Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

9 fotolocaties in de mist

Over het algemeen ben ik wel te porren om voor dag en dauw de natuur in te trekken om te fotograferen. Echt enthousiast word ik daarentegen wanneer er mist of nevel is. Nevel en mist zorgen er tenslotte voor dat de sfeer om ons heen een andere dimensie krijgt. Een sfeer die ook wel als mysterieus of sprookjesachtig wordt omschreven. Voor menig fotograaf een uitdaging om deze zo kenmerkende sfeer vast te leggen. En…dat begint met het vinden van een locaties die zich lenen om er die mystieke of feeërieke foto te nemen. In deze editie van Leuke Lijstjes vind je ter inspiratie 9 fotolocaties die gefotografeerd zijn in de mist.
Mist en nevel veranderen locaties in een mysterieuze of sprookjesachtige omgeving
Mist en nevel veranderen locaties in een mysterieuze of sprookjesachtige omgeving. Fotograaf: Hans Brongers

Vooraf enkele weetjes

Kans op mist

De kans op mist is het grootst in de vroege ochtend en wanneer de nachttemperatuur een stuk lager is dan de dagtemperatuur. Ook na een flinke regenbui is de volgende ochtend de kans groot dat er mist ontstaat. Hoe dan ook; houdt de weersverwachting in de gaten en/of raadpleeg een weerapp.

Op tijd

Zorg ervoor dat je ruim op tijd op jouw gekozen locatie bent, want mist kan snel oplossen door de opkomende zon.

Mist is niet altijd overal

Wanneer er mist is voorspeld, maar je ziet het niet, ga dan toch op zoek. Mist kan namelijk (zeer) plaatselijk voorkomen. In gebieden waar water is of waar het nat is, is de kans groot dat daar mist is en elders niet

Water en mist

Water en mist vormen een goede combinatie. In gebieden waar water is of waar het nat is, is de kans namelijk groot dat daar mist is.

Mist en wind

Wanneer het waait is de kans op mist klein of zelfs nihil, ook al zijn de andere omstandigheden gunstig.

Mist en kleur

Fotografeer je met de zon mee, dan heeft de mist een grauwe, blauwgrijze kleur. In tegenlicht krijg je de fraaiste kleuren voorgeschoteld, beginnend met paarsblauw en roze, via oranje naar uiteindelijk geel.

 1. Doorkijkjes in het bos

Mist kan het bos veranderen in waar mysterieuze of sprookjesachtige omgeving. Vooral ’s morgensvroeg net na zonsopkomst als het nog schemerig is en voordat de zon de kans heeft om de mist op te lossen. Doorkijkjes in het bos, die ik persoonlijk erg interessant vind om te fotograferen, worden nog interessanter wanneer er mist is. Door in te zoomen op de doorkijk haal ik niet alleen de bomen dichterbij, maar ook de mist waardoor de sfeer nog meer nadruk krijgt.

Doorkijkjes in het bos worden ingezoomd nog spannender
Doorkijkjes in het bos worden ingezoomd nog spannender. Fotograaf: Hans Brongers
 1. Zonneharpen

Wanneer je, in aansluiting op het vorige onderwerp, toch in het bos bent kan het wachten op zonneharpen zeker de moeite waard zijn. Zonneharpen ontstaan wanneer de opkomende zon door de bomen op de nevel in het bos schijnt. Dit verschijnsel, dat veelal niet lang duurt is buitengewoon de moeite waard om te fotograferen.

Zonneharpen ontstaan wanneer zonlicht door de bomen en bladeren op de mist in het bos schijnt.
Zonneharpen ontstaan wanneer zonlicht door de bomen en bladeren op de mist in het bos schijnt. Fotograaf: Hans Brongers
 1. Bomen

Bomen staan niet alleen in het bos, maar op veel open landschappelijke gebieden zie je groepen bomen staan. Doordat bij dit soort groepen bomen veel meer licht is dan in bijvoorbeeld het bos, zorgen mist en nevel voor een prachtig zacht en dromerig effect.

Bomen die redelijk vrij staan krijgen veel meer licht dan de bomen in het bos. Dit zorgt voor romige en dromerige foto’s
Bomen die redelijk vrij staan krijgen veel meer licht dan de bomen in het bos. Dit zorgt voor romige en dromerige foto’s. Fotograaf: Hans Brongers
 1. Laagjes

Mist wordt op locaties met hoogteverschillen of glooiingen, zoals bijvoorbeeld een heidegebied, zichtbaar als ‘laagjes’. Deze laagjes worden versterkt wanneer je inzoomt op het landschap.

Door in te zoomen op een glooiend landschap worden door de mist de verschillende lagen mooi zichtbaar
Door in te zoomen op een glooiend landschap worden door de mist de verschillende lagen mooi zichtbaar. Fotograaf: Hans Brongers
 1. De grote rivieren

Nederland is onder andere bekend van diens grote rivieren, ook wel waterwegen genoemd. Het bezoeken van deze grote rivieren tijdens mist is zeer aan te bevelen. De sfeer die mist of nevel boven het water vormt is ongekend. Bovendien verstilt de mist ook de geluiden waardoor de rivier ook nog eens wordt gehuld in rust. De dijken langs de rivieren bieden je de mogelijkheid om vanaf een hoger standpunt te fotograferen. Hierdoor krijg je nog meer van al het moois in beeld.

Staande op de dijk langs de rivier krijg je de kans om meer van de mistige omgeving te fotograferen
Staande op de dijk langs de rivier krijg je de kans om meer van de mistige omgeving te fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers
 1. Uit de lucht

In aansluiting op het voorgaande is een drone natuurlijk het instrument bij uitstek om van nog grotere hoogte te fotograferen. Zo kun je een heel groot deel van het landschap, toegedekt door een neveldeken, fraai in beeld brengen. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je in het bezit bent van een drone.

Een drone is het middel bij uitstek om het landschap in een uniek perspectief te fotograferen
Een drone is het middel bij uitstek om het landschap in een uniek perspectief te fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers
 1. Molens

Molens in de vroege ochtendmist, een meer Hollands beeld kun je je bijna niet bedenken. Molens zijn in Nederland, gelukkig, nog op heel veel plekken te vinden en heel veel daarvan staan ook nog vrij in het landschap. Hierdoor komen zij mooi tot hun recht, vooral als deze omgeven zijn door een neveldeken.

Een molen in de mist levert een oer Hollands beeld op
Een molen in de mist levert een oer Hollands beeld op. Fotograaf: Hans Brongers
 1. Weiland

Ook de typisch Hollandse weilanden zijn gelukkig nog genoeg te vinden in Nederland. Ja, zelfs een weiland kan tijdens mist of nevel best fotogeniek zijn. Vooral wanneer er koeien staan te grazen. Vooral boven en langs de sloten in een weiland hangt vaak de miste mist.

Zelfs een weiland met mist of nevel is een plek waar je mooie foto’s kunt maken. Vooral wanneer er, zoals op de foto, met een stel grazende koeien erop
Zelfs een weiland met mist of nevel is een plek waar je mooie foto’s kunt maken. Vooral wanneer er, zoals op de foto, met een stel grazende koeien erop. Fotograaf: Hans Brongers
 1. De opkomende zon

Tot slot nog enkele regels over de opkomende zon als foto-onderwerp in de mist. De opkomende zon tijdens mist is, vooral bij een wolkeloze hemel, spectaculair om te fotograferen. Mist fungeert namelijk als een filter die het scherpe licht van de opkomende zon tempert. Hierdoor blijf je langer de fraaie kleuren van de zon zien en kun je deze ook fotograferen. Maar let wel, de zon kan de mist snel oplossen, dus ook hier geldt: wees ruim op tijd.

Mist fungeert als een filter waardoor de zon met zijn mooie oranjerode kleuren van de opkomende langer zichtbaar en te fotograferen is
Mist fungeert als een filter waardoor de zon met zijn mooie oranjerode kleuren van de opkomende langer zichtbaar en te fotograferen is. Fotograaf: Hans Brongers

Eén reactie

 1. Elke locatie met mist is geschikt om te fotograferen. Dus veel meer dan de standaard locaties die in dit artikel genoemd worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Elke locatie met mist is geschikt om te fotograferen. Dus veel meer dan de standaard locaties die in dit artikel genoemd worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: