Apparatuur nieuws van februari

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van februari bekijken we objectieven van Samyang, SIGMA en Tokina.
Opname met het SIGMA 20mm F2 DG DN | Contemporary groothoekobjectief
Opname met het SIGMA 20mm F2 DG DN | Contemporary groothoekobjectief. Fotograaf: SIGMA/Kim Jensen

Samyang

De Samyang AF 135mm F1.8 FE is een tele-objectief voor full-framecamera’s met Sony E Mount. Samyang had al een 135mm in zijn gamma, maar dat objectief heeft geen autofocus en is iets minder lichtsterk (F2 in plaats van F1.8). Het nieuwe objectief heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 0,69m; bij die afstand heb je een maximale vergroting van 1:4, zodat je goed close-ups kunt maken. De weerbestendige afdichting beschermt het objectief tegen lichte regen, sneeuw en stof. Het heeft een adviesverkoopprijs van € 949,99.

Met de introductie van de nieuwe Samyang AF 135mm F1.8 FE is de Samyang autofocus F/1.8 FE serie nu compleet. De range van groothoek tot tele omvat nu een AF 24mm F/1.8, AF 35mm F/1.8, AF 45mm F/1.8, AF 75mm F/1.8 en tot slot de nieuwe AF 135mm F/1.8.

De Samyang AF 135mm F1.8 is weerbestendig afgewerkt.
De Samyang AF 135mm F1.8 is weerbestendig afgewerkt. Fotograaf: Alyssa Zalabai/Samyang

SIGMA

SIGMA introduceert de 20mm F2 DG DN | Contemporary, een groothoekobjectief voor full-framecamera’s met Sony E-mount en L-mount. Ondanks het grote diafragma van F2 weegt dit objectief slechts 370 gram en is het 7,2 cm lang. De brandpuntsafstand van 20mm maakt het goed bruikbaar voor landschappen. Het is ook bijzonder geschikt voor astrofotografie dankzij de onderdrukking van chromatische aberraties: hierdoor blijven lichtpunten zoals sterren perfect cirkelvormig.

Het objectief heeft een adviesverkoopprijs van € 799,- en vult de bestaande 24mm, 35mm en 65mm F2 objectieven aan.

De 20mm F2 DG DN is geschikt voor landschappen en astrofotografie.
De 20mm F2 DG DN is geschikt voor landschappen en astrofotografie. Fotograaf: Alyssa Zalabai/Samyang

Tokina

De SZ Super Tele 500mm f/8 is een heel opmerkelijk tele-objectief. Ondanks de lange brandpuntsafstand van 500mm is het maar 8,9 cm lang en weegt het slechts 310 gram. De verklaring is het ‘catadioptrisch’ optisch ontwerp. Daarbij worden in het objectief spiegels en lenzen gecombineerd. Dat maakt de zeer compacte constructie mogelijk. Kenmerkend voor dit soort lens is de ‘donut bokeh’: lichtpunten op de achtergrond hebben de vorm van een ring met een gat in het midden, net als een donut. Op onderstaande foto zie je daarvan een voorbeeld.

Het objectief heeft geen autofocus. Er is wel een grote scherpstelring om nauwkeurig handmatig scherp te stellen. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 115cm is dit objectief ook geschikt voor macrofotografie. Het objectief kan via de juiste adapter gebruikt worden met Nikon Z en F, Canon EF, Sony E, Fujifilm X en M4/3 lensvatting.

De Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 creëert een heel kenmerkende 'donut bokeh'.
De Tokina SZ Super Tele 500mm F8 creëert een heel kenmerkende ‘donut bokeh’. Fotograaf: Tokina
De Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 is slechts 8,9 cm lang.
De Tokina SZ Super Tele 500mm F8 is slechts 8,9 cm lang. Fotograaf: Tokina

Eén reactie

  1. Mooi dat Tokina de wellicht wat ‘ouderwetse’ spiegeltelelens van stal haalt. Heb zelf nog een Minolta 250f5.6 spiegeltelelens van 40 jaar geleden, formaat van een 85mm, geweldig.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Mooi dat Tokina de wellicht wat ‘ouderwetse’ spiegeltelelens van stal haalt. Heb zelf nog een Minolta 250f5.6 spiegeltelelens van 40 jaar geleden, formaat van een 85mm, geweldig.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: