Menu

Onderdeel van Pixfactory

8 redenen….. waarom je geen Photo Challenge wint

Elke twee maanden is een Photo Challenge waarvan de winnaars met eervolle vermeldingen in Natuurfotografie Magazine en op de website komen te staan. Soms win je een mooie prijs en soms ben je blij als je foto in de selectie is opgenomen.

Aalscholvers vliegend in de haven van Stavoren. Foto gemaakt met lange sluitertijd en weerkaatsing van blauwe kleuren van een boot in het water. Fotograaf: Jan Boer

Maar….. helaas komen de meeste foto’s niet in aanmerking voor één van de prijzen. Wat is hiervan de reden en hoe kun je dit veranderen? Hieronder een paar tips.

Reden 1: je fotografeert niet binnen het vastgestelde thema

Foto’s die niet voldoen aan het thema komen niet in aanmerking voor de prijzen. De Photo Challenge heeft een thema die om de twee maanden wisselt. Stuur foto’s in die bij dit thema passen.

Reden 2: je houdt je niet aan de spelregels

Lees ze goed en volg ze op. Want de spelregels zijn er niet voor niets. Deze zijn gemaakt om alle fotografen gelijke kansen te geven.

Reden 3: je levert foto’s in die buiten de vastgestelde periode zijn gemaakt

Foto’s die niet aantoonbaar binnen de vastgestelde periode zijn gemaakt sluiten wij uit van prijzen. De periode dat de foto moet zijn gemaakt staat aangegeven in de voorwaarden. Belangrijk is dat dit ook zichtbaar is in de metagegevens van de foto. Zeer regelmatig worden foto’s vanuit Lightroom geëxporteerd en daarbij de metagegevens gewist. Hierdoor kunnen wij de datum van het maken van de foto niet controleren.

Reden 4: de bestandsgrootte klopt niet

Foto’s die te klein zijn aangeleverd sluiten wij uit. Veel foto’s worden ingestuurd waarvan de bestandsgrootte niet voldoet aan de vastgestelde regels. Een zeer veel voorkomend probleem is dat de fotobestanden (veel) te klein worden ingeleverd. De foto’s moeten een bepaald aantal pixels hebben om ze in het magazine af te drukken.

Reden 5: je bent niet creatief genoeg

Probeer origineel en creatief te zijn. Maar blijf binnen het thema. Verras de jury en doe iets anders. Iets wat niet standaard is heeft meer kans om te winnen.

Reden 6: je besteedt te weinig aandacht aan de ingeleverde foto’s

Selecteer bijvoorbeeld foto’s waarvan jij vindt dat die bij jou in huis aan de muur wilt hangen. Als je foto’s inlevert, neem dan de tijd om de mooiste en beste foto te selecteren. Besteed aandacht aan de bewerking.

Reden 7: de jury oordeelt anders dan jij verwacht

Foto’s die opgestuurd worden voor de Photo Challenge worden door het computersysteem anoniem gemaakt en krijgen daarbij een uniek nummer. Alle foto’s die niet voldoen aan de voorwaarden en spelregels worden standaard gewist. Alleen foto’s die binnen het thema, het tijdpad en bestandsgrootte passen komen in aanmerking voor de voorselectie. Bij de voorselectie wordt rekening gehouden met de kwaliteit en creativiteit van de foto. Hiervan wordt een short list samengesteld van maximaal 50 foto’s. De foto’s van de shortlist gaan maar de 13 juryleden (bestaande uit professionele- en amateurfotografen) die onafhankelijk van elkaar een oordeel geven over de foto’s. De foto met de meeste punten wordt de winnaar. Vervolgens wordt via een ander computersysteem de namen bij de winnende foto gezocht.

Reden 8: blijf in jezelf geloven

Vaak vindt de jury een andere foto mooier, dan is het gewoon opnieuw proberen en een volgende keer beter.


Wil je na deze tips meedoen aan de Photo Challenge “Coverfoto”: klik hier


 

Covers van Natuurfotografie Magazine.

 

Geef een reactie

2 reacties

    1. Beste H Kiewiet, de Photo Challenge is volledig anoniem en daar is van “ons kent ons” absoluut geen sprake. Dat is trouwens bij bijna alle wedstrijden het geval. Het kan helpen om je kansrijke foto’s vooraf niet op social media te plaatsen. Anders is het verrassingseffect voor de jury er mogelijk af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u