Menu

Andrea Gulickx in Beeld

Bij Andrea Gulickx krijg je de onderwerpen niet in hapklare brokken voorgeschoteld. Schijnbaar ongehinderd door vastgeroeste regels over scherpte en onscherpte volgt Andrea haar eigen weg. De foto’s zijn niet gepland of bedacht, ze ontstáán, omdat de fotografe werkt vanuit haar hart.
Lost in space. Fotograaf: Andrea Gulickx

Wie is Andrea Gulickx?

Andrea Gulickx

De fantasie van de kijker wordt aan het werk gezet; tussen al de bloemetjes door blijft er heel wat te raden over. Het knappe is, dat het de fotografe, ondanks deze creatieve vrijheid, prima lukt de juiste balans te vinden: Als toeschouwer zou je makkelijk kunnen verdwalen in een chaos van vage vormen en kleuren. Deze valkuil blijft echter achterwege, omdat het beeld simpelweg klopt en naast de ‘spanning’ van het ongeorganiseerde voldoende rust en ruimte biedt.
Het macrowerk van Andrea wordt als het ware gekenmerkt door het hoge ‘Andrea-Gulickx-gehalte’; Bokehringen, glitters en functionele onscherpte voeren je naar een sprookjesachtige wereld, vol met verrassende en mysterieuze abstracties. Wie er voor open staat en die deur door durft te gaan, mag een stukje van deze werelden ervaren.
In 2017 bracht zij in eigen beheer het boek ‘De waal bewogen’ uit met haar ‘bewogen’ abstracte landschappen van de Waal, die ook in een aantal exposities langs de Waal te zien is geweest.

Apparatuur

 • Nikon D700
 • Nikon D30
 • Nikon Z6
 • Nikon 24-70 lens F2.8
 • Sigma 24-105 F4
 • Nikon 70-200 F 2.8
 • Nikon 105 mm F2.8 macrolens
 • Nikon 60 mm macrolens
 • Laowa 60 mm F 2.8 Ultra macro 2x vergroting
 • Laowa 25 mm F2.8 Ultra macro 2,5 – 5 x vergroting
 • Lensbaby Composer Pro II
 • Lensbaby Double glass optic
 • Lensbaby Sweet 50 en 35
 • Lensbaby Edge 80, 50 en 35
 • Lensbaby Velvet 56
 • Lensbaby Trio
 • Lensbaby Sol 45
 • Smartphone Iphone 8+

Portfolio

Standing strong. Fotograaf: Andrea Gulickx

“Met macrofotografie gaat er een hele andere wereld voor je open, iets wat je met het blote oog niet ziet. Iedere keer als ik op pad ga, verrast de natuur me en die verwondering werkt verslavend.”

On fire. Fotograaf: Andrea Gulickx
Lost in space. Fotograaf: Andrea Gulickx

Hoe zou je je eigen stijl typeren?
Ik denk dat deze herkenbaar is door de intieme sfeer en zachtheid, maar toch ook door de kracht die het beeld uitstraalt.
Ik houd ervan om met de scherptediepte te spelen en daarbij de grens op te zoeken. Binnen de lijntjes kleuren is nooit mijn sterkste kant geweest. Ik vind het leuk om mijn eigen wereld te creëren waaraan de kijker zijn of haar eigen invulling kan geven. Vooral met mijn abstracte macrofotografie en landschappen. Licht en lijnenspel en emotie zijn de belangrijkste ingrediënten in mijn foto’s. Ik krijg soms van mensen te horen dat mijn foto’s hen raken of dat ze poëtisch zijn en dat is toch wel heel mooi om terug te krijgen.”

Druppel op schild van wants. Fotograaf: Andrea Gulickx
Universal droplet. Fotograaf: Andrea Gulickx

“Als persoon ken ik momenten waarop ik heel enthousiast en uitbundig kan zijn, maar ook momenten dat ik de rust opzoek. Dat zie je in mijn foto’s terug; van omgevingsgericht naar close-up, waar enkel het licht en een lijnenspel de foto vullen. Ik laat me als het ware met de seizoenen meevoeren. De lente en zomer nodigen anders uit dan de herfst en winter. Van uitbundig naar ingetogen.”

Knight walking on light. Fotograaf: Andrea Gulickx

Aan het maken van ‘de IJssel bewogen’ heeft Andrea een bijzondere herinnering. Andrea zegt hierover:

Dit beeld was de eerste stap naar het boek ‘de Waal bewogen’. Ik werd gegrepen door het bewogen beeld en het effect van de beweging van de camera op de omgeving en het licht op het water. Deze schittering deed me denken aan schilderijen die ik een aantal jaar ervoor had gezien bij een expositie in Nieuwkoop, van de Haagse schilders. Deze schilders hadden de plassen geschilderd en ik was gefascineerd hoe ze het licht, het water en de wolkenpartijen hadden vereeuwigd op het doek. Ik had nooit zoveel met schilders, maar dit maakte grote indruk op me. Dat besefte ik pas toen ik het beeld zag op de camera en gelijk aan die schilderijen moest denken en mijn blije gevoel erbij. Ik voelde de kriebel in mijn buik die mij zeggen dat ik er meer mee moet gaan doen. Dat dat was wat bij mij paste. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens een boek zou uitgeven. Ik ben geen fotograaf die projectmatig werkt maar dit was een geweldig mooi project in samenwerking met schrijver Wim Huijser. Het heeft 2 jaar geduurd voordat alle beelden voor het boek er waren. Het was een geweldige ervaring, maar het is heerlijk om nu weer lekker te doen waar ik zin in heb zonder dat er druk op zit

De IJssel bewogen. Fotograaf: Andrea Gulickx

Andrea heeft weinig nodig om geïnspireerd te raken: “Zodra ik het veld in ga merk ik dat ik eigenlijk helemaal blanco ben, in het moment leef en meega met wat de natuur mij laat zien. Dat is alles wat ik nodig heb.”

Fantasy scape. Fotograaf: Andrea Gulickx

Wat zou je nog heel graag willen fotograferen?
Ik heb op het moment niet eens zoveel fotografie-wensen omdat filmen voor mij nu een nieuwe uitdaging is waarin ik nog zoveel moet leren. Me hierin bekwamen is dus nu een eerste prioriteit. Ik wil ook hierin weer mijn eigen weg vinden en mijn eigen stijl creëren.”

Waterpaint. Fotograaf: Andrea Gulickx
Mirroring. Fotograaf: Andrea Gulickx

Tips(s) van Andrea:

 • Focus je niet teveel op de techniek, maar durf te spelen en te experimenteren. Ga met een open focus de natuur in en laat je verrassen. Neem de ‘regels’ mee in je achterhoofd maar belangrijker is: doe wat jij leuk vindt en volg je gevoel!
 • Laat je door feedback van anderen niet van je pad afbrengen.

Fotografie: Andrea Gulickx

4 reacties

 1. Andrea ik was deze week met jou op pad in de Amerongse bossen, en ik vind je geweldig hoe je vanuit je gevoel grenzen in de fotografie overschrijd.
  Het zoeken naar licht ,vorm en eigenheid breng je goed over en vind ik echt een geweldige inspiratiebron.
  Groetjes Riky.

 2. frisse wind in het fotolandschap gebeuren, zeker in natuur fotografie hebben we dit soort beelden tekort (volgens mijn bescheiden mening)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Andrea ik was deze week met jou op pad in de Amerongse bossen, en ik vind je geweldig hoe je vanuit je gevoel grenzen in de fotografie overschrijd.
  Het zoeken naar licht ,vorm en eigenheid breng je goed over en vind ik echt een geweldige inspiratiebron.
  Groetjes Riky.

 2. frisse wind in het fotolandschap gebeuren, zeker in natuur fotografie hebben we dit soort beelden tekort (volgens mijn bescheiden mening)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: