Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lightroom module Ontwikkelen (4)

In de eerste drie delen van het vierluik over de Lightroom module Ontwikkelen zijn het linker zijvenster, de taakbalk en het rechter zijvenster tot en met het paneel 'Lenscorrecties' besproken.
Lightroom module ontwikkelen

In dit vierde en laatste deel over de module ontwikkelen is het rechter zijvenster vanaf het paneel ‘Transformatie’ tot en met de knoppen ‘Vorige’ en ‘Opnieuw instellen’ aan de beurt.

Transformatie

‘Automatisch’ zorgt voor een uitgebalanceerde correctie tussen verhouding en perspectief. Mogelijk wordt niet alles gecorrigeerd. ‘Niveau’ corrigeert het perspectief in de horizontale richting. ‘verticaal’ zorgt voor een correctie van de horizontale en verticale lijnen.
‘Volledig’ is een combinatie van de gereedschappen automatisch, niveau en verticaal en grijpt het meest in op de foto.

Het is ook mogelijk (in de CC-versie) om de afbeelding recht te zetten met behulp van hulplijnen.

Om de hulplijnen in te schakelen klik je op het symbooltje in de linker bovenhoek van het paneel Transformatie.
De cursor verandert in een kruisje. Ga je met je muis over de afbeelding verschijnt er een vierkantje. Dit geeft een vergroting weer van de plaats waar de cursor zich bevindt.

Plaats de cursor op een lijn de je recht gezet wilt hebben en klik met je linker muisknop. Trek de lijn met ingedrukte muisknop en herhaal daar het bovenstaande. Trek een tweede lijn en Lightroom zet de foto recht / maakt de lijnen recht. Is het resultaat niet wat je wilt, kun je de bewerking ongedaan maken door ‘Ctrl+Z’ in te toetsen. Wanneer de automatische functies, inclusief de hulplijnen, niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan heb je de mogelijkheid handmatig één of meer schuifregelaars te verschuiven.
Wanneer je een foto maakt en je weet / hebt het vermoeden dat je hem in Lightroom recht(op) gaat zetten, zorg dan voor voldoende ruimte om je onderwerp. Bij het rechtzetten verlies je namelijk een deel van onder- / bovenkant en/of de zijkanten.

Effecten

Met het paneel ‘Effecten’ kun je, nadat je de afbeelding hebt uitgesneden een vignet toepassen. Schuif je de regelaar ‘Hoeveel’ naar links ontstaat er een zwart vignet en schuif je de regelaar naar rechts ontstaat er een wit vignet. Met de schuifregelaar ‘Middelpunt’ bepaal je de grootte van het vignet. Schuif je naar links wordt het middelpunt kleiner, schuif je naar rechts wordt het middelpunt groter. Met ‘Ronding’, het woord zegt het al, regel je welke vorm het vignet krijgt: van rond, tot langs de randen van de afbeelding, dus vierkant of rechthoekig. Met de schuifregelaar ‘Doezelaar’ bepaal je hoe hard of zacht de overgang van het vignet wordt.

‘Hooglichten’, werkt alleen wanneer je een zwart vignet hebt gemaakt. Hoe meer je naar rechts schuift hoe meer er van de hooglichten door het vignet heen zichtbaar blijft. Geschikt voor hooglichten met een kleine lichtbron.
Met het onderdeel ‘Stijl’ kun je kiezen uit drie modi. De eerste is ‘Prioriteit hooglichten’. Deze stijl probeert de hooglichten zo goed mogelijk weer te geven, maar kan tot een verschuiving in de donkere gebieden van een foto leiden.
‘Kleurprioriteit’ minimaliseert kleurverschuivingen in donkere gebieden van een foto, maar herstelt de hooglichten niet.
‘Het gebruik van ‘verfbedekking’ kan tot een doffe foto leiden.

Met het onderdeel ‘Korrel’ kun je zelf korrel toevoegen aan de afbeelding. Met ‘Hoeveel’ bepaal je hoeveel korrel je toevoegt.
Met ‘Grootte’, bepaal je de grootte van de korrel (dit zal je niet verbazen) en als laatste met ‘Ruwheid’ bepaal je hoe gelijkmatig de korrel is.

Nieuw in Lr CC is het gereedschap ‘Nevel verwijderen’. Beweeg je de schuifregelaar naar links, dan voeg je nevel toe, beweeg je de schuifregelaar naar rechts verwijder je nevel. Gebruik je niet de abonnementsversie van Lr maar de standalone dan kun je via dit omweggetje deze handige functie toch eenvoudig toevoegen.

Camerakalibratie

Met procesversie kun je kiezen welke versie van Lr en de bijbehorende Camera-Raw technologie je wilt gebruiken. Versie 2003 werden in Lr 1 en 2 gebruikt, versie 2010 in Lr 3 en versie 2012 in Lr 5 en 6 (CC). De opties en instellingen die gebruikt worden zijn afhankelijk van de gekozen procesversie.

Het onderdeel ‘Profiel’, met de opties ‘Schaduwen’ en de ‘Primaire kleuren’ stelt je in staat je camera heel fijn af te stellen. Ik vertel er meteen bij dat dit een onderdeel is voor de ervaren gebruikers.
‘Bij de profielen is ‘Adobe standaard’ het standaard profiel. Profielen zijn instellingen wat betreft verzadiging en contrast, waarbij alle schuifregelaars en dergelijke op nul blijven staan. Iets wat bij een voorinstelling niet het geval is.

Voorbeeld van de profielen waaruit je kunt kiezen bij Nikon.
Voorbeeld van de profielen waaruit je kunt kiezen bij Canon.

De knoppen Vorige en Opnieuw instellen

Als er maar één foto in de filmstrip is geselecteerd, kun je met de knop ‘Vorige’ alle instellingen van de eerder geselecteerde foto kopiëren en in de momenteel geselecteerde foto plakken. Er is dus geen dialoogvenster beschikbaar om de aanpassingen die je wilt kopiëren, te selecteren.

Dat is wel het geval als er meer dan één foto is geselecteerd waarop de instellingen van de vorige foto moeten worden toegepast. De knop ‘Vorige’ verandert dan in ‘Synchroniseren…’. Je kan dan kiezen welke instellingen gesynchroniseerd moeten worden.
Klik je op ‘Opnieuw instellen’, dan wordt het bestand teruggezet naar de instellingen van het moment van importeren (één foto tegelijk).

In het eerste deel van een vierluik over de module Ontwikkelen bespraken we het linker zijvenster en de taakbalk.
In deel 2 bespraken we het rechter zijvenster tot en met het paneel ‘Kleurtintcurve’.
Deel 3 ging over het rechter zijvenster vanaf het paneel ‘HSL’ tot en met het paneel ‘Lenscorrecties’.
Dit vierde deel 4 behandelt het rechter zijvenster vanaf het paneel ‘Transformatie’ tot en met de knoppen ‘Vorige’ en ‘Opnieuw’.

2 reacties

  1. Pascale, fijn om te lezen dat de tutorials bevallen. Zeker dat de uitleg helder is. Is wel zo prettig voor de lezer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Pascale, fijn om te lezen dat de tutorials bevallen. Zeker dat de uitleg helder is. Is wel zo prettig voor de lezer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: