Alles over nachtfotografie

In Natuurfotografie Magazine (nummer 54 van juli/augustus 2021) draait alles om nachtfotografie! Het themablok neemt je mee van het laatste schemerlicht van het blauwe uurtje naar de nachtelijke duisternis. De Photo Challenge “From Dusk Till Dawn” sluit daar op aan. Ook op deze website besteden we regelmatig aandacht aan nachtfotografie.
Onweer. Fotograaf: Bas Meelker

Nachtfotografie

Nachtfotografie wordt steeds populairder. De nacht begint voorzichtig met de schemer. Zodra het donker is maak je in de zomermaanden kans op lichtend nachtwolken. De zomer is ook dé periode voor het fotograferen van de Melkweg én vallende sterren. Hieronder een overzicht van artikelen over avond- en nachtfotografie of “From Dusk Till Dawn”.

Aandachtspunten voor nachtfotografie

Als je hart hier sneller van gaat kloppen, dan is dit artikel voor jou geschreven, want nachtfotograaf Johan van der Wielen geeft bijna al zijn geheimen prijs rondom deze mysterieuze vorm van fotografie!

Sterrensporen op Ameland met belichtingen van resp. 25 min, 45 min. , 60 min., 1,5 uur, 2 uur en 2,5 uur. Fotograaf: Johan van der Wielen

 

Dieren van de nacht

‘s Nachts, als velen van ons op één oor liggen, begint voor vele diersoorten het feest pas goed. Dassen zijn prachtige, maar haast ongrijpbare dieren. Fred van Wijk maakte in Natuurfotografie Magazine van juli/augustus 2021 er een heel project van.

Das; Badger; Meles meles
Das op een open plek in het bos. Fotograaf: Paul van Hoof

16 dieren van de nacht

Paul van Hoof laat in ’16 dieren van de nacht’ zien wat de échte nachtbrakers onder ons zijn.

Futen bij nacht en ontij

Ronald Hofmeester heeft een beeld voor ogen om in de nacht silhouetten te fotograferen van futen bij nacht en ontij tegen het volle licht van de maan.

 

Tutorials over nachtfotografie

Nachtfotograaf Johan van der Wielen neemt je in een driedelige tutorialreeks mee in de wondere wereld van de nachtfotografie.

Hier is het allemaal om te doen… één foto met eindresultaat van sterrensporen en een vleugje noorderlicht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Tutorial nachtfotografie deel 1: voorbereiding & materiaal

Het eerste deel gaat over voorbereiding, locatie, tijdsmoment en materiaal.

Tutorial nachtfotografie deel 2: de techniek en instellingen

In deel twee van gaat Johan van der Wielen verder met de instellingen van de camera.

Tutorial nachtfotografie deel 3: sterrensporen of star trails

In deel 3 vertelt Johan van der Wielen alles over sterrensporen.

 

Deepsky astrofotografie

Nachtfotografie kent vele vormen, van sterren tot nachtelijke landschappen. Een specialistische vorm is die van deepsky astrofotografie waarbij je met geavanceerde apparatuur in vele uren data verzamelt van hemellichamen met spectaculaire resultaten. Jeffry Westerhoff neemt je mee in de wondere wereld van astrofotografie.

Het Andromeda stelsel. Het dichtstbijzijnde stelsel naast ons eigen Melkwegstelsel. Op een donkere locatie zwak zichtbaar aan de hemel. Canon 450Da + William Optics Zenithstar73. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

De drie makkelijkste deepsky objecten om mee te beginnen

In deze tutorial neemt Jeffry Westerhoff je mee, aan de hand van de 3 makkelijkste deepsky objecten voor beginnende astrofotografen, in de wondere wereld van de astrofotografie.

Tutorial deepsky astrofotografie deel 1: voorbereiding & materiaal

In een driedelige tutorial serie neemt Jeffry Westerhoff je mee in de wondere wereld van de astrofotografie. In dit eerste deel vertelt hij over de apparatuur en de voorbereidingen.

Tutorial deepsky astrofotografie deel 2: techniek

In deel twee heeft Jeffry Westerhoff het hebben over de techniek en instellingen van de camera.

Tutorial deepsky astrofotografie deel 3: nabewerking

In deel 3 gaat het over de nabewerking om van de gemaakte foto’s prachtige beelden te creëren.

 

Nightscape, duisternis en nachtwolken

Fotografeer door als het donker wordt! Maar dit betekent natuurlijk niet dat je na zonsondergang moet stoppen met fotograferen. In tegendeel, ga er juist eens op uit als het donker is, ver na het blauwe uurtje.

Creatief met een zaklamp, leuk om te doen maar houd rekening met het nachtleven. Fotograaf: Rutger Bus

Maak ook eens een nightscape!

Ga er eens op uit als het donker is, ver na het blauwe uurtje. Naast al die lichtvervuiling van de omliggende dorpen en steden in Nederland is het vinden van een donker plekje nog niet zo gemakkelijk. Ben je ook nieuwsgierig geworden hoe Rutger Bus nightscapes fotografeert?

Avond- en nachtfotografie Spelen met duisternis

De schemering en de nacht geven het landschap een heel ander karakter. Bas Meelker geeft aan dat het karakter van de fotograaf een andere benadering vergt met een andere techniek en voorbereiding. Lees hier meer hoe je met avond en nachtfotografie aan de slag kan gaan.

Lichtende nachtwolken

Het fotograferen van lichtende nachtwolken is voor Karin Broekhuijsen een verslavende bezigheid. Iedere zomer kom ik er menige nacht voor mijn bed uit, in de hoop weer een glimp op te vangen van deze indrukwekkende wolken.

4 fasen van de nacht: hoe donker is donker?

Nadat de zon onder is, wordt het langzaamaan donker. Maar hoe donker is donker? En hoe donker moet het zijn voor de foto’s die je wilt maken? In dit artikel van Toine Westen worden de vier fasen van de nacht besproken, met de foto’s die je in de verschillende fasen kunt maken.

Hoe fotografeer je onweer?

Onweer op de gevoelige plaat vast kunnen leggen, is vooral een kwestie van timing. Onweer is een prachtig fenomeen, maar hoe leg je dit nu het beste vast? Bob Luijks geeft je een aantal tips.

Hoe fotografeer je meteoren?

Ieder uur van de dag vallen er meteoroïden de atmosfeer van de aarde binnen, maar alleen wanneer het ’s nachts donker is kun je het karakteristieke lichtspoor aan de hemel zien waaraan ze de naam ‘vallende sterren’ te danken hebben.

 

Apparatuur voor nachtfotografie

Voor de fotografen die de nachtelijke uren opzoeken bestaat er nog een waardevolle aanvulling. Hieronder een opsomming van een aantal nachtfilters, voorkomen van condens en een nachtlens.

Aurora Borealis
‘The gate to the universe’, misschien wel één van de meest spectaculaire aurora vormen die ik heb mogen vastleggen. Op f/2.0 en 1” sluitertijd… ultiem voor Noorderlicht fotografie! Fotograaf: Johan van der Wielen

Nachtfilters

Lekker spannend is het wel, fotograferen in de nacht. Het heeft al meteen een duister sfeertje. Toch jammer als dat niet terug te vinden is in het eindresultaat omdat het strooilicht uit de omgeving een gloed over jouw foto legt. Als je je hier in herkent dan is het nachtfilter wellicht iets voor jou.

Hoe voorkom je condens op je lens in de nacht?

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Ben je druk bezig met nachtfotografie, bijvoorbeeld met een lange startrail (foto van sterrensporen), kom je aan het eind erachter dat het frontelement van je lens halverwege begon te beslaan en aan het eind volledig blurry beelden geeft.

SIGMA 14 mm F/1.8 DG HSM ART: dé nachtlens!

Johan van der Wielen test de SIGMA 14 mm F/1.8 DG HSM ART en komt tot de conclusie dat dit dé lens is voor nacht- en Noorderlicht fotografie. Lees hoe hij de lens en zichzelf uitdaagt tot unieke prestaties onder extreme omstandigheden.

 

Tips

De nachten zijn interessant om je ook eens te verdiepen in nachtfotografie. Wij hebben voor jou nog wat belangrijke informatie hierover op een rijtje gezet.

Een detail uit de enorme opname van de complete sterrenhemel. Fotograaf: Nick Pisinger

Alles voor een unieke foto van de nachtelijke hemel

Fotograferen van de sterrenhemel voor gevorderden…

Kraakheldere nachten, vergeet de sterrenhemel niet!

Gebruik de volgende tips van Bob Luijks om de sterrenhemel vast te leggen

Research terwijl je slaapt!

Door middel van de wildcamera kan je met heel weinig moeite nóg meer te weten komen over je onderwerp en het habitat.

Fotograferen en logeren op Marker Wadden

Zoek je nog een rustig plekje in Nederland om te verblijven en van de natuur te genieten? Dan zou Marker Wadden in het Markermeer zo maar de locatie kunnen zijn die voor jou invulling hieraan geeft.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: