Menu

Onderdeel van Pixfactory

De haas, een verhaal van rammelaars en moeren

Als het einde van de winter nadert is het tijd om op de hazen te letten. Hun paartijd begint al vanaf februari en dan worden ze onrustig. De mannetjes (“rammelaars”) gaan met elkaar op de vuist en worden heel druk met het achterna rennen van de vrouwtjes (de “moeren”). Een geweldig gezicht en prachtig om vast te leggen met de camera.
Haas
Voor een bijzondere foto hoef je niet altijd dichtbij te zijn. Fotograaf: Arjan van der Stelt

De Europese haas of Europese veldhaas, zo heet onze bekende haas officieel. Het is een van onze bekendste zoogdieren en overal in het land aanwezig. Het is een oorspronkelijk Centraal Aziatische soort, die vanaf de steppen komt en zich aan de gras- en akkerlanden heeft aangepast tot een echte Europese soort. Mede door toedoen van de mens heeft de haas zich later ook in andere werelddelen gevestigd.

Hazen leven het liefst in open gras- en akkerland. Ze leven van grassen en andere planten. Kleinschalige landbouwgebieden met afwisselende gewassen vinden ze het fijnst. Ze zoeken ’s winters hun rustplaats in bosranden, wallen, ruigtes en heggen. De rustplaats overdag is het leger, een ondiepe kuil in het land. Die vind je in het hoge gras of tussen de kluiten van een geploegde akker.

Jonge haasjes kun je van februari tot oktober aantreffen. Ze worden geboren in een open nest. Het zijn nestvlieders, dat wil zeggen dat ze al na 1-2 dagen het nest verlaten. Ze zijn meteen al behaard en kunnen ook direct zien. Ze komen de eerste maand steeds terug op het nest en de moer zoogt haar jongen in die periode. Veel jonge haasjes komen om in deze kwetsbare periode. Een moer brengt per jaar gemiddeld 11 jongen ter wereld waarvan er maar 2-4 blijven leven.

In de rammeltijd boksen de rammelaars er lustig op los. Fotograaf: Tjitte van der Velde

Je hebt zandhazen en kleihazen. Op het zand zijn ze wat roodbruiner van kleur, op de klei wat grijzer. De meeste hazen wonen in de kleigronden in laag Nederland en in het rivierengebied. Soms wel 40 hazen per 100 hectare. In bosgebieden en heidegebieden liggen de dichtheden veel lager, slechts enkele hazen per 100 ha.

Hazen zijn geen konijnen, al zijn ze wel nauw verwant. Een haas is groter dan een konijn met veel langere springpoten. Een haas is dan ook sneller en springt beter. De meest opvallende uiterlijke kenmerken zijn de oren, de haas heeft grote lepeloren met zwarte uiteinden, het konijn kleinere eenkleurige oortjes. Daarnaast moet je op de staart letten. Bij het konijn is deze altijd omhoog gewipt, zodat je de witte onderkant steeds in het zicht hebt. De haas kan zijn staart omlaag duwen, zodat het wit niet opvalt. Een ander verschil is dat konijnen nestblijvers zijn, de jonge konijnen worden in een hol geboren en zijn de eerste weken kaal, blind en volkomen hulpeloos.

Hazen leven in akkers en graslanden en voeden zich met gras en kruiden. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Bestudeer het leefgebied van de haas om te ontdekken waar hij zich bevindt en wat zijn vaste looproutes zijn.
  • De hazen zijn het meest actief in de schemer en nacht. Dat maakt het niet gemakkelijk om hazen scherp op de foto te krijgen. Maak optimaal gebruik van helder weer met gunstig licht rond de schemer. Voor hazen in actie heb je sluitertijden van 1/1000-1/2000 seconden nodig. Vaak zul je hoge ISO waarden en lage (open) diafragma instellingen nodig hebben.
  • Een prachtige periode om hazen in actie te fotograferen is het vroege voorjaar, vanaf februari. Dan vechten de mannetjes (rammelaars) met elkaar of met de moertjes en rennen ze achter de loopse vrouwtjes aan.
  • Gebruik een schuiltent of camouflagekleed en installeer je op een plaats waarvan je weet dat er hazen zijn.
  • Zoek een plek langs de rand van het weiland, tegen de ruigte aan, dan val je minder op.
  • In open gebied is de auto een geschikte schuilhut,
  • Hazen zijn schuw, maar vertrouwen op hun schutkleur. Een stilliggende haas laat zich vrij dicht benaderen als je laag genoeg bij grond blijft.
  • Hazen kunnen geweldig springen, ook over sloten heen. Een mooie uitdaging om een haas in die actie vast te leggen.
  • Hazen zijn forse dieren, maar door de afstand heb je wel een forse telelens nodig. Voor actiefoto’s is voldoende licht nodig om scherpe foto’s te maken.
  • Zit een haas erg ver weg? Geen probleem, want ook als ze klein in beeld zijn kan het een interessante opname worden door creatief te spelen met tegenlicht, compositie en dergelijke.
De rammeltijd in het vroege voorjaar is uitermate geschikt voor spectaculaire hazenbeelden. Fotograaf: Eric Gibcus

Leefomgeving

Akkers en graslanden. Vooral in kleigebieden en het rivierengebied.

Vindtijd

Het hele jaar, paartijd vanaf februari.

Meer weten?

Zoogdierenvereniging

Wereld Natuurfonds

Wikipedia

Fotografie:

Arjen van der Stelt

Tjitte van der Velde

Eric Gibcus

Koop hét standaardwerk over Wildlife fotografie bij de betere boekhandel of via de webshop. cover praktijkboek wildlife fotografie

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: