Menu

Onderdeel van Pixfactory

App SnailSnap

Slak haast zich naar beschut plekje. Fotograaf: Bob Luijks

Bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek over klimaatverandering kan met de app SnailSnap. Gebruikers van deze app verzamelen met één druk op de knop gegevens over de kleur en de locatie van tuinslakken. Deze gegevens worden door onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center gebruikt om te bepalen of en hoe tuinslakken zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking.

SnailSnap is ontwikkeld om mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en om grote aantallen gegevens te verzamelen over de gevolgen van klimaatverandering. In Nederland is de gemiddelde jaartemperatuur sinds 1950 met 1,5°C gestegen. Verstedelijking zorgt lokaal zelfs voor nog grotere temperatuurstijgingen en droogte. Planten en dieren moeten zich aanpassen aan deze veranderende omstandigheden om te overleven. Maar kunnen zij dit wel snel genoeg?

Onderzoek aan de gewone tuinslak kan meer inzicht geven in de manier waarop dieren zich aanpassen. Huisjes van de gewone tuinslak komen in veel verschillende kleuren voor. De kleur van het huisje bepaalt mede hoe goed de slak bestand is tegen hitte en droogte. Slakken met lichtere huisjes zullen bijvoorbeeld minder snel oververhit raken in de volle zon. Betekent dit dat tuinslakken door klimaatverandering en verstedelijking lichter van kleur worden? Dit is één van de vragen die de onderzoekers hopen te beantwoorden met behulp van de SnailSnap-app.

De app is beschikbaar voor iedereen met een Android-telefoon en is eenvoudig in gebruik. U hoeft enkel een foto van een tuinslak te maken en die te versturen. De GPS-coördinaten van de foto worden automatisch meegestuurd. Slakkenexperts controleren vervolgens alle foto’s en noteren de kleur van de slak. De op deze manier verzamelde gegevens zullen door de onderzoekers worden gebruikt om de aanpassingen van de tuinslak in kaart te brengen.

SnailSnap is een initiatief van Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het project loopt van maart tot oktober, de periode waarin tuinslakken het meest actief zijn. Het uiteindelijke doel van het project is een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift. De app is te downloaden via Google Play. Voor meer informatie, bezoek: www.snailsnap.nl.

Tekst: Niels Kerstes, EIS Kenniscentrum Insecten

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u