Menu

Onderdeel van Pixfactory

8 nuttige natuurfotografie apps

Met de komst van de smartphone kwamen ook de verschillende apps (oftewel applicaties) die het leven van de smartphonegebruiker makkelijker en leuker maken, al zijn de meningen daar nogal over verdeeld.
Natuurfotografie apps Roeselien

Natuurfotografie apps

Hoe dan ook, de moderne natuurfotograaf kan eigenlijk niet meer zonder enkele natuurfotografie apps op zijn/haar telefoon. Het ontbrak tot nu toe aan een lijstje met apps op de site van natuurfotografie.nl , vandaar dat ik mijn eerste lijstenbrij aan dit onderwerp waag. Het overzicht is vooral een mengelmoes van apps die ik zelf gebruik. Geen enkele pretentie dat dit de gouden lijst van apps is die je moet gebruiken. Grote kans dat je van bijna iedere app ook nog een vergelijkbare variant kan vinden in de App Store of bij Google Play. Het is daarom zeker niet de bedoeling om een compleet overzicht te geven, maar met de onderstaande opsomming heb je al een aardig beeld van de mogelijkheden die de moderne techniek je biedt bij het uitoefenen van natuurfotografie. Mocht je na het lezen nog tips hebben dan zou het fijn zijn als je een reactie achterlaat bij dit artikel zodat iedereen er wat van kan opsteken.

1. Alarm Clock Xtreme and Timer

1-alarm clockHet mooiste licht, daar draait het vooral om in de fotografie. Zo jammer dat je daar erg vroeg voor uit je bed moet. Tenminste voor de uitslapers onder ons. De onmisbare app voor iedere natuurfotograaf is daarom de Alarm Clock. Mocht je slechts een app op je telefoon kunnen zetten dan zou ik deze toch zeker adviseren. Er is een vrachtlading aan Alarm Clock apps beschikbaar , kies daarom de app die jou het beste ligt. Waar je bij voorkeur je eigen favoriete melodie kan laten afspelen in plaats van door een trompet reveille gewekt worden. Mocht je toch niet kunnen kiezen, dan zou je kunnen beginnen met de eenvoudige maar prettige Alarm Clock Xtreme and Timer.

 • Geschikt voor Android
 • Gratis

Of wrijf je ogen uit bij een van de volgende apps. (Geschikt voor Android en iOS)

2. Het Weerbericht

weather radar appDramatisch weer kan mooie plaatjes opleveren. Of wil je op tijd weten wanneer je moet schuilen voor die immense plensbui? De weer-app biedt uitkomst. Moeilijk te zeggen welke app nu het beste weerbericht voorspelt. Voor mijn gevoel zitten ze er allemaal vaak naast, waarbij de ene er nog vaker naast zit dan de andere. Tip bij het uitzoeken van een weer app is om te kijken of ze het dauwpunt weergeven. Dat is een van de voorwaarden om zelf al een goede inschatting te maken of er mist op komst is. Dat geeft altijd een mooie serene sfeer aan een foto.
Ook een voorspelling van uur tot uur en met ingeven van de gewenste lokatie zijn zaken om rekening mee te houden bij de selectie van een weer-app. Zelf heb ik voor het Duitse Weer&Radar gekozen als betrouwbare app, na het lezen van vele reviews over weer-apps. Maar voor het dauwpunt en de windsnelheid val ik terug op The Weather Channel.

Weer&Radar

 • Geschikt voor Android en iOS
 • Gratis of betaald (zonder reclame)

The weather Channel

 • Geschikt voor Android en iOS
 • gratis

3. TPE

tpe appThe Photographers Ephemeris
Een bekende app waarvan de titel me lange tijd niets zei, totdat ik aan dit artikel begon. Nu wilde ik eindelijk toch wel eens weten wat Ephemeris betekent. Met het risico dat niemand dit gaat onthouden komt hier toch de definitie:

Een tabel of databestand die de berekende positie van een hemellichaam weergeeft op gelijkmatige intervallen, gedurende een bepaalde periode.

Zo, de minst belangrijke vraag is beantwoord. Maar wat doet of kan deze app eigenlijk? Met deze app kan je elke positie in de wereld laten weergeven op een datum naar jouw keuze en zien waar in het landschap de zon opkomt en weer ondergaat. Natuurlijk geldt dat ook voor je huidige locatie op het moment dat je de app, in het veld, gebruikt. Van zowel de hemellichamen; zon en maan, worden de opkomst- en ondergangstijden weergegeven. En je kan favoriete lokaties programmeren voor later gebruik. De app is nog steeds in ontwikkeling en er worden af en toe nieuwe features aan toegevoegd. De liefhebber kan een kijkje nemen op de site van de app, daar wordt alles verder uitgelegd en kan je de gewenste informatie ook gratis, als desktopversie bekijken.

 • Beschikbaar voor Android en iOS
 • 8.99 €

4. Exsate Golden Hour

exsate appDeze app is zo’n beetje de gratis tegenhanger van TPE. Exsate Golden Hour is een mooie complete app voor het opzoeken van weer en astronomische condities. Gouden- en blauwe uurtje, schemerlicht en nog meer. Zoals bij TPE kan je hier ook de stand van de zon op een kaart bekijken. Met deze app plan je je foto, rekening houdend met de zon, maanstand, sterren, daglicht, nacht, seizoen en het weer. Op elke lokatie in de wereld. Kan deels functioneren zonder internet. Als bonus heb je hiermee een app zonder advertenties in handen.

 • geschikt voor android en iOS
 • gratis

5. Maps.ME

Als fotograaf wil je natuurlijk je tripjes plannen of favoriete locaties bewaren op een (digitale) kaart.
Er bestaan diverse goede commerciële navigatiesystemen die daar op een of andere manier mee kunnen helpen. Maps.ME is een gratis app die geen continue verbinding met internet nodig heeft omdat je de gewenste kaarten vooraf gratis kan downloaden op je telefoon. Eenmaal op je telefoon kan je deze kaarten in het veld gebruiken om te navigeren. Als vervanging van de autonavigatiesystemen kan ik deze niet aanraden, daarvoor ging het al te vaak mis vanwege de onduidelijke aanwijzingen. Maar als hulp in het veld en als wandelkaart is het voor mij onmisbaar geworden.
Eenmaal ter plekke aangekomen markeer je even de locatie van je auto en dan wordt het moeilijk om de weg nog kwijt te raken. Al heb je altijd wel getalenteerde kaartlezers die een rivier niet van een snelweg kunnen onderscheiden.
Het is mogelijk om in deze app, per land, een groep markeerpunten te bewaren. Zo sla ik altijd verschillende interessante lokaties op, voorafgaande aan nieuwe reizen of dagtrips. Heb je ter plekke zin in koffie of een hamburger? Op de kaarten staan ook heel veel horecagelegenheden aangegeven. Dat is toch wel eens erg handig gebleken. En last but not least: Ook de wandelpaden staan, gestippeld, op de kaart.

 • Beschikbaar voor Android en iOS
 • gratis

6. My tide times

my tide times appZeer handig voor fotografie aan de kust of andere getijdengebieden.
Sommige getijde apps zijn specifiek voor Nederland maar met deze app kan je het tij opvragen voor vele lokaties in de wereld.

 • Beschikbaar voor Android en iOS
 • gratis

7 DOF Calculator en Hyper Focal pro

dof calculaterHyperfocale afstand

DOF Calculator

 • Beschikbaar voor Android
 • gratis

Hyper Focal Pro

 • Geen eigen website
 • Beschikbaar voor Android
 • Gratis

8. Natuurfotografie

Natuurfotografie appsEn laten we vooral die ene belangrijke app niet vergeten waar je alle nuttige en leuke informatie over natuurfotografie nog eens kan nalezen. Onze eigen app van natuurfotografie.nl Lees daar meer over op ‘Maak een app van Natuurfotografie.nl

 • Beschikbaar voor Android en iOS
 • App is gratis

Veel succes bij het uitzoeken van de apps die het beste bij je passen.
Het is niet gemakkelijk om daar in te slagen. Gratis apps gaan meestal vergezeld van reclame, dat is wel iets waar je mee moet leren omgaan. Bovenstaande apps staan, in ieder geval, al geruime tijd op mijn eigen mobiel nadat ik al diverse tegenvallende tegenhangers had getest en verwijderd.

 

 

3 reacties

 1. Dank voor de tips Jowan!

  Ook handig als je wat vaker naar boven kijkt; Stellarium Mobile Sky Map & Phases of the Moon.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

 1. Dank voor de tips Jowan!

  Ook handig als je wat vaker naar boven kijkt; Stellarium Mobile Sky Map & Phases of the Moon.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: