-
Itsy bitsy spider
Eind april, vroeg in de ochtend, ben ik oranjetipjes gaan fotograferen. De ochtenden zijn heerlijk rustig en wanneer ook de vogels ontwaken voelt het alsof je in een sprookje bent beland. Op mijn gemak was ik foto’s aan het maken van het oranjetipje. Toen ik tevreden was, wilde ik ook nog even het leuke bloemetje op de foto zetten. Pas toen ik veranderde van scherpte, zag ik dit kleine spinnetje. Dat was een aangename verrassing! Als een perfect model, bleef hij keurig stilzitten en had ik alle tijd om dit kriebelbeestje te fotograferen.
-
Verstoppertje spelen
Al schuilend in mijn auto, stond ik naast het veld al meer dan een uur te wachten op één of meerdere reeën die regelmatig in de avond komen grazen op het veld. Het is een van mijn local patches en ik weet dat ze er vaak in de ochtend of avond staan. Deze avond leken ze er niet te zijn. Dus ik ben mij gaan focussen op vogeltjes zoals de roodborsttapuit en de blauwborst. Precies op het moment dat ik de reeën had ‘opgegeven’ sprong er 1 vanuit de hoek van het veld de wei over. Al die tijd dat ik daar stond, stond hij er ook. Gefopt door de natuur! En daar krijg ik elke keer weer een grote glimlach van op mijn gezicht.
-
Ieniemini
Wanneer ik met mijn ultramacro lens ga fotograferen, stuit ik regelmatig op verrassingen. Niet zo gek, een hele nieuwe wereld verschijnt door je lens. Dat wat je met het blote oog niet of nauwelijks kunt waarnemen, verschijnt ‘opeens’ op het schermpje voor je. Zo ook dit springstaartje op het blad van een orchidee.
-
Muggenplaag
Degene die ook regelmatig libellen gaan fotograferen, weten dat dit gepaard gaat met irritante zoemgeluiden van de muggen. Een insectenspray is dan geen overbodige luxe. Helaas was deze weidebeekjuffer zijn spray vergeten en werd hij constant geplaagd door een mug. Voor mij leverde dat wel een leuke foto op. En de weidebeekjuffer? Die leek het niet heel erg te vinden dat hij als landingsbaan werd gebruikt door de mug.
-
Lief klein konijntje
Een beetje verscholen tegen een bosrand aan, zat ik op mijn krukje te wachten op de steenuilen. Een steenuil zien en kunnen fotograferen is al een cadeautje. Ze leven op een erf en ik mag daar van de eigenaren fotograferen. Het zijn dus wilde uilen, zonder setting, zonder voeren en zonder andere invloeden. Nu verwacht je vast een leuke foto van een steenuil, maar: verrassing! Het is een lief klein konijntje die de wei op kwam huppen. Totaal niet onder de indruk van mijn aanwezigheid, begon het konijntje te eten en rond te scharrelen. Een leuk extraatje voor mij als fotograaf.
-
Dief in vlucht
Wachtend op mijn krukje, met de camera op het statief, zat ik muisstil te wachten op de volgende verrassing. Vanuit de bosrand hoorde ik de alarmroep van de uilen. Ik begreep in eerste instantie nog niet waarom zij alarm sloegen. Totdat ik naar boven keek en in de lucht deze wespendief zag. Door te luisteren naar de natuur, komen er vanzelf verrassingen op je pad.
-
Waterspook
In het najaar ga ik graag vroeg in de ochtend de Biesbosch in. De rust is dan wedergekeerd (na een drukke zomer) en in de ochtenden heb je mooi licht en mist boven het water. Zo ook deze keer, op zoek naar de bever. Langzaam voer het bootje door het water, de futen, reigers en meerkoeten waren al wakker. Verderop zat iets in het water, een spook? Een bever? Verdwaalde Nessi? Ik kon niet goed zien wat het was. Totdat het bijna bij de waterkant was, het was een ree die een vervroegde Nieuwjaarsduik had genomen. De foto is niet perfect, de herinnering is dat wel!
-
Zwart en aaibaar?
De meest recente verrassing was tijdens de vakantie naar Slovenië. Met ontzettend veel rivieren, beekjes en watervallen, voelen ook veel dieren zich daar thuis. Bij een rivier hadden we al een tweetal gladde slangen gezien, geweldig hoe ze de kleine visjes vangen en die aan de waterkant opeten. Helaas had ik op die momenten niet mijn camera bij of ik was te laat, zul je altijd zien. Totdat we een paar dagen later deze zwarte slang tegen kwamen. Zeker geen gladde slang, dat zagen we meteen. Wat was het dan wel? Ik ben geen reptielenexpert maar ik vind het altijd reuze interessant om nieuwe dingen te leren over de natuur. Dus meneer google geraadpleegd, obsidentify geraadpleegd en tot de conclusie gekomen dat het een zwarte adder is.
4 reacties
Prachtige foto’s en je verhaaltjes maken het compleet. Je geeft mij wel weer nieuwe ideeën.
Heel erg bedankt! Leuk om te lezen dat het artikel nieuwe ideeën geeft.
Is dat springstaartje op die orchidee geen ieniemini luis ?
Hoi Cees,
Zelf twijfelde ik ook toen ik de foto had gemaakt. Dus ik heb het toen nagekeken en het is echt een springstaartje.