Menu

Onderdeel van Pixfactory

9 lessen Creatief met Varen

Wat is er leuker dan speels je creativiteit de vrije loop te laten? 'Goedenavond mensen, hartelijke welkom bij Kreatief met Kurk.' 'Hallo Peter, welkom.’ ‘Hallo Ellen.’ Peter, met wat voor basismateriaal gaan we vanavond werken?’ Het basismateriaal waarmee we vanavond gaan werken is kurk.’ ‘Ai Peter, waarom kurk?’
creatief met varen
Les 2 Denk abstract. Fotograaf: Noortje Russel

Creatief met Varen

‘Omdat het een heel veelzijdig materiaal is en het is een heel dankbaar materiaal, het is ook heel licht, het materiaal is heel licht. En het is een materiaal waar iedereen mee kan werken.’

Uit: Kreatief met Kurk (1993) met cursusleider Peter van de Pood en presentatrice Ellen (gespeeld door Arjan Ederveen en Tosca Niterink).

Wie wat bewaart, die heeft wat. In een kast op zolder kwam ik naast mijn oude Teleac-cursussen Handwerken en Klassieke mechanica ook de lessen Kreatief met Kurk op dvd tegen, die ik allemaal achter elkaar weer eens heb bekeken. Hevig geïnspireerd door deze leerzame cursus (en ook de plant op de foto), bedacht ik een lijstenbrij met negen ‘lessen’ creatief met varen. Waarom varen? Omdat varen net zo veelzijdig, dankbaar en licht is als kurk en omdat ook iedereen ermee kan werken. Het is ook heel ontspannend om er mee te werken en -Ellen heeft natuurlijk helemaal gelijk- wat is er nu leuker dan speels je creativiteit de vrije loop te laten?

 

Les 1 Eenvoud siert

Begin eenvoudig (of eindig er mee, tussendoor mag ook).
Laat de mooie vorm van de varen zien, bijvoorbeeld zoals hier met een geringe scherptediepte, zodat de bladeren op de achtergrond voor een zachte omlijsting zorgen.

Les 1 Eenvoud siert. Fotograaf: Noortje Russel

Les 2 Denk abstract

Denk abstract, doe eens wild. Draai langzaam aan de scherpstelring van je macrolens, die je in de varens duwt en zie wat er in beeld gebeurt. Kijk alleen naar vormen en licht, het hoeft niets voor te stellen.

Les 2 Denk abstract. Fotograaf: Noortje Russel

Les 3 Speel met de witbalans

Zet je witbalans eens op een andere tekentje dan passend bij de situatie of stel zelf een temperatuur in voor een bijzonder effect.

Les 3 Speel met de witbalans. Fotograaf: Noortje Russel

Les 4 Gebruik de varen als sfeermaker

Ook als je een ander onderwerp hebt, zoals hier het ijzige sporenkapsel van een mosje, kan de varen een belangrijke sfeerbepaler zijn. Bij bij de foto hiervoor als omlijsting of, zoals bij dit kapseltje, haast onherkenbaar in de achtergrond.

Les 4 Gebruik als sfeermaker. Fotograaf: Noortje Russel

Les 5 IJsvaren of varenijs

Het zal niet snel meer gebeuren nu de lente gearriveerd is, maar zoek als het vriest ook eens naar een ingevroren varenblad voor een ijzige varenvariatie.

Les 5 IJsvaren of varenijs. Fotograaf: Noortje Russel

Les 6 Maak monochroom

Hoewel het mooi is om het frisse groen in het voorjaar of de gouden kleur in het najaar eruit te laten springen, is het ook leuk om uit te proberen wat er gebeurt met een foto als je hem omzet in zwart-wit of sepia. Experimenteer eens met de (gratis) Nik-filters. De foto straalt meteen een heel andere sfeer uit.

Les 6 Maak monochroom. Fotograaf: Noortje Russel

Les 7 Zoek de bezoeker

Voor mij niets leukers dan een onverwacht beestje in beeld. Je kunt er natuurlijk ook naar op zoek gaan. Kan even duren, maar hé, dat is wel weer een fijne, meditatieve bezigheidstherapie…

Les 7 Zoek de bezoeker. Fotograaf: Noortje Russel

Les 8 Zoom in op details

Van heel dichtbij zie je wat een prachtige sporen de varen heeft of hoe mooi besuikerd het blad is op een koude herfstmorgen. Duik in de details!

Les 8 Zoom in op details. Fotograaf: Noortje Russel

Les 9 Speel met meervoudige belichting

Als je de mogelijkheid hebt op je camera, leent de varen zich ook prima om met meervoudige belichting te experimenteren, waarbij de camera twee of meer foto’s over elkaar heen plaatst.

Les 9 Speel met meervoudige belichting. Fotograaf: Noortje Russel

Dit waren de lessen creatief met varen met de macrolens. Maar bedenk dat je zo nog wel even door kunt gaan met deze plant, net als die twee van hierboven met hún materiaal:

Ellen: ‘Waar gaan we volgende week mee werken, Peter?’
Peter: ‘Volgende week gebruiken we als basismateriaal… kurk.’
Ellen: ‘Ah, leuk’.

En dat hielden ze 26 lessen vol…
Doe dat gerust ook met varen of kies een heel ander onderwerp om op allerlei verschillende manieren te fotograferen. Alles kan, alles mag… als je je creativiteit maar speels de vrije loop laat!

 

 

9 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: