Menu

Onderdeel van Pixfactory

Apparatuurnieuws maart

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van maart bekijken we objectieven van SIGMA en Sony, en blikken vooruit naar een camera van Nikon.
De wereld van systeemcamera's heeft nu echt een vlucht genomen. Nikon brengt met de Z9 een mirrorless vlaggenschip uit. Fotograaf: Jowan Iven

SIGMA

De SIGMA 28-70mm f2.8 DG DN Contemporary voor Sony E-mount. Fotograaf: Sony

SIGMA brengt een nieuw standaardzoomobjectief uit voor full-frame systeemcamera’s. De 28-70mm F2.8 DG DN | Contemporary wordt verkrijgbaar met Sony E-lensvatting en de L-Mount lensvatting die Leica, Panasonic en SIGMA gebruiken.

Opvallend is de brandpuntsafstand van 28-70 in plaats van het gebruikelijke 24-70. Door het kleinere bereik is het objectief kleiner en lichter; het weegt slechts 470 gram. Het optisch ontwerp is gebaseerd op dat van de SIGMA 24-70mm F2.8 DG DN | Art, en moet volgens SIGMA vergelijkbare hoogwaardige optische prestaties bieden.

Sony

Sony 24mm f2.8 G Fotograaf: Sony

Sony breidt haar assortiment objectieven voor E-mount gestaag uit. Vier nieuwkomers brengen het totaal op drieënzestig lenzen. Drie G objectieven met vaste brandpuntsafstand zijn bruikbaar op full-frame en APS-C camera’s en zowel voor foto als voor video bedoeld.

De FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G en FE 24mm F2.8 G zijn exact even groot, namelijk 68 mm diameter x 45 mm. Daarnaast hebben de lenzen dezelfde filterdiameter (49 mm) en vrijwel hetzelfde gewicht.

Sony 40mm f2.5 G voor E-mount. Fotograaf: Sony

Ze leveren volgens Sony een hoge beeldkwaliteit en prachtige bokeh. De lenzen zijn voorzien van een scherpstelvergrendelingsknop, scherpstelmodusschakelaar, diafragmaring en diafragma-klikschakelaar voor een ideale bediening. De objectieven kosten ook precies evenveel: € 700,-.

Sony 50mm f2.5 G voor E-mount. Fotograaf: Sony

In een heel andere klasse speelt de FE 50mm F1.2 GM, het meest lichtsterke objectief van Sony tot nu toe. Ondanks het grotere maximale diafragma van F1.2 is het even groot en zwaar als de bestaande Planar T* 50mm F1.4 ZA.

De zeer lichtsterke Sony 50mm f1.2 GM voor E-mount. Fotograaf: Sony

Het optisch ontwerp van dit G Master objectief telt drie XA (extreem asferische) elementen die een hoge resolutie garanderen, zelfs op F1.2. Het objectief wordt vanaf april beschikbaar met een adviesverkoopprijs van € 2.300,-.

Nikon

Nikon heeft aangekondigd dat het werkt aan een topklasse camera met Z-lensvatting. De Z 9 full-frame (Nikon FX-formaat) systeemcamera wordt nog in 2021 verwacht.

Nikon kondigt met de Z9 haar vlaggenschip aan in de reeks van systeemcamera’s. Fotograaf: Nikon

Een nieuw ontwikkelde full-frame (FX-formaat) stacked CMOS sensor zorgt ervoor dat hoge reekssnelheden (zoals bij de Nikon D6) en video in ultrahoge 8K-resolutie mogelijk worden. Meer informatie over de Z9 wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: