Menu

Onderdeel van Pixfactory

Alentejo, Portugees paradijsje op aarde!

Op zoek naar een mooi nieuw natuurgebied kwam ik bij De Alentejo uit, het zuidelijke deel van Portugal boven de meer bekende Algarve en onder de rivier de Taag. De naam, "além do Tejo" betekent letterlijk "over de Taag".
Het zacht glooiende open landschap van de Alentejo. Fotograaf: Nel Appelmelk

Vervoer en verblijf

Je kunt aanvliegen via Lissabon of Faro. Op de vliegvelden kun je je huurauto afhalen. Onze ervaringen zijn heel goed met Goldcar. Al in Nederland geboekt. We kregen een bijna gloednieuwe auto mee! Deze stond klaar op de terminal van Faro. En die auto is daar wel nodig!
We kozen voor een kleinschalig ecologisch resort: Monte Horizonte gelegen niet ver van Santiago do Cacém. Ook vanwege het grote ruige terrein waar de huisjes in liggen.

Locatie van Monte Horizonte ten oosten van Sines aangegeven met rode stip.
Locatie van Monte Horizonte ten oosten van Sines aangegeven met rode stip.

De omgeving

In de naaste omgeving vliegen de vlinders en vogels je om de oren. Ook is er een prachtige vogelhut op het terrein zelf. In alle seizoenen is het goed vogelen daar. Wij waren er in de eerste helft van april. Helaas was de temperatuur daar voor Portugese begrippen toen te laag, maar ondanks dat en de veelal harde wind heb ik toch nog 15 soorten vlinders gespot. De libellen lieten het nog wat afweten. Alleen een net uitgeslopen grote keizerlibel kunnen fotograferen en een paar heidelibellen.
De bloemenweelde was wel zeer groot. Veel bloeiende wilde planten, onder andere kuifhyacinth, ijsbloemen enz.
Diverse soorten orchideeën gezien. Waaronder de tongorchis en de aspergeorchis. Op het terrein zelf struikelde je over de verschillende soorten waaronder de tongorchis! Ook de andere soorten stonden in de directe omgeving.

Kuifhyacinth
Kuifhyacinth. Fotograaf: Nel Appelmelk

Vogels

Een aantal vogelexcursies hebben we gemaakt in gebieden en op plaatsen waar je zelf niet mag komen. De eigenaar van het resort Bert Snijder is officieel vogelgids. Hij bracht ons met de jeep naar veel interessante locaties. Een aantal vogels voor het eerst gezien die veel indruk op me hebben gemaakt.

Grote trap vliegend.
Grote trap vliegend. Fotograaf: Nel Appelmelk

De grote trap bijvoorbeeld. Wat een fantastisch mooie en grote vogel. Prachtig om het baltsgedrag te zien. Maar ook de scharrelaar, bijeneter, roodkopklauwier en de kuifkoekoek hebben op mij indruk gemaakt. De vakantie was fantastisch.

Kuifkoekoek
Kuifkoekoek. Fotograaf: Nel Appelmelk

De kust is zeer ruig, maar ook goed toegankelijk. Er zijn nog zeer authentieke vissersplaatsjes zoals Porto Covo en de streek langs de kust is ook erg mooi. We hebben daar veel geelpootmeeuwen gezien. Helaas hadden we geen geluk met de Jan van Genten. Daarvoor zijn we diverse malen naar de kliffen geweest onder andere bij Sines. Op diverse plaatsen waren ook daar de bijeneters te zien en te horen. Die waren toen net aangekomen. In een dorpje in de buurt (Abela) ontdekten we de bijeneters en ook op het terras van ons huisje waren ze te horen.

De ruige kust bij Sines.
De ruige kust bij Sines. Fotograaf: Nel Appelmelk

We hebben in totaal 117 vogelsoorten gezien en 15 soorten vlinders. De bloeiende plantensoorten heb ik niet geteld. De Alentejo is een nog niet echt ontdekt natuurgebied. Als je op de kaart kijkt, zie je dat het aansluit aan het veel bekendere en beroemde Extremadura.

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: