Menu

Onderdeel van Pixfactory

Abstracte macrofotografie

Bij abstracte fotografie gaat het om vormen, kleuren en lijnen van natuurlijke onderwerpen. Het laat een (ander) deel van de werkelijkheid zien waarbij herkenbare onderdelen vaak weggelaten zijn. Het maakt een bepaalde emotie los waardoor je blijft zoeken wat het is. Hierdoor kan een eigen wereld opgebouwd worden met veel kleuren, vormen, lijnen, patronen en vlakken.
Detail (circa 2 cm) van versteend hout. Fotograaf: Jan Boer

Bij abstracte fotografie wordt vaak een relatie gelegd met bepaalde schilders (Appel, Mondriaan e.d.). Belangrijk bij abstracte fotografie is goed kijken en gestructureerd te werk te gaan.

Damwandplaten die in de loop der jaren door het zeewater zijn gaan corroderen laten door weersinvloeden fraaie kleuren en patronen zien. Fotograaf: Jan Boer

Kleine dingen

Macrofotografie leent zich erg goed om abstracte foto’s te maken. Hierbij ga je dicht op je onderwerp zitten en dat geeft vaak al een bijzonder beeld. Vaak zie je ook kleine dingen die voor het oog verborgen blijven. Je zoekt naar bepaalde vormen en patronen waarbij vaak kleuren een grote rol spelen. Neem bij het zoeken de tijd en bedenk hoe je het wil maken. Benader het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken en zoek naar samenhangende kleuren en patronen. Zoom zover op de details van het onderwerp in dat het geheel onherkenbaar wordt. Het detail kan heel verrassend zijn terwijl het onderwerp heel gewoon is.

In het water onder een grote beukenboom lagen deze beukennotenhuisjes. Doordat ze langdurig op het wateroppervlak lagen zijn deze huisjes door een natuurlijk verouderingsproces langzaam uiteen gevallen. Fotograaf: Jan Boer
De bladeren van de Fluweelhortensia (Hydrangea aspera ‘Macrophylla’) zijn aangevreten door allemaal kleine slakjes. Het resultaat is dat ze het zachte blad weghaalden en de nerf met haartjes laten staan. Door bij het fotograferen gebruik te maken van tegenlicht werden alle nerfstructuren van het blad nog beter zichtbaar. Fotograaf: Jan Boer

Weerspiegelingen en reflecties in water

Water geeft erg veel mogelijkheden om reflecties en weerspiegelingen weer te geven. Verschillende structuren ontstaan door wind, zonnestand en de periode van het jaar. Door ook nog een andere kijkhoek (rechtop of scheef) op het water aan te nemen zie je soms je beeld totaal veranderen.

Luchtbellen in het wateroppervlak. Fotograaf: Jan Boer

Patronen op muren en stenen

Kijk bij abstracte macrofotografie ook vooral naar verwering van stenen en muren. Een combinatie van klimaat en processen als regenwater, grond- en zeewater tasten het oppervlak aan. Het uiterlijk verandert vaak zo sterk dat het materiaal niet meer te herkennen is.

Alg groei tegen een kade met strepen van het daglicht ontstaan door openingen in een houten loopbrug. Fotograaf: Jan Boer

Veek

Veek is veelal van organische overblijfsels (zeewier, takken en bladeren), maar kan ook bestaan uit in het water gevallen of gegooid menselijk afval. Maar ook (moeras)planten die dagen dood in het water liggen raken afgesloten van de buitenlucht bij gebrek aan zuurstof. Het vaak zure water verhit de groei van bacteriën die de plantenresten verder af kunnen breken. Deze plantenresten gecombineerd met zon en stromend water vertonen vaak mooie vormen, structuren en kleuren.

Veek in stromend water met kleine luchtbellen in de omgeving van een sluisje. Fotograaf: Jan Boer

Kwelwater

Kwelwater is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt. In het algemeen ontstaat kwel door een ondergrondse waterstroom van een hoger gelegen gebied naar een lager gelegen gebied. De vormen, kleuren en patronen zijn uitermate geschikt voor abstracte macrofotografie.

Klein gedeelte kwelwater met daarin enkele delen van grasstengels. Fotograaf: Jan Boer

Tot slot

Uiteraard zijn er nog veel meer onderwerpen te bedenken. Wat leuk is bij abstracte macrofotografie is dat anderen het niet alleen een leuke foto vinden, maar vragen: “wat is dit nu?”. Een foto is geslaagd als voor jouw gevoel een mooie weergave is ontstaan van vormen, kleuren, lijnen en structuren.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: