Menu

Onderdeel van Pixfactory

8 keer creatief met bosuil

De Bosuil is de meest voorkomende uil in Nederland en Europa, grote kans dat je deze uilensoort wel eens gezien of gehoord hebt.
De bosuil is een standvogel die zomer en winter bij zijn broedplaats blijft. Fotograaf: Thijs Glastra

De bosuil

Bosuilen broeden meestal in boomholtes en hebben vaak gedurende een groot deel van het jaar een vaste plek waar ze overdag zitten om de periode met daglicht te overbruggen. Dat maakt het een soort die op zich redelijk goed te fotograferen is, indien je een bosuil weet te zitten uiteraard, want je kijkt er erg makkelijk overheen!

Projectmatig te werk

Als je dan eenmaal een plek weet waar een bosuil zit, is het aan de fotograaf om er wat moois van te maken. Een ‘standaard’ portretje is snel geschoten, maar wat moet je daarna? Afgelopen jaar ben ik geregeld op bezoek geweest bij twee verschillende bosuilen bij mij in de omgeving. Een projectje waarbij de seizoenen in eerste instantie een belangrijke rol moesten spelen, maar al gauw maak je nog veel meer verschillende beelden. Het blijft een uitdaging om te vernieuwen in de beelden, een kwestie van veel op pad onder verschillende omstandigheden in verschillende seizoenen! Zie hier 8 manieren om de bosuil te fotograferen.

1. Standaard bosuil

Het standaard portretje is snel geschoten. Alhoewel, de bosuil zit overdag meestal te dutten in een boomholte, met de ogen gesloten. Deze bosuil staat er echter om bekend dat hij de ogen regelmatig open heeft, voor de foto toch wel leuk want ze hebben prachtige grote donkere ogen!

Standaard bosuil
Standaard bosuil. Fotograaf: Thijs Glastra

2 Herfstbosuil

De meeste bladeren waren al van de bomen gevallen, maar er hingen nog wat fraai oranje gekleurde bladeren. Door me op een afstandje op te stellen, fotograferend door een tak met enkele blaadjes en met wat blaadjes in de achtergrond kreeg ik dit subtiele herfstplaatje van de Bosuil.

Herfstbosuil
Bosuil met subtiele herfstkleuren. Fotograaf: Thijs Glastra

3 Winterbosuil

Afgelopen winter hebben we enkele dagen met veel sneeuw gehad in de omgeving. Deze bosuil zat precies in de wind waardoor deze de volle laag had gekregen. Het verbaasde me dat hij ondanks het weer toch in de opening van de holte zat. Ietwat verkleumd, dat wel…

Winterbosuil
Winterbosuil. Fotograaf: Thijs Glastra

4 Voorjaar-/zomerbosuil

In mei was het blad inmiddels geheel doorgekomen, in deze periode op zijn mooist qua kleur; lekker fris groen! Perfect voor een voorjaars-/zomerfoto. Ik ben op een afstandje gaan staan, heb een dichte struik opgezocht en vervolgens heb ik de bosuil door een klein doorkijkje gefotografeerd. Een mooie groene waas was het resultaat.

Voorjaar-/zomerbosuil
Voorjaar-/zomerbosuil. Fotograaf: Thijs Glastra

5. Mysterieuze bosuil

Een grauw beeld met enkel de kleuren van wat blaadjes en de bosuil. Het resultaat van door een dichte takkenbende fotograferen tijdens grauw, bewolkt weer. Dat de bosuil precies even mijn kant op keek was een mooie bonus.

Mysterieuze bosuil
Mysterieuze bosuil. Fotograaf: Thijs Glastra

6. Low-key bosuil

Op het laatste moment van de dag viel het zonlicht precies nog even op de bosuil. Door flink onder te belichten kwam de bosuil mooi uit in de donkere setting. Het effect is nog wat versterkt in Photoshop.

Low-key Bosuil
Low-key opname van de bosuil in het avondzonnetje. Fotograaf: Thijs Glastra

7. Dubbelopname bosuil

Dit jaar heb ik kennis genomen van het feit dat ik met mijn body ook dubbelopnames kon maken. Dit heb ik een keer uitgeprobeerd bij de bosuil, er zit nog veel ruimte in voor verbetering, maar het effect van de scherpe bladeren en de scherpe bosuil in een beeld geeft weer een geheel andere foto van deze soort!

Dubbelopname Bosuil
Dubbelopname van de bosuil. Fotograaf: Thijs Glastra

8 “Kiekeboe”-bosuil

Terwijl ik op een afstandje stond foto’s te maken van de bosuil, kwam een tweede bosuil, achtervolgd door vier gaaien, de boomholte ingevlogen. Een tijd lang was er niks meer te zien, maar na een tijd gewacht te hebben kwamen heel voorzichtig twee oogje over de rand van de boomholte naar boven. Hier was inmiddels het gehele koppie weer zichtbaar, een leuk gezicht, sympathieke koppies hebben ze!

Kiekeboe Bosuil
“Kiekeboe”-foto van de bosuil. Fotograaf: Thijs Glastra

Nog veel meer mogelijkheden…
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals tegenlicht, zwart-wit, in de regen, etc…. Die foto’s moeten nog gemaakt worden en er is daarnaast nog meer dan genoeg ruimte voor verbetering natuurlijk. Hoe dan ook, het is erg leuk om zo bezig te zijn met één soort; je gaat steeds weer op pad met het doel om met andere foto’s terug te komen, waardoor je een onderwerp heel anders benadert. Een aanrader zou ik zeggen!

 

10 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

10 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: