HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Alleen voor mannen

Deze column is geschreven voor de man. De vrouw die dit leest wil ik vragen, ook al fotografeert ze af en toe een vogeltje of een geinige paddenstoel, deze pagina onmiddellijk te verlaten. Nu!

Alleen voor mannen
Kijk, zo kom je echt de huiskamer niet in… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Zo die zijn weg. Even mannen onder elkaar. Moet kunnen toch? Waar wil ik het over hebben? Oh ja, over Maxim Hartman van het programma ‘Meer voor mannen‘. Hij is mijn held moet je weten. Niet omdat ik het per se eens ben met zijn evangelie; dat de man van nu overheerst wordt door de vrouw en dat diezelfde man zijn positie als man weer moet herpakken. Nee, dat is het niet. Het is zijn spontane en stuntelige manier van vragenstellen die mij aanspreekt. Ook zijn strijdlust kan ik waarderen. Durf het maar eens in je eentje op te nemen tegen alle acht miljoen vrouwen van Nederland. Ja hoor!

Daarnaast vind ik zijn missie wel geinig. Niet in de laatste plaats omdat hij het verpakt in een leuk provocerend jasje. Dat kan ik wel waarderen. Veel vrouwen weet hij daarmee te stangen, op de kast te jagen en de man kan hier juist om glimlachen. Dat komt omdat in zijn boodschap best een kern van waarheid zit, vermoed ik.

Kom maar eens na een ochtend vogels fotograferen thuis met je vieze schoenen. Blij en tevreden na een geslaagde fotografie-ochtend. Leuk een klapekster gefotografeerd, ik noem maar wat. Dan vergeet je even wat je is verboden, namelijk dat je van je vriendin niet met je gore vuile baggerschoenen (om in de termen van Maxim te spreken) door de huiskamer mag banjeren. Krijg je daar toch op je falie!

En ja, als je bloedeigen vriendin dan tegen je zegt dat ze hoofdpijn heeft (en blijkbaar geen zin heeft om naar klapeksterfoto’s te kijken), dan hebben wij, als probleemoplossend ingestelde man, afgeleerd te zeggen: ‘Dan neem je toch een aspirientje!‘ Nee we zeggen dan braaf ons ingestudeerd kunstje op: ‘Oh, wat vervelend voor je!‘ Ons gevoel moeten we laten spreken, geen oplossingen aandragen. Dat mag niet.

Leuk een klapekster gefotografeerd…
Leuk een klapekster gefotografeerd… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Mijn vriendin gaat ook niet meer mee fotograferen. Dat kan ze vergeten. Die ene keer dat ze meeging, wilde ze per se kaartlezen. Ik mocht me er niet mee bemoeien. Ik hoef je niet uit te leggen dat we er nooit zijn gekomen!

‘An sich’ heeft onze stoere Maxim dus best een punt. Alleen vind ik zijn punt niet zo relevant. De man is niet zo zielig als Maxim schetst. Welnee. Met de vrouw van nu valt prima zaken te doen. Tenminste, met mijn partner. En als zij representatief is voor al die andere acht miljoen vrouwen dan zit het wel snor.

Zo kan mijn vriendin ermee leven dat ik een paar keer per jaar allenig afreis naar een fotografiebestemming om vogels te fotograferen. Ze doet niet moeilijk als ik zo af en toe (nou, wel ietsie meer dan ‘af en toe’) een dagje vogels ga fotograferen. Ze begrijpt het dat ik periodiek een nieuwe camera nodig heb en dat onze nieuwe keuken daarom nog even moet wachten. Daar staat tegenover dat ik mijn best doe om mijn steentje bij te dragen in het huishouden, wekelijks help het huis schoon te maken, een keertje mee ga shoppen, zittend pis, braaf mee ga naar de verjaardag van mijn schoonmoeder, dat ik de huiskamer niet vol hang met vogelplaatjes en ja, mijn baggerschoenen buiten uitdoe voordat ik binnenkom.

Beetje geven en nemen dus. Zij blij en ik ook hartstikke blij. Nee, de man van nu heeft het echt niet zo moeilijk. Dus Maxim, ondanks dat je mijn held bent: stel je niet zo aan man!

Wat is hier nou leuk aan!

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door HaCéHa op 13 juli 2016 om 20:55

  Mooi(e) verhaal / werkelijkheid.

 2. Door Fionna op 9 juli 2016 om 08:57

  Ik ben de vogelaar/fotograaf in onze relatie. Als mijn vriend al een keer mee gaat, leest hij een boek terwijl ik rond sluip. Hij krijgt er nog net geen hoofdpijn van maar het woord vogel kan hij ondertussen niet meer horen. 🙂

 3. Very funny again!
  Groet, Sjors

 4. Door Robert Wagter op 8 juli 2016 om 15:26

  “zittend pis”. Haha, hoe herkenbaar. De rest is ook zeer herkenbaar maar dan in andere varianten.

 5. Ik kijk zelden TV, maar voor Maxim maak ik gráág een uitzondering.
  En ik steun zijn strijd, want zittend plassende mannen en mannen met emoties, common, waar zijn de Echte Mannen met hun Grote Mannenklauwen gebleven…?!
  Nog even en het zijn de mánnen die bij de Leen Bakker de letters HOME kopen, moeniegekkerworden…!
  But seriously…heel lekker lezend en vermakelijk stukje weer!

  Grtz,
  Roeselien

 6. ??????
  Natuurlijk ben ik niet weg gegaan, ik ben niet bang voor stoer doende mannen Chris ????
  En wat je hier beschrijft is ( behalve de hoofdpijn ) in onze relatie precies andersom .
  Vorige week kwam ik thuis toen net de vloer gedweild was met in mijn kielzog een fotovriend op kluitschoenen.
  Manlief keek en zei niks maar zodra fotovriend uit het zicht was liet hij me fijntjes weten dat de vloer net gedaan was.
  Hij is een vent uit duizenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *