Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lightroom gereedschappen (4) Rode-ogencorrectie

Wanneer je flitslicht gebruikt voor portretten van mensen of dieren dan heb je soms last van rode of anderszins onnatuurlijk gekleurde ogen. Aan het einde van deze tutorial geven we je wat tips om dit effect te voorkomen, maar mocht je toch last hebben van rode ogen in je opname dan vind je in Lightroom een handig gereedschap om je foto te herstellen.
rode-ogencorrectie
Fotograaf: Jack van Dalen

Rode-ogencorrectie

Het gereedschap rode-ogencorrectie kent geen sneltoets, je zult het gereedschap dus in het paneel moeten activeren door er op te klikken. Heeft de persoon op je foto last van rode ogen veroorzaakt door het gebruik van je flitser, dan is dit heel eenvoudig op te lossen.

Rode-ogencorrectie
In het rijtje gereedschappen om lokale aanpassingen te doen is ‘Rode-ogencorrectie’ het derde gereedschap van de zes.
Rode-ogencorrectie
Klik in het venster op het icoontje om het gereedschap te activeren waarna dit venster verschijnt.

Het gereedschap is nu actief en klaar voor gebruik. Klik met je linker muisknop in het midden van het ‘probleemoog’ en sleep met linker ingedrukte muisknop naar buiten. Heb je niet precies het juiste gebied geselecteerd is het mogelijk dit met linker ingedrukte muisknop te verplaatsen.

Rode-ogencorrectie
Rode-ogencorrectie gereedschap in gebruik in het rechteroog (voor de lezer links).

Vaak zullen de ogen met de schuifregelaar donkerder gemaakt moeten worden omdat het rood vervangen wordt door een grijze kleur.

rode-ogencorrectie
Is het noodzakelijk handmatig correcties aan te brengen, dan kun je dat doen met deze schuifregelaars.

Rode-ogencorrectie bij mens en dier

De ogen van mensen en dieren zijn verschillend en daarmee ook de ongewenste effecten van flitslicht. Bij mensen wordt het rode-ogeneffect veroorzaakt door overbelichting en reflectie in het vaatvlies, waarvan de goede doorbloeding de rode kleur veroorzaakt. Gewervelde dieren die ’s nachts actief zijn hebben soms een lichtreflecterende laag van cellen direct achter of soms in het netvlies die het oog in staat stelt beter te zien in het donker, het zogeheten tapetum lucidum. Dit veroorzaakt bij deze dieren de oplichtende blauwe, groene, roze of gele ogen als deze in het donker worden beschenen. Lightroom biedt de mogelijkheid om ook deze effecten van flitslicht te verhelpen.

Rode-ogencorrectie
De labradoodle oogt meteen schattiger.
rode-ogencorrectie
Bij dierenogen hebben je nog de extra optie om een lichtpuntje toe te voegen.

Tips om rode ogen te voorkomen

Een goede manier om rode ogen te voorkomen is de persoon niet recht in de camera te laten kijken of door de flitser (als je over een losse beschikt) in je hand te houden, iemand anders te laten vasthouden of ergens op te plaatsen. Heb je een flitser waarvan je de flitskop kunt kantelen en er is een muur of plafond (wit) dat als ‘reflectiescherm’ kan dienen, kun je dat gebruiken om rode ogen te voorkomen.

In het vierluik ‘Een eerste blik op de module Ontwikkelen‘ hebben we de globale aanpassingen besproken. In deze reeks tutorials worden de lokale aanpassingen besproken en de gereedschappen die we daarvoor gebruiken. Achtereenvolgens komen aan de orde:
1: het aanpassingspenseel
2: het radiaalfilter
3: het gegradueerd filter
4: rode-ogencorrectie (dit artikel)
5: vlekken verwijderen
6: uitsnijdbedekking

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: