Menu

Onderdeel van Pixfactory

Abstracte fotografie

Spinnenweb. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Wat is abstracte fotografie eigenlijk?

Wikipedia geeft de volgende omschrijving: abstracte fotografie is een creatieve vorm van fotografie die ernaar streeft het gefotografeerde onderwerp onherkenbaar te maken door onder meer gebruik te maken van extreme close-ups, beweging of het isoleren van een gedeelte van een tafereel. Hierbij heeft de fotograaf vooral aandacht voor lijn, kleur, textuur en vorm. Net zoals in andere vormen van abstracte kunst wil de fotograaf met deze middelen emoties en ideeën tot uitdrukking brengen.

Met andere woorden: abstract betekent dat je een onderwerp vastlegt op een zodanige manier dat het niet direct herkenbaar is. De vier basis items in abstracte fotografie zijn kleur, vormen, licht en structuur.

De natuur leent zich perfect voor abstracte fotografie

Er zijn veel abstracte vormen te vinden, zoals lijnen en structuren van bladeren, boomschors, kwel (grondwater dat onder druk vanuit de bodem aan de oppervlakte komt en de mooiste kleuren heeft), zand en strand, etc. Maar ook vogelveertjes kun je abstract fotograferen.

Ook al is het onderwerp onherkenbaar, een abstract beeld staat of valt met een goed onderwerp. Ga dus op zoek naar interessante structuren, kleurschakeringen en contrasten. Kijk goed naar de details, want die zijn ideaal om abstracte foto’s van te maken. Je kunt een heel klein detail van een blad fotograferen, maar ook de strakke lijnen van een vers geploegde akker, of het hart van een bloem.

Het is niet eenvoudig om een goede abstracte foto te maken, je moet steeds verder kijken dan datgene wat je ziet en je verbeelding laten spreken. De basis van deze techniek is dat je werkt vanuit je gevoel en vanuit je instinct. Iets anders ergens in zien, is voor iedereen vrij te interpreteren. Dit betekent dat er geen goed of fout is!

Een paar tips

  • Maak de foto vanuit een hoek met een groothoeklens. Op deze manier krijg je meer diepte en krijg je direct meer contrast dan wanneer je de foto van voren maakt.
  • En schiet eens van onderaf, zodat je het object optisch groter maakt.
  • Wil je meer weten over abstracte fotografie, lees dan ook dit artikel over abstracte natuurfotografie eens.

Veel fotografie plezier!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u