Tip 1: Leer van andere fotografen
Ik kan wel zeggen dat ik redelijk wat tijd spendeer ‘in de buitenlucht’. Bepakt en bezakt met camera, lenzen en statief trek ik door de vrije natuur op zoek naar ‘zulke momenten’. Ik heb inmiddels meerdere paren stevige stappers opgeofferd aan het vinden van mijn ‘once in a lifetime’ fotomoment. Terwijl mijn hoofd tolt van de beelden die ik denkbeeldig heb opgeslagen en de vele tips die voorbij zijn komen, speur ik naar de juiste setting waar ik ‘mijn’ foto ga maken. Geen schijn van kans natuurlijk, je loopt er niet even tegen aan! Dat blijkt wel weer als ik thuis achter mijn PC de resultaten van de dag in de digitale prullenbak mik.
Tip 2: Geloof niet in louter geluk
Verreweg de meeste, echt fraaie natuurfoto’s komen nooit ‘zomaar’ tot stand. ‘Echte’ fotografen lopen niet op zondagochtend even het park in om ‘de’ foto te schieten waar iedereen stijl van achterover slaat. Uren, dagen en soms maanden van voorbereiding vormen de basis van de geslaagde foto. Er worden scenario’s uitgedacht, hutten gebouwd, gevoerd en vooral veel gewacht. En natuurlijk héél veel geschoten. Ten slotte komt er vaak ook nog een tikkie geluk bij kijken. Want de natuur laat zich nooit helemaal regisseren. Misschien moet je het geluk, door alle energie die je in de voorbereiding stopt, wel verdienen…wie zal het zeggen.
Tip 3: Bereid je fotomoment héél goed voor
Maar als je alle voorbereidingen hebt getroffen, ongenadig hebt afgezien. Als je het geluk naar jouw zijde hebt gedwongen en daarmee onderwerp, licht, achtergrond en actie lijken volkomen in balans te zijn op het moment dat jij je wijsvinger op de (draad)ontspanknop hebt… Wat gaat er dan door je heen? Besef je op dat moment wel dat je het ‘once in a lifetime’ fotomoment beleeft? Kan je er op dat moment al ten volle van genieten, of komt dat pas achteraf als je achter je PC de resultaten zit te bekijken? Of beleef je het twee keer, zowel op het moment van afdrukken als bij het nabewerken?
Om daar achter te komen is er maar een manier: vraag het de fotograaf.
Tip 4: Afzien hoort er écht bij, het laat de foto ‘zoeter’ smaken

Fotograaf Henk Laverman over zijn grijze wouw: “Ruim 16 uur in een éénpersoonshut gezeten, om kans te maken op het fotograferen van de grijze wouw. Op het moment dat ik ‘mijn’ Wouw met muis zag aankomen, dacht ik ‘heel voorzichtig klikken’! Na de nodige klikken kwam de ontlading van ‘yes ik heb hem!’. De roofvogel reageerde helemaal niet op de camera klikken. De éénpersoons fotohut zat zo’n 18 meter verwijderd onder een boom verstopt in het donker. Het was koud en vermoeiend, maar bovenal super om deze soort zo te kunnen fotograferen.”
Tip 5: Verdiep je in je onderwerp

Fotograaf Ton Döpp over zijn jonge zwarte roodstaartjes: “Ja dat ‘once in a lifetime’ moment had ik dus helemaal niet door, haha. Ik ontdekte pas thuis dat deze er tussen zat. Ik bouw altijd een relatie op met een vogel en dan maak ik er een project van. De ouders van dit stel voerde ik bijna elke dag waardoor ze niet wegvlogen, maar juist op mij afkwamen zodra ze mijn auto zagen. Als de jongen net uitgevlogen zijn laten ze zich niet zien, maar na een paar dagen gaan ze achter hun ouders aan en kwamen ze dus met z’n allen op mij af. Mijn doel was om voermomenten te fotograferen, maar dit is uiteindelijk veel leuker. Het stokje was zorgvuldig geplaatst daardoor zijn zowel vogeltjes als distel scherp.”
Tip 6: Heb geduld en blijf kalm, onder alle omstandigheden

Fotograaf Rijn Becude over zijn parende grote zaagbekken: “Tsja, wat ging er door mij heen? Deze zaagbekken zwommen in een relatief klein plasje en ik positioneerde mij zo met de hoop dat ze langs zouden komen zwemmen. Als je dan ook nog een paring krijgt, zo recht voor je, dat is echt een “wow” moment en prachtig dat je dat mee mag maken. Echt een moment waar je het allemaal voor doet!”
Tip 7: Wees nooit tevreden, blijf zoeken naar hét moment

Fotograaf Michel de Beer over zijn groenling in vlucht: “Ik heb veel groenlingen in mijn tuin en probeer daar al heel lang de ultieme vluchtfoto van te maken. Je wil niet weten hoeveel foto’s ik al heb geschoten. Toen ik zag dat deze foto scherp was had ik zoiets van; ‘Yesssssssssss gelukt. Deze komt aan de muur te hangen!’” Dat laatste moet hij trouwens nog steeds regelen…
Tip 8: Vergeet bovenal niet om er van te genieten!

Ook uw auteur beleefde een soort van ‘momentje’: “In Harderbroek staat een kunstzinnige vogelhut. Veel aandacht voor de vorm, maar een draak om in te vertoeven. Je waait compleet uit je jas en je kan je niet ‘verstoppen’. Toch blijf ik er keer op keer heen gaan omdat er regelmatig zeearenden rondvliegen. Terwijl ik voor de zoveelste keer zat te rillen van de kou kwam deze jonge zeearend op ooghoogte even poolshoogte nemen. Voor mijn gevoel moest ik bijna bukken, zo dichtbij! De ganzen spoten luid snaterend in het rond. Gelukkig hield ik mijn ‘finger on the trigger’ terwijl ik genoot van ‘mijn momentje’.”
Tip 9: Als het gebeurt, dan moet je het delen…
Ik ben natuurlijk benieuwd naar jouw ‘once in a lifetime’ fotomoment….!
4 reacties
Om dit soort momenten te beleven moet je veel tijd investeren. Je kansen nemen dan toe maar ook je ervaring hoe je met zo’n moment om moet gaan. Als je de techniek niet onder de knie hebt dan is de kans dat je dat moment verprutst ook veel groter. Mijn laatste wow moment was een maandje geleden toen ik 4 bruine kiekendieven af en toe met elkaar in gevecht zag. Prachtige foto’s van kunnen maken.
Dank voor je reactie Erik. En natuurlijk heb je helemaal gelijk, die momenten komen niet uit de lucht vallen 🙂 . Ik kan me voorstellen dat 4 bruine kiekendieven bij elkaar volop aanleiding geven voor een wow moment!
Wat een ontzettend leuk geschreven, inspirerende lijst! Met prachtige foto’s (wel allemaal vogels, bent u misschien vogelaar meneer Ruiterman? 😉
Ikzelf heb zowat iedere maand wel een ‘once in a lifetime moment’ dat dan thuis op de computer even flink bijgesteld wordt. De euforische momenten zijn er gelukkig niet minder om. (En wie weet, met deze tips…!)
Dank voor je reactie Noortje. Blij om te lezen dat ik met mijn ‘eenkennigheid’ ook niet-vogelaars kan inspireren :-). Maar je hebt natuurlijk wel gelijk, once in a lifetime momenten kunnen zich op allerlei (foto)terreinen voordoen.
Zoals jij ook aangeeft is ook bij mij de euforie op het moment van ‘klikken’ soms groter dan bij het terugkijken, ik zal mij mijn tips nog eens ter harte nemen ;-).
Maar we hebben wel genoten en daar doen we het voor!