HOME < INSPIRATIE < PORTFOLIO
portfolio

Andrea Gulickx in Beeld

Bij Andrea Gulickx krijg je de onderwerpen niet in hapklare brokken voorgeschoteld. Schijnbaar ongehinderd door vastgeroeste regels over scherpte en onscherpte volgt Andrea haar eigen weg. De foto’s zijn niet gepland of bedacht, ze ontstáán, omdat de fotografe werkt vanuit haar hart.

In starlight
In starlight

Wie is Andrea Gulickx?

Andrea GulickxDe fantasie van de kijker wordt aan het werk gezet; tussen al de bloemetjes door blijft er heel wat te raden over. Het knappe is, dat het de fotografe, ondanks deze creatieve vrijheid, prima lukt de juiste balans te vinden: Als toeschouwer zou je makkelijk kunnen verdwalen in een chaos van vage vormen en kleuren. Deze valkuil blijft echter achterwege, omdat het beeld simpelweg klopt en naast de ‘spanning’ van het ongeorganiseerde voldoende rust en ruimte biedt.
Het werk van Andrea wordt als het ware gekenmerkt door het hoge ‘Andrea-Gulickx-gehalte’; Bokehringen, glitters en functionele onscherpte voeren je naar een sprookjesachtige wereld. Wie er voor open staat en die deur door durft te gaan, mag een stukje van deze wereld ervaren…

Apparatuur

 • Nikon D700
 • Nikon D300
 • Nikon 24-70 lens F2.8
 • Nikon 70-200 F 2.8
 • Nikon 100 mm F2.8 macrolens
 • Nikon 60 mm macrolens
 • Lensbaby Composer
 • Lensbaby Muse
 • Double glass optic
 • Sweet 50
 • Edge 80

 

Portfolio

Autumn waves
Autumn Waves

“Met macrofotografie gaat er een hele andere wereld voor je open, iets wat je met het blote oog niet ziet. Iedere keer als ik op pad ga, verrast de natuur me en die verwondering werkt verslavend.”

Fern Fantasy
Fern Fantasy

Hoe zou je je eigen stijl typeren?
Ik denk dat deze herkenbaar is door de intieme sfeer en zachtheid, maar toch ook door de kracht die het beeld uitstraalt.
Ik houd ervan om met de scherptediepte te spelen en daarbij de grens op te zoeken, out of the box te gaan. Licht en emotie zijn de belangrijkste ingrediënten voor mijn foto’s. Ik krijg soms van mensen te horen dat mijn foto’s hen raken of dat ze poëtisch zijn en dat is toch wel heel mooi om terug te krijgen.”

In starlight
In Starlight
Autumn Treasure
Autumn Treasure

“Als persoon ken ik momenten waarop ik heel enthousiast en uitbundig kan zijn, maar ook momenten dat ik de rust opzoek. Dat zie je in mijn foto’s terug; van omgevingsgericht naar close-up, waar enkel het licht en een lijnenspel de foto vullen. Ik laat me als het ware met de seizoenen meevoeren. De lente en zomer nodigen anders uit dan de herfst en winter. Van uitbundig naar ingetogen.”

Purity
Purity

Aan het maken van Ballerina Skirt heeft Andrea een bijzondere herinnering. Andrea zegt hierover:

Op een heerlijk zonnige dag, lag ik op mijn rug op een grasveld in Amelisweerd naar de blauwe lucht te kijken en ik dacht bij mezelf; wat ben ik een mazzelaar dat ik hier nu lig. Naast mij stond een heel veld prachtige dichtersnarcissen en ik dwong mezelf om van dit onderwerp meer dan 50 verschillende foto’s te maken. De minimale verschuivingen, met daardoor veranderende lichtinval en achtergronden, bleven me steeds verwonderen en nodigden me uit om steeds verder te blijven gaan. Ik werd er zo blij van. Zo simpel kan het zijn voor mij. Ik houd van de serene zachte kleuren van het dwarrelende, dansende ‘rokje’ in combinatie met dat krachtige uitdagende rode randje. Eenvoud en zachtheid en toch krachtig in mijn beleving. Ik ben dan ook erg blij met de prijs die ik dit jaar met deze foto gewonnen heb bij de IGPOTY wedstrijd. De eerste wedstrijd over de grens.”

Ballerina skirt
Ballerina Skirt
Snowdrift
Snowdrift

Andrea heeft weinig nodig om geïnspireerd te raken: “Zodra ik het veld in ga merk ik dat ik eigenlijk helemaal blanco ben, in het moment leef en meega met wat de natuur mij laat zien. Dat is alles wat ik nodig heb.”

Snailflower
Snailflower

Wat zou je nog heel graag willen fotograferen?
“Mijn passie is macrofotografie, maar daarnaast ben ik gefascineerd door katachtigen. Twee jaar geleden heb ik in Brazilië een zwarte jaguar kunnen vastleggen. Dat was echt fantastisch en zo onwerkelijk, want ze zijn zo zeldzaam. Ik zou dolgraag nog eens een sneeuwluipaard willen ‘ontmoeten’ en vastleggen.”

Forest Queen
Forest Queen
In balls of light
In Balls of Light

Welke tips(s) zou je aan beginnende fotografen willen meegeven?
Focus je niet teveel op de techniek, maar durf te spelen en te experimenteren. Ga met een open focus de natuur in en laat je verrassen. Neem de ‘regels’ mee in je achterhoofd maar belangrijker is: doe wat jij leuk vindt en volg je gevoel!”

Fotografie: Andrea Gulickx

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Je bent een TOPPER Andrea echt geweldig heb grote bewondering voor je !
  Groetjes Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *