Menu

Onderdeel van Pixfactory

Alex Pansier wint CUPOTY: Two of a Kind

CUPOTY (Close-up Photographer of the Year) organiseert jaarlijks een hoog aangeschreven wedstrijd voor macrofotografie. Daarnaast organiseren ze jaarlijks ook een challenge gewijd aan een thema. Dit keer was het thema 'Two of a Kind'. Dit leuke thema leverde sterk uiteenlopende resultaten op.
True Love
True Love. Fotograaf: Alex Pansier

De winnaars

Winnaar werd de Nederlandse natuurfotograaf Alex Pansier met een prachtige foto (True Love) van twee neus-aan-neus staande grondeekhoorns. Het onderwerp, de pose, het lage standpunt en de prachtige onscherpte maken het tot een erg intiem en vertederend beeld. De mooie compositie, de zachte kleuren en de fraaie details maken het beeld af. Van harte met deze mooie prestatie.

De tweede prijs werd gewonnen door Barry Webb met een zeer gedetailleerde, gestackte opname (Mature Comatricha) van twee ieniemienie slijmzwammetjes. Een intrigerend onderwerp met prachtige details en een boterzacht bokeh. De dauwdruppeltjes maken het af.

Mature Comatricha. Fotograaf: Barry Webb

De derde prijs ging naar Julia Briggs met Leaves of Lace, een grafisch, Escherachtig beeld van twee bladeren. De foto is omgezet naar zwartwit en dat versterkt het grafisch effect. Een opvallende foto opgebouwd uit eenvoudige beeldelementen.

Leaves of Lace.
Leaves of Lace. Fotograaf: Julia Briggs

Finalisten uit de Lage Landen

Naast Alex Pansier waren er nog meer fotografen uit de Lage Landen die aan deze wedstrijd hebben deelgenomen. Onder de 19 finalisten waren verschillende Belgen en Nederlanders.

Joris Vegter verdiende zijn finaleplek met een indrukwekkende, gestackte macro (Bee Together) van twee klokjesdikpootjes (een bijensoort) die slapen in een bloem. De houding van de bijtjes rondom de meeldraden en stampers, de enorme scherpte, de vierkante uitsnede en de paarse en lilatinten maken het tot een vertederend beeld waar de kwetsbaarheid van deze wilde bijen vanaf spat.

Bee Together.
Bee Together. Fotograaf: Joris Vegter

Roelof de Hoog scoorde met een klassieke maar wel heel goed uitgevoerde opname (Blue Beauty Morning) van twee mannelijke weidebeekjuffers. De prima compositie en de interactie tussen de juffers maken het tot een spannende foto. Er lijkt een gevecht tussen de rivalen aanstaande. Bovendien zijn de belichting, de scherpte (het gaat om twee in Photoshop samengevoegde foto’s) en het bokeh prima in orde.

Blue Beauty Morning.
Blue Beauty Morning. Fotograaf: Roelof de Hoog

Luc Rooman behaalde een finaleplek met een intrigerend beeld (Eating Perch) van een baars die een klein baarsje heeft gevangen en dat langzaam naar binnen werkt. De opname is ’s nachts gemaakt. Een dramatisch beeld wat ontstaat door de focus op de ogen van beide vissen. Andere mooie elementen van deze foto zijn de transparantie van de bek, de prachtige kleuren en de fraaie details (niet makkelijk bij deze vorm van fotografie!). De zwarte achtergrond maakt het beeld nog intiemer.

Eating Perch.
Eating Perch. Fotograaf: Luc Rooman

Ria Bloemendaal werd finalist met een sfeervolle foto (Mushrooms in the Spotlight) van twee paddenstoeltjes op de bosbodem. De paddenstoelen zijn ragscherp in tegenstelling tot al het andere op de foto. Bokeh alom. De warm gekleurde ondergrond geeft diepte en heel geraffineerd heeft Ria gebruik gemaakt van een zaailing van een Amerikaanse eik. Het lijkt op een grote boom in een dromerig bos die waakt over de kwetsbare paddenstoelen.

Mushrooms in the Spotlight.
Mushrooms in the Spotlight. Fotograaf: Ria Bloemendaal

Ondergetekende kreeg een finaleplek voor een zwartwit foto (Toad Love) van twee parende padden. Een stuk eistreng onder het mannetje lijkt een beetje op een parelketting waarmee de man het vrouwtje verleid. De padden zijn van bovenaf gefotografeerd waardoor je wat langer moet kijken voordat het duidelijk is hoe de foto in elkaar zit. De omzetting in zwartwit versterkt het grafische effect.

Toad Love.
Toad Love. Fotograaf: Rob Blanken

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: