Menu

Onderdeel van Pixfactory

Alleseter of fijnproever?

Ik lust alles, nou qua voedsel heb ik wel mijn grenzen. Maar qua fotografie heb ik een brede smaak. Toen ik net begon met fotograferen wilde ik alles uitproberen, overal een hapje van proeven.
Oogjes in een zee van groen, spelen met scherptediepte. Fotograaf: Pauline Rote

Eten wat de pot schaft

In het begin van mijn fotografie begon ik met het vastleggen van mooie zonsondergangen en opkomsten. De wereld ziet er dan meteen zoveel mooier uit en dus mijn foto’s ook. Ik was toen nog totaal niet bezig met compositie, zoals iets leuks op de voorgrond te kiezen of te proberen vanuit verschillende standpunten een ander beeld maken. Ook wist ik niets van belichting waardoor de onderwerpen in mijn foto vaak te donker waren. Ook had ik gehoord dat wanneer je het diafragma klein houd je foto scherp was. Als het zonnetje en de kleurtjes er maar op stonden, liefst met een molentje of ander geliefd onderwerp erop, dan was het al snel goed. Ik at de soep dus zo heet, of beter gezegd, zo koud als deze opgediend werd.
Op social media werden de foto’s gewaardeerd en ik voelde mij op die manier gestimuleerd. Dat smaakte naar meer!

Nog steeds zonsondergang maar dan anders. Fotograaf: Pauline Rote

Maggi

Buiten zijn en natuurfotografie smaakte naar meer. Als je in je omgeving al zoveel mooie plekjes hebt gezien ga je ook steeds wat verder weg om nog meer mooie plekjes te ontdekken. Vervolgens kom je thuis met foto’s van mooie plekjes die qua sfeer en onderwerp eigenlijk overal gemaakt konden zijn.
Uiteindelijk merkte ik dat ik een beetje verzadigd en aan de smaak gewend raakte. Ik miste iets maar kon niet vinden wat dat was. Achteraf denk ik dat het een stukje eigenheid was, iets van mezelf in de foto meegeven en niet alleen maar het mooie plekje of licht laten zien. Zoiets als een beetje van Maggi en een beetje van mezelf.

Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi. Fotograaf: Pauline Rote

Experimenteren

Ik begon me steeds meer uit te leven in de fotografiekeuken. Ik experimenteerde met sausjes zoals filters, met nieuwe pannen zoals objectieven en met de basisingrediënten zoals diafragma’s en sluitertijden. Ook ging ik maar eens wat lezen over technieken en probeerde zo wat nieuwe recepten uit. Er ging een wereld voor me open. Ik wilde wederom alles proeven. En wat heb ik veel gegeten…
Net als een kind zijn smaakpapillen ontwikkelt, ontwikkel je als fotograaf ook je smaak. Volgens mij wil niemand elke dag aardappels, groente en een gehaktbal, net zo min als alleen maar zonsopkomsten. Op een gegeven moment weet je waar je echt blij van wordt en ga je dat steeds meer verfijnen. Natuurlijk varieer je daarop, anders eet je nog elke dag hetzelfde.
Je gebruikt eens andere kruiden, sausjes of eet eens op een nieuwe locatie. Uiteindelijk merk je dat je terugvalt op wat jouw eigen smaak is en diept die uit. Je gebruikt eens een andere compositie, uitsnede of licht en je verfijnt je resultaat nog eens met een bewerking voor de finishing touch als mooi toetje.

Focus, net even anders. Fotograaf: Pauline Rote

Ontdekkingstocht

Voor mij werd het een zoektocht om mijn eigen fotografierecepten te maken. Ik ben altijd aan het proberen om het net even anders te doen dan wat ik meestal tegenkom op social media. Dus net even de focus op een ander punt, spelen met onscherpte of licht en rust scheppen in de chaos. Ik ben eigenlijk een beetje aan het proberen het gewone bijzonder te maken. Die standaard gehaktbal smaakt voor mij toch wat lekkerder als ik kruiden naar mijn eigen smaak toevoeg.
Ook ben ik meer bezig met vorm en kleur, daar ga ik niet specifiek naar op zoek, maar gebruik de elementen die ik tegenkom of die er op dat moment zijn, zoals wind of structuren. Ik kook gewoon uit mijn eigen voorraadkast maar wel met mijn eigen sausje om mijn eigen creatie te maken.
En nee, het perfecte gerecht heb ik nog niet gevonden, het blijft een ontdekkingstocht. Want ik kook zonder recept en meer op gevoel.

Heel gewoon en toch bijzonder. Fotograaf: Pauline Rote

Fijnproever

Gaandeweg merk je dat je een fijnproever bent geworden omdat je smaakt zich heeft ontwikkeld. En die blijft zich ontwikkelen waardoor nieuwe recepten blijven ontstaan. Al smaken ze niet allemaal even goed, de kunst is om jezelf te blijven uitdagen en te genieten van al dat lekkers.
Smakelijke voortzetting!

Spelen met kleur en licht. Fotograaf: Pauline Rote

Geef een reactie

20 reacties

  1. Hoi Pauline,

    Wederom een leuke column van je met inspirerende foto’s!
    Heel herkenbaar, het zoeken naar het lekkerste recept. En dat lekkerste recept is natuurlijk voor iedereen anders, maar iedereen houdt van lekker eten; of het nu een hamburger is of kaviaar.
    Zelf ben ik er ook nog niet uit welk gerecht ik het lekkerste vindt. Door eens uit eten te gaan (lees ander soort foto’s bekijken) kom je wel tot ontdekking dat je met de zelfde ingrediënten toch een heel ander recept kan maken. De foto’s uit jouw keuken vindt ik daar een voorbeeld van. Ze inspireren om de bekende ingrediënten eens flink door elkaar te husselen. De juiste samenstelling heb ik nog (lang) niet gevonden, maar ik heb nog steeds trek!
    Blijf lekker doorgaan met je smaakvolle recepten!

    Groet, René

    1. Hoi René,
      Dankjewel voor je leuke reactie!
      Zo leuk dat we regelmatig bij elkaar in de keuken mogen kijken en ik moet zeggen ik geniet ook van de jouwe!
      Het leuke is dat we nooit uit geëxperimenteerd zijn en dat er nog genoeg te ontdekken is. Inderdaad zo lang je trek houdt blijf je koken!

      groetjes,
      Pauline

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

20 reacties

  1. Hoi Pauline,

    Wederom een leuke column van je met inspirerende foto’s!
    Heel herkenbaar, het zoeken naar het lekkerste recept. En dat lekkerste recept is natuurlijk voor iedereen anders, maar iedereen houdt van lekker eten; of het nu een hamburger is of kaviaar.
    Zelf ben ik er ook nog niet uit welk gerecht ik het lekkerste vindt. Door eens uit eten te gaan (lees ander soort foto’s bekijken) kom je wel tot ontdekking dat je met de zelfde ingrediënten toch een heel ander recept kan maken. De foto’s uit jouw keuken vindt ik daar een voorbeeld van. Ze inspireren om de bekende ingrediënten eens flink door elkaar te husselen. De juiste samenstelling heb ik nog (lang) niet gevonden, maar ik heb nog steeds trek!
    Blijf lekker doorgaan met je smaakvolle recepten!

    Groet, René

    1. Hoi René,
      Dankjewel voor je leuke reactie!
      Zo leuk dat we regelmatig bij elkaar in de keuken mogen kijken en ik moet zeggen ik geniet ook van de jouwe!
      Het leuke is dat we nooit uit geëxperimenteerd zijn en dat er nog genoeg te ontdekken is. Inderdaad zo lang je trek houdt blijf je koken!

      groetjes,
      Pauline

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Pauline Rote

Pauline Rote

Pauline Rote is een bevlogen natuurfotograaf met een voorkeur voor vogel- en highkeyfotografie. Daarbij probeert zij haar gevoel en passie over te brengen, het liefst overgoten met een creatief sausje.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: