Boek nu je ticket voor PiXperience 2023

85 fotochallenges, niet zomaar een fotoboek

Wie een boekwinkel binnenstapt, ziet ongelooflijk veel boeken over (het leren) fotograferen. Het boek '85 fotochallenges' van Wieke Hoeke is in alle opzichten een opvallende verschijning.
Cover 85 fotochallenges.

De cover maakt reeks duidelijk dat ’85 fotochallenges’ zich niet richt op volwassenen, maar op jongeren. Het boek maakt inhoudelijk geen onderscheid tussen jongens of meisjes, maar de cover geeft wel duidelijk sturing. Jammer, want dat was vast bewust zo niet bedoeld.

Boeken voor jeugdigen zijn schaars. Het valt ook nog niet mee om een dergelijk boek op het juiste niveau te maken; al snel wordt het te technisch. Wieke is hier prima in geslaagd. Uiteraard schuwt de auteur de essentiële begrippen niet, doch deze worden zeer duidelijk omschreven en waar nodig visueel gemaakt. Hiervoor worden luchtige tekeningen of voorbeeldfoto’s gebruikt.

Technische begrippen worden eenvoudig en helder uitgelegd.

De grote kracht van het boek is dat het geen droge opsomming van feiten is. De kennis wordt aangereikt via fotochallenges: doe-opdrachten waarmee kinderen op een speelse manier kennismaken met de fotografie. Het boek is hiervoor opgedeeld 10 hoofdstukken:

  1. Perspectieven en standpunten
  2. Licht en donker
  3. Scherp en onscherp
  4. Beweging
  5. Achtergronden
  6. Kaders en compositie
  7. Beeldtaal en beeldverhaal
  8. Anders kijken en denken
  9. Knippen en plakken
  10. Fotograpjes

Het boek sluit af met een heldere begrippenlijst.

Het eerste hoofdstuk ‘Perspectieven en standpunten’ lijkt meteen een pittige. De auteur stelt echter direct gerust: “De volgende challenges laten je kennis maken met verschillende perspectieven. Wees niet bang dat we je meteen in het diepe gooien. We beginnen rustig aan met een paar gemakkelijke challenges.” En zo gebeurt het ook. De eerste challenge heet ‘Zelfportret van hoog naar laag’. Ofwel een foto van boven, recht van voren en van onderen. Wieke laat de lezers vervolgens over de resultaten nadenken: “Vergelijk deze 3 foto’s eens met elkaar. Welke foto vind je zelf het mooiste en waarom?” Fotochallenges 2 en 3 hebben eenzelfde insteek (perspectief op het huis en gezin). Pas daarna volgt een blokje theorie over de perspectieven. Eerst laten ervaren, dan pas toelichten. Het boek komt op deze manier totaal niet onderwijzend over. Het zelf ontdekken en ervaren vormt de rode draad door het gehele boek. Enig minpuntje hier is dat sommige challenges wat veel op elkaar lijken.

Spelen met een lamp en een witte achtergrond.

Het boek gaat over de volledige breedte van de fotografie, sterker nog, natuurfotografie speelt een tamelijk beperkte rol. Desondanks blijft het boek prima bruikbaar voor de jeugd die geïnteresseerd is in het maken van natuurfoto’s. Om bij het perspectiefvoorbeeld te blijven: het idee werkt natuurlijk ook prima met bijvoorbeeld een bloem of kikker.

Als auteur van de ‘Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie’ ben ik uiteraard verheugd een challenge tegen te komen over het zelf maken van filters.

Persoonlijk is hoofdstuk 7 ‘Beeldtaal en beeldverhaal’ misschien wel mijn favoriet. Tegenwoordig lijkt het vaak alleen nog maar om mooie foto’s te gaan. Dit hoofdstuk laat je nadenken over het verhaal van een enkele foto of dat van een serie. Na 85 fotochallenges heb je beslist een hoop geleerd en inspiratie genoeg om zelf te experimenteren.

Op zoek naar patronen in de natuur.

Het boek is beslist een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een inspirerend cadeau voor kinderen of kleinkinderen. Ondertussen is het absoluut de moeite om als volwassene stiekem zelf het boek eens door te bladeren. Het laat je op een luchtige manier eens nadenken over de fotografie, een hobby die toch vooral ook erg leuk is en soms misschien best eens een beetje minder serieus genomen mag worden.

ISBN: 9789492744012
140 pagina’s
€ 19,99
Website

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: