Naarmate je verder digitaal inzoomt, des te meer kwaliteitsverlies je zult hebben.

 

Ook telefoons met een speciale macrostand maken gebruik van digitaal inzoomen. Er zijn nu zelfs telefoons die naast de standaardlenzen (groothoek/telelens) ook een macrolens hebben. Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar het nadeel is dat deze lenzen dan weer minder megapixels hebben dan de andere lenzen en dat komt de kwaliteit ook niet ten goede. Dus zoom niet te ver in. Op je mobiele schermpje ziet je close-up er misschien mooi uit, maar als je de foto terugkijkt op je computer zul je het kwaliteitsverlies zien bij té ver inzoomen. Zelf vergroot ik niet verder dan 2x, ondanks dat mijn iPhone een 12mp sensor heeft. Soms is het dan nog beter om de foto achteraf te croppen bij een lage vergroting.

Standaard vergroting 1x (onbewerkte foto van een Iphone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Vergroting 2x. Aardige onscherpte in de achtergrond, maar de kwaliteit is al iets minder (onbewerkte foto van een iPhone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Vergroting 10x, lijkt me duidelijk wat er gebeurt met de kwaliteit (onbewerkte foto van een iPhone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

2. Afstand

Nu we weten dat te ver inzoomen een negatief effect heeft op de kwaliteit van de foto, betekent dit dat je dichter op je onderwerp moet gaan zitten. Bij grotere onderwerpen, zoals bloemen of vlinders, kun je nog een redelijke afstand houden om deze in beeld te krijgen. Bij kleinere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld insecten, zul je er echt dicht op moeten gaan zitten, waarbij de kans groot is dat deze vluchten als ze je zien aankomen. Maar niks is onmogelijk, want door een rustige benadering kun je zelfs de insecten vastleggen, zonder extreem in te zoomen. Een voordeel van dichter op je onderwerp gaan zitten, is dat de achtergrond ook wat onscherper wordt.

3. Focus

Wanneer je dicht op het onderwerp zit, merk je al snel dat de focus best klein is en dan ook nauwkeurig moet gebeuren. Het nadeel van een mobiele telefoon is dat deze automatisch focust, dus wanneer je maar iets beweegt of het onderwerp beweegt door de wind zal het focuspunt veranderen. Nu is dit op te lossen door het focuspunt vast te zetten. Wanneer je met je vinger op het scherm het focuspunt bepaald, dan hou je dit even wat langer vast. Het focuspunt wordt dan vastgezet. Dan is het nog een kwestie van naar voren of achteren bewegen met de telefoon tot het onderwerp scherp in beeld staat om af te drukken.

Een lantaarntje bij een 2x vergroting op afstand van ca. 10cm (onbewerkte foto van een iPhone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Hetzelfde lantaarntje bij 2x vergroting , afstand nu ca. 5cm. De achtergrond is nu wat onscherper en het lantaarntje wat groter in beeld (onbewerkte foto van een iPhone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

4. Stabiliteit

Vaak zijn de onderwerpen laag bij de grond. Zorg dan dat je een zo stabiel mogelijke houding aanneemt. Liggen op de grond, ellebogen op de grond, ergens tegen aan leunen of je adem inhouden tijdens het afdrukken helpen allemaal om je eigen beweging te minimaliseren. Ook een klein statief kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld een Gorillapod.

5. Ontspanknop

Gebruik de volumeknoppen op de zijkant van je telefoon om de foto te maken in plaats van de knop op je scherm. Ook de timer van de camera of dus de volumeknopjes van je koptelefoon (een handige remote) kunnen dienen als ontspanknop.

6. Burst-modus

Heb je ondanks je stabiele houding toch nog trillende handen of heb je last van de wind, dan biedt het schieten in de burst-modus uitkomst. Wanneer je de ontspanknop wat langer ingedrukt houdt, zal je meerdere foto’s achter elkaar maken. Na het maken van een serie foto’s (vaak 10 foto’s) is het dan handig om hieruit de beste foto te selecteren, de rest kan dan weg. Doe dit wel thuis of op een plek waar je de close-up foto’s goed kan beoordelen. Het activeren van de burst-modus kan per merk telefoon verschillen, dus lees het even na in de handleiding of raadpleeg Google.

De burst-modus kwam hier goed van pas. Deze actieve citroenpendelvlieg zat op een, door de wind, bewegelijk margriet (vergroting 2x, onbewerkte foto van een iPhone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

7. Schoonmaken

Een laatste kleine tip, vergeet niet om regelmatig je lensjes van de telefoon schoon te maken. Deze kunnen snel vies worden door het aanraken met je vingers, stof of wanneer je je telefoon ergens neerlegt.

Aan de hand van deze tips zou je nu mooie close-up foto’s kunnen maken met je telefoon. Natuurlijk wil iedereen meteen de kleinste onderwerpen vastleggen, maar begin eerst om op wat grotere statische onderwerpen te oefenen. Heb je de smaak te pakken dan kun je een stap verder gaan. Wanneer je deze tips onder de knie hebt, is het mogelijk om zelfs macrofotografie te gaan doen met je telefoon, maar hoe dat zit vertel ik in de volgende tutorial.

Voor nu eerst veel plezier met fotograferen en onthoud: oefenen baart kunst, zolang je er ook plezier aan beleeft. Want natuur is in eerste plaats genieten!

Je kunt natuurlijk ook creatief te werk gaan (vergroting 5x, onbewerkte foto van een iPhone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Spelen met close-up en de achtergrond meenemen in het beeld (vergroting 2x, onbewerkte foto van een iPhone XS max). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

 


Wil je meer weten over macrofotografie lees dan dit artikel: Alles wat je moet weten over macrofotografie.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

6 reacties

  1. Kort en bondige uitleg waar iedereen, die de camera van de smartphone gebruikt zeker wat aan heeft. Ook ik gebruik met de IPhone XS vaak de “portretmodus” voor macrofoto’s. Je hebt dan de mogelijkheid een diafragma instelling te gebruiken.

    1. Dank je Koen voor je reactie.

      De portretmodus is zeker een mooie optie, maar zoals ik hieronder ook al schreef, die modus heeft een minimale afstand tot het onderwerp nodig voordat er een onscherpe achtergrond wordt gecreëerd. Ik zelf gebruik deze modus dus niet omdat ik vaak tot enkele centimeters op het onderwerp zit, maar een goede tip voor mensen om dit een te proberen.

      Gr. Jeffry

  2. Veel telefoons hebben tegenwoordig een ‘portretmodus’. Dat zorgt voor een wazige achtergrond. En dat is weer voor macrofotografie een fijne instelling. Ik gebruik deze optie vaak.

    1. Hallo Hans,

      Idd, er bestaat tegenwoordig ook een portretmodus. Het enige nadeel is dat je een minimale afstand tot je onderwerp moet hebben, voordat je een wazig achtergrond gecreëerd krijgt. Die afstand is vaak groter dan het kleine onderwerp(waar je dicht op moet zitten) wat je dan vaak wilt vastleggen is mijn ervaring.

      Maar gebruik zeker die optie als het voor jou werkt.

      Gr. Jeffry

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Kort en bondige uitleg waar iedereen, die de camera van de smartphone gebruikt zeker wat aan heeft. Ook ik gebruik met de IPhone XS vaak de “portretmodus” voor macrofoto’s. Je hebt dan de mogelijkheid een diafragma instelling te gebruiken.

    1. Dank je Koen voor je reactie.

      De portretmodus is zeker een mooie optie, maar zoals ik hieronder ook al schreef, die modus heeft een minimale afstand tot het onderwerp nodig voordat er een onscherpe achtergrond wordt gecreëerd. Ik zelf gebruik deze modus dus niet omdat ik vaak tot enkele centimeters op het onderwerp zit, maar een goede tip voor mensen om dit een te proberen.

      Gr. Jeffry

  2. Veel telefoons hebben tegenwoordig een ‘portretmodus’. Dat zorgt voor een wazige achtergrond. En dat is weer voor macrofotografie een fijne instelling. Ik gebruik deze optie vaak.

    1. Hallo Hans,

      Idd, er bestaat tegenwoordig ook een portretmodus. Het enige nadeel is dat je een minimale afstand tot je onderwerp moet hebben, voordat je een wazig achtergrond gecreëerd krijgt. Die afstand is vaak groter dan het kleine onderwerp(waar je dicht op moet zitten) wat je dan vaak wilt vastleggen is mijn ervaring.

      Maar gebruik zeker die optie als het voor jou werkt.

      Gr. Jeffry

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: