Menu

Onderdeel van Pixfactory

Apparatuurnieuws april

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van april bekijken we camera's en objectieven van Canon, Samyang, Sony en Tamron.
Opname met de Samyang AF 24mm F1.8 FE. Fotograaf: Howard Burrows

Canon

Niet lang na Nikon – met de Z 9 – maakt ook Canon bekend dat het werkt aan een professionele systeemcamera. De Canon EOS R3 krijgt een door Canon ontwikkelde stacked BSI CMOS-sensor en een krachtige DIGIC X-beeldprocessor. Deze combinatie zorgt voor een maximale reekssnelheid van 30 opnames per seconde.

De resolutie voor foto en video werd nog niet bekend gemaakt. Via een Eye Control Function kunnen fotografen oog via de zoeker het AF-punt kiezen en verplaatsen, gewoon door naar het onderwerp te kijken. Wanneer de EOS R3 beschikbaar wordt, is evenmin bekend.

Canon EOS R3, Canons systeemcamera voor professionals. Fotograaf: Canon

In juni komen er alvast drie nieuwe objectieven met RF lensvatting. De RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM hebben hetzelfde optische ontwerp als de tegenhangers met EOS EF lensvatting. Ze bieden echter de unieke kenmerken van Canon RF-lenzen, waaronder de 1/8ste-stop diafragmaregeling voor video, en een verbeterde optische IS die een winst tot 5,5-stops biedt.

Opname met de RF 600mm F4L IS USM. Fotograaf: Canon

De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is een veelzijdige macrolens met een hoger dan gemiddelde vergroting van 1,4:1. Een Spherical Aberration Control ring laat toe om de weergave van het bokeh op de achtergrond en op de voorgrond te variëren, of een soft-focus effect aan het onderwerp te geven. Deze RF-lenzen worden eind juli beschikbaar.

  • De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft een verkoopadviesprijs van € 1.579,99.
  • De RF 400mm F2.8L IS USM een verkoopadviesprijs van € 13.219,99
  • De RF 600mm F4L IS USM een verkoopadviesprijs van € 14.229,99.

Samyang

Samyang brengt de AF 24mm F1.8 voor Sony FE mount uit. Dit objectief is met name voor astrofotografen interessant, en niet alleen door de hoge lichtsterkte.

De Samyang 24mm f1.8 FE is zeer geschikt voor astrofotografie. Fotograaf: Samyang

Via de “Focus Hold” knop is het mogelijk om de scherpstelling automatisch op oneindig te zetten; gedaan dus met in het duister zoeken naar de juiste scherpstelling. Het is ook mogelijk andere scherpstelafstanden op te slaan, bijvoorbeeld de hyperfocale afstand voor landschapsfotografie of een afstand van 2 meter voor zone-focusing bij straatfotografie.

Daarnaast is het objectief ontworpen om een minimale sferische aberratie en coma te produceren, zodat sterren aan de rand van het beeld niet vervormd worden. De Samyang AF 24mm F1.8 FE wordt in mei beschikbaar met een adviesverkoopprijs van € 499,99 inclusief btw.

Opname met de Samyang AF24 1.8FE. Fotograaf: Howard Burrows/Samyang

Sony

De FE 14mm F1.8 GM is een compacte ultragroothoeklens in de professionele G Master reeks voor Sony full-frame camera’s. Volgens Sony beschikt de FE 14mm F1.8 GM over geavanceerde optische technologie die zorgt voor een hoog contrast en uitstekende resolutie.

Opname met de FE 14mm F1.8 GM. Fotograaf: Carmen Huter/Sony.

Met een maximaal diafragma van F 1.8 is het geschikt voor astrofotografie of om foto’s te maken bij slechte lichtomstandigheden. Met een minimale focusafstand van 25 cm zijn ook close-ups mogelijk. De FE 14mm F1.8 GMis vanaf mei 2021 beschikbaar met een adviesprijs van € 1.600.

Tamron

Tamron brengt twee nieuwe objectieven met Sony E-lensvatting op de markt. De 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD is een ultragroothoekobectief voor camera’s met APS-C beeldsensor, en bedoeld als aanvulling op de 17-70mm F/2.8. Net als die laatste is het erg compact en licht, met een gewicht van 335g en een lengte van 8,6 cm. Het heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 15 cm en is daardoor ook voor close-upfotografie bruikbaar.

Tamron 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD. Fotograaf: Tamron

 

Opname met de 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD. Fotograaf: Glynn Lavender/Tamron

Het tweede objectief is een telezoomobjectief voor natuur- en sportfotografen. De 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD heeft een iets korter bereik dan Tamrons 150-600mm objectieven voor spiegelreflexcamera’s, maar is ook compacter: het is slechts 21 cm lang. Het objectief heeft ingebouwde beeldstabilisatie (VC) en een VXD2 scherpstelmotor. Het is niet bruikbaar met teleconverters. Beide objectieven komen in juni op de markt.

Opname met de Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD. Fotograaf: Ken Hubbard/Tamron

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: