Menu

Onderdeel van Pixfactory

Abstracte natuurfotografie

In het actuele nummer van Natuurfotografie Magazine (nummer 1 van 2021) staan we uitgebreid stil bij kunst- en abstracte fotografie. Wat leuk is bij een abstracte fotografie is dat anderen het niet alleen een leuke foto vinden, maar vragen: “wat is dit nu?”
Blauwe reigerveren met druppels. Fotograaf: Jaap de Vries

Ook op Natuurfotografie.nl besteden we regelmatig aandacht aan abstracte natuurfotografie. Hieronder enkele relevante artikelen en tips:

Creatief en abstract

Paulien Bunskoek neem ons mee in haar wereld van de extreme macrofotografie. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je tot wat meer abstracte beelden kan komen.

Hier is vooral de kleur nog herkenbaar. Verder is het lastig om te zien wat het is. De druppel geeft misschien nog een kleine aanwijzing. De foto laat de bovenste randen van de vleugels van een mannelijke weidebeekjuffer zien. Soms heb je geluk; er was nog 1 dauwdruppel aanwezig die de foto net wat extra’s geeft. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Vorm, kleur en ritme

In het eerste deel van een driedelige tutorial van Henk Muijs over de abstracte natuurfotografie wordt er niet naar gestreefd om de werkelijkheid weer te geven, maar ligt de nadruk op vorm, kleur, ritme en/of contrast. Abstracte beelden met lijnen, vormen en kleuren. Als je erop let, dan kom je zo overal in de natuur tegen.

Het wegstromende water tekent steeds weer andere figuren in het zand. Ook hier is weer gebruik gemaakt van strijklicht. Door de foto op zijn kop te zetten lijken de dieper gelegen delen er juist bovenop te liggen. Fotograaf: Henk Muijs

Scherpte en onscherpte

Bij Andrea Gulickx krijg je de onderwerpen niet in hapklare brokken voorgeschoteld. Schijnbaar ongehinderd door vastgeroeste regels over scherpte en onscherpte volgt Andrea haar eigen weg. De fantasie van de kijker wordt in dit artikel aan het werk gezet.

Lost in space. Fotograaf: Andrea Gulickx

Dynamiek en beweging

In deel twee van een driedelige tutorial van Henk Muijs gaat het over dynamiek en beweging. In dit deel gaan we op de gezonde tour: heel Nederland moet meer bewegen.

Door tijdens het belichten uit te zoomen ontstaat een knallend vuurwerk van herfstkleuren. Fotograaf: Henk Muijs

Water in abstractie

Water, bron van leven is volgens Bob Luijks in deze tip een eindeloze bron van inspiratie. Water is nooit hetzelfde, geen minuut, geen seconde. De verschijningsvorm heeft het water vooral te danken aan de omgeving. De weerspiegeling kan perfect zijn bij windstille omstandigheden, maar ook abstracte vormen aannemen bij een stevig briesje.

Waar kijk je naar? Deze vervreemdende reflecties creëren een volledig nieuwe context. Fotograaf: Bob Luijks

Details en vervreemding

En deel drie van een driedelige tutorial van Henk Muijs worden de externe details en vervreemding besproken.

Het gaat in dit beeld alleen nog maar om de patronen, niet meer om het kleine kwalletje dat bij eb was gestrand op het wad. Fotograaf: Henk Muijs

Abstracte macrofotografie

Dat macrofotografie zich erg goed leent om abstracte foto’s te maken kun je zien in het artikel abstracte macrofotografie van Jan Boer.

Klein gedeelte van kwelwater met daarin enkele grasstengels. Fotograaf: Jan Boer

Creatieve visie op de natuur

In dit interview neemt natuurfotograaf Pauline Rote je mee voor een kijkje in Sonja’s creatieve visie op de natuur.

Construction
Construction. Fotograaf: Sonja Bohte | Zielenbeeld

Maak iets vernieuwends

Marijn Heuts geeft tips om een fotowedstrijd te winnen. Veel van zijn beelden zijn creatief en innoverend.

Maak iets in dat vernieuwend is. Fotograaf: Marijn Heuts

Creativiteit de vrije loop

Johan van der Wielen geeft aan dat kunst is om je creativiteit de vrije loop te laten en te kijken hoe je met abstractie, lijnenspel en vormen, onscherpte, beweging en dynamiek tot zelfs meervoudige belichtingen tot prachtig beeld kan komen. Zie hier een fotobespreking.

Abstractie heb je in alle vormen, lijnen, beweging, dynamiek of onscherpte. Fotograaf: Johan van der Wielen

Spelen met dynamiek

Bob Luijks speelt aan de kust met woeste golven. Gebruik korte sluitertijden om druppels en schuimvlokken van uiteenspattende golven vast te leggen. Of ga juist aan de gang met lange sluitertijden om de beweging in het water te tonen. Hier enkele tips van Bob.

Storm aan zee zorgt voor veel dynamiek in de golven en stromingspatronen. Fotograaf: Bob Luijks

Fotobespreking

Bij een fotobespreking rond het thema creativiteit & abstractie vestigt Ron ter Burg zijn aandacht op abstracte beelden met kleur en licht.

Canon EOS 60D/Tamron 90mm macro;is de foto niet te eenzijdig qua kleur? Fotograaf: Cees Snel

Houd je ook van abstracte en creatieve natuurfotografie? Dan is Natuurfotografie Magazine hét decembercadeau iets voor jou. De nieuwste editie van Natuurfotografie Magazine is vanaf vrijdag 18 december verkrijgbaar. Klik hier voor een abonnement.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: